Ampumaurheilijat aloittavat Bakun kisaurakkansa iloisin mielin
15.6.2015 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Juho Kurki pääsi kokeilemaan finaalirataa maanantaina. Kuvat: Lassi Palo
Per-Ole Lindell (vas.), Pekka Maunula, Kevin Kilty ja Mopsi Veromaa Bakun radalla.
Juha Hirvi ja Satu Mäkelä-Nummela.
Satu Mäkelä-Nummela.

Kolme suomalaista ampumaurheilijaa aloittaa kisaurakkansa Bakussa tiistaina. Satu Mäkelä-Nummela ja Mopsi Veromaa ovat mukana naisten trapissa, ja Juho Kurki kilpailee miesten ilmakiväärissä.

Ensimmäisen kerran järjestettävät Euroopan kisat alkoivat perjantaina Azerbaidzhanin pääkaupungissa Bakussa. Ampumaurheilu alkaa tiistaina.

Euroopan kisoihin osallistuu 335 ampumaurheilijaa, jotka edustavat 48 maata. Urheilijoista 203 on miehiä ja 132 naisia. Suomen Olympiakomitea on nimennyt kisoihin kaikkiaan 103 urheilijaa – heidän joukossaan kahdeksan ampumaurheilijaa.

Venäjältä kisoihin osallistuu 28 ampumaurheilijaa. Italialla on 23, Saksalla 22 ja Ranskalla 18 ampumaurheilijaa. Miesten lajeista eniten osanottajia on 50m pienoiskiväärin makuun kilpailussa (37). Ilmakiväärissä on 35 osanottajaa. Naisten ilmakiväärissä on mukana 39 urheilijaa.

Trap-ampuja Mopsi Veromaa nautti näkemästään Bakun uudessa, varsin hulppeassa ampumaurheilukeskuksessa. Olosuhteet ovat hienot, ja kilpailun suuruusluokka näkyy kaikessa. Kisakylä on iso, busseissa turvallisuudesta vastaa poliisi, ja urheilijoiden busseja saattavat poliisiautot. Bakun kisat ovat erittäin näkyvästi esillä katukuvassa.

– Hyvältä näyttää! Fiilikseni on hyvä, ja kaikki on ookoo, parhaimmillaan tällä kaudella tuloksen 70 ampunut Veromaa sanoi ennen maanantain virallisia harjoituksia, kun hän katseli ampumarataa.

Satu Mäkelä-Nummela on saavuttanut Suomelle maapaikan Rioon ensi vuodeksi. Bakun ampumaurheilussa on jaossa yksi maapaikka lajia kohden Rioon. Mäkelä-Nummela tuli kisakylään maanantaiaamuna seitsemän aikaan, ja puoli kahdeltatoista alkoivat jo viralliset harjoitukset. Hän voitti kansallisen trapin SM-kultaa lauantaina ja vietti sunnuntaina poikansa rippijuhlia.

Väsymys näkyi hänen kasvoiltaan, mutta ammunta sujui.

– On harvinaista, että pääsen kilpailemaan tällä tavalla – ilman suoranaisia kisapaineita, hän sanoi.

Suomalaisten lähtökohdat tiistain kilpailuun ovat hyvät.

– Kyllä me se toinenkin Rion paikka otetaan, Veromaa vakuutti.

Kurjella olivat kaikki asiat ” ihan jees” ennen kilpailua, kuten aina. Vuonna 2013 ilmakiväärin EM-pronssia voittanut Kurki jäi toukokuun puolivälissä yhden sijan Rion olympiapaikasta, kun hän sijoittui Fort Benningissä kuudenneksi.

Kurki ampuu Bakussa myös kaksi muuta olympialajia eli 50m pienoiskiväärin 3×40 ls kilpailun ja makuun 60 ls kisan. Maanantaina hän pääsi kokeilemaan myös finaalirataa.

Bakun monilajikilpailuihin osallistuu yli 6000 urheilijaa, jotka edustavat Euroopan olympiakomitean (EOG) jäsenmaita. Euroopan kisojen idea on tarjota eurooppalaisille urheilijoille samanlainen alueellinen suurtapahtuma kuin muillakin maanosilla on. Esimerkkeinä mainittakoon Aasian kisat ja Pan-American -kisat.

Bakussa kilpaillaan mitaleista 20 urheilumuodossa, joista kuusitoista kuuluu kesäolympialaisten ohjelmaan. Suoria kisalippuja Rio de Janeiroon 2016 jaetaan ampumaurheilun lisäksi triathlonissa ja pöytätenniksessä.

Seuraavat Euroopan kisat on tarkoitus pitää vuonna 2019. Isäntäkaupunki valitaan tämän vuoden aikana.

Euroopan kisat
12.-28.6. Baku, Azerbaidzhan

Suomen joukkue/ampumaurheilu
Kivääri: Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilija
Skeet: Marko Kemppainen (Suomussalmen Urheiluampujat), Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura), Marjut Heinonen (Oulun Seudun Haulikkoampujat)
Trap: Satu Mäkelä-Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Mopsi Veromaa (Sibbo Skyttegille)
Kaksoistrap: Sami Ritsilä (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Simo Köylinen (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)

Ampumaurheilijat ti 15.6.
(Ajat Suomen aikaa.)

Ilmakivääri, miehet
7.00-9.15 Juho Kurki. Finaali 9.15-9.45

Trap, naiset:
8.30-13.00 Satu Mäkelä-Nummela, Mopsi Veromaa. Finaali 14.15-15.00

Lue aiheesta lisää OK:n sivuilta.