Aleksi Leppä tuplamestariksi
5.9.2014 klo 12:00

Aleksi Leppä otti toistamiseen voiton Kansainvälisen sotilasurheiluliiton (CISM) alaisissa 2. Kadettien maailmankisoissa Ecuadorin Salinasissa. Toinen mestaruus heltisi ylivoimaisesti kiväärin pika-ammunnassa tuloksella 553.

Leppä otti kilpailussa komennon jo heti ensi laukauksilla. Hyvän polven (186) ja erinomaisen makuun (197) jälkeen katsomossa olleen Suomen joukkueen suupielet kääntyivät jo lievään hymyyn. Aleksilla oli näet jo 20 pinnan johto Venäjän Roman Panderoviin. Mutta jäljellä oli vielä ratkaiseva pystyasento. Leppä suoriutui ensimmäisestä pystystään kohtuudella 88 pisteen sarjallaan. Toisen sarjan ammunta ei onnistunut niin hyvin, mutta 82 pisteen sarja sinetöi haminalaiselle mestaruuden.

Ammunnan jälkeen Aleksi Leppä sanoi jännittäneensä toisen pystysarjansa aikana ihan kauheasti. "Täytyi vain jaksaa pitää ajatus koossa", Leppä totesi ammunnan jälkeen.

Aleksi ei ollut ainoa Leppä, joka oli pinkeänä jännityksestä perjantaina Salinaksessa. Katsomossa ampujien valmentajana toiminut, isä Marko Leppä, liikehti sarjojen välillä normaalia vikkeläämmin. Markokin tunnusti jännittäneensä paljon. Olo helpottui oleellisesti poikansa toisen pystysarjan aikana, kun se näytti menevän ihan kohtuullisesti. Isä Leppä totesi myöhemmin tilanteen rauhoituttua, että tällaiset huippukokemukset ovat kultajyviä nuoren ampujan tiellä huipulle.

Pika-ammunnan tulosta, 553, voidaan Lepän kokemus lajista huomioiden pitää erinomaisena. Sotilasjoukkueen ylläpitämän kaikkien aikojen tilaston mukaan 560 pisteen rajan on ylittänyt vain 11 ampujaa. Leppä sijoittunee tämän päivän tuloksella noin kahdenkymmenen parhaan pika-ampujan joukkoon.

Toisena suomalaisena henkilökohtaisessa kilpailussa ollut Mikkelin Olli Hahl paransi eilistä karsinnan tulostaan yhdeksän pistettä, mutta sijoitukseksi päätyi tänään 9.sija tuloksella 508 (175 – 180 – 163). Ollin ammunta kulki aika-ajoin hienosti, mutta yksittäiset heikommat laukaukset laskivat tulosta. Hahl jäi pronssimitalista 15 pistettä.

Kiväärin pika-ammunnassa ammutaan 3 x 20 laukausta, kuten vakiokiväärillä. Sarjat ammutaan kuitenkin yksittäin komennettuina. Ampuma-aika polvisarjoissa on 120 sekuntia, makuulta 90 sekuntia ja pystystä 120 sekuntia.

Tulokset: 1. Aleksi Leppä FIN 553, 2. Roman Panferov RUS 534, 3. Enrique Vera ECU 523, 9. Olli Hahl FIN 508.

Kilpailujen virallisia tapahtumia voi seurata järjestäjien kotisivuilta www.fedeme2014.com ja Suomen joukkueen tunnelmia osoitteessa www.leppa.fi.

Suomen joukkueella menestyksellinen kilpailumatka Ecuadorissa

Suomen joukkue saavutti mitalitilaston neljännen sijan Venäjän, Ecuadorin ja Brasilian jälkeen. Kuusi kultaa ja yksi pronssimitali. Tulosta voidaan pitää erinomaisena kuuden urheilijan joukkueella. Suomalaisista mitaleja rohmusivat uimarit Jere Laukkanen (2 kultaa ja pronssi), Sami Aaltomaa (2 kultaa) ja Aleksi Leppä (2 kultaa). Olli Hahlin paras sijoitus oli neljäs vakiokiväärissa, juoksija Markus Hämäläinen oli neljäs 5000 metrin juoksussa ja Matias Sankari 5. suunnistuksen keskimatkalla.

CISM:n määritelmän mukaan kadetiksi luetaan upseeriksi valmistavissa oppilaitoksissa opiskelevat henkilöt. Suomen tulkinnan mukaan näihin luetaan joko Kadettikoulussa tai eri reserviupseerikursseilla opiskelevat henkilöt.

Seuraavat, järjestyksessään 3.Kadettien maailmankisat järjestetään Indonesian Jakartassa vuonna 2018.