EM-Maribor: Sami Ritsilä jäi kiekon päähän kaksoistrapin finaaliuusinnasta

Sami Ritsilä ensimmäisessä sarjassaan. Kuvat: Lassi Palo
Simo Köylinen.
Miki Ylönen.
Karri Turunen.
Yöllisen ukkosmyrskyn jälkiä ampumaradalla.

Sami Ritsilä jäi harmittavasti kiekon päähän kaksoistrapin finaaliuusinnasta, kun Slovenian Mariborissa jatkuivat lauantaina 25/50/300m lajien ja haulikkolajien EM-kilpailut. Hän sijoittui kymmenenneksi.

25/50/300m lajien ja haulikon EM-kilpailut jatkuivat seitsemättä päivää Slovenian Mariborissa. Suomalaislajeja oli kolme.

Ennen kilpailujen alkua Mariborin ampumaradalla siivottiin yöllisen ukkosmyräkän jälkiä. Ampumaradan katto oli paikoin irronnut, ja telttoja oli kaatunut. Nurmikkoalueet olivat veden peitossa. Ilma oli aamupäivällä erittäin kuuma ja kostea.

Kaksoistrap

Miesten kaksoistrapissa olivat mukana Orimattilan Seudun Urheiluampujia edustavat Sami Ritsilä ja Simo Köylinen. Poikien kilpailussa Suomea edusti Miki Ylönen (Pieksämäen Seudun Ampujat). Kaikki aloittivat hivenen takellellen, mutta ote parani loppua kohden.

Ukkosmyräkän jälkiä alettiin siivota myös kesken kilpailujen, sillä kello kolmen aikaan iltapäivällä pilvet Mariborin yllä tummuivat ja salamat alkoivat iskeä oikein kunnolla. Miesten kaksoistrapissa olivat juuri tuolloin alkamassa kahden ryhmän viimeiset sarjat. Myrskyn keskellä ampumaan joutuneet kaksi ryhmää menivät ampumaan viimeisen sarjansa uudestaan, mutta heidät komennettiinkin takaisin.

Kun jury piti kokoustaan ja mietti mitä tehdä, urheilijat ja valmentajat ihmettelivät mitä seuraavaksi oikein tapahtuu: ammutaanko neljän miehen finaaliuusinta vai ampuvatko kaksi viimeistä ryhmää sarjansa uudestaan. Viimeisissä ryhmissä ampui myös Simo Köylinen.

– En ole koskaan aikaisemmin nähnyt tällaista kilpailua. Tämä on ihan farssi eikä yhtään EM-arvon mukainen, Ampumaurheiluliiton trap-lajien päävalmentaja Pekka Maunula hämmästeli.

– Säännön pitäisi olla ihan selvä: koska tuomari ja jury eivät keskeyttäneet kilpailua huonojen olosuhteiden takia, ei sarjoja pitäisi uusia. Nyt sitä alettiin miettiä, koska Venäjän Vasili Mosin ampui vikaan sarjaansa tuloksen 22 ja putosi finaalista.

Miesten ja poikien finaalien aikataulut pettivät, koska päätös syntyi vasta noin kuuden aikaan eli kahden tunnin odottelun jälkeen. Päätös oli lopulta se, että ammuttiinkin neljän miehen uusinta.

Ritsilä sijoittui siis kymmenenneksi rikottuaan 138 kiekkoa. Hänen sarjansa olivat 26+29+28+28+27. Köylinen puolestaan paukutti tuloksen 127 (25+29+24+27+22), joka oikeutti 20. sijaan.

Ritsilä oli tyytyväinen kilpailuunsa – monestakin syystä. Hän jäi kiekon päähän finaaliuusinnasta ja kiekon päähän Bakun Euroopan kisoissa tekemästään ennätyksestä. Tulos oli hänen paras tuloksensa EM-kisoissa. Lisäksi hän on nostanut neljän ulkomailla ammutun tuloksensa keskiarvon 137:een, kun hänen viime kauden paras tuloksensa oli 135.

– Suunta on oikea. Olen tyytyväinen tähän kilpailuun, koska ensimmäinen sarjani oli todellinen työvoitto. Aamuaurinko oli erittäin pirullinen, vaikka se oli tiedossa. Olen aikaisemmin sijoittunut Mariborissa viimeisten joukkoon, mutta nyt sain vihdoin radan ”selätettyä”, Ritsilä myhäili kisan jälkeen.

Finaaliraja oli siis 139. Peruskilpailun parhaan tuloksen 143 teki Saksan Andreas Löw. EM-kultamitalin voitti pitkän päivän päätteeksi Italian Daniele Di Spigno. Kisa loppui vasta kahdeksalta illalla.

Mariborin EM-kaksoistrapissa ei ollut jaossa olympiamaapaikkoja Rio de Janeiron olympialaisiin. Yksi paikka piti alun perin olla, mutta se ”siirrettiin” jaettavaksi Bakussa kesäkuussa järjestettyihin Euroopan kisoihin.

Ensimmäisen kerran kansainvälisissä arvokilpailuissa kilpailleen Ylösen tulos poikien sarjassa oli 119 (22+23+24+26+24), jolla hän sijoittui 11:nneksi.

– Olisi se voinut mennä paremminkin. En laita mitään kisajännityksen piikkiin, joku muu ammunnassani nyt kismittää. Tämä oli kokemuksena hyvä, sillä kilpailun aikana tapahtui paljon. Kaikkeen pitää tottua ja olla valmistautunut, Ylönen sanoi ja lisäsi vielä, ettei ole ”ikinä ampunut näin kuumassa säässä”.

Miesten 50m pistooli

Nurmeksen Ampumaseuran Karri Turunen sijoittui miesten 50m pistoolissa 50:nneksi. Hän tähtäsi tuloksen 529 (89+88+81+88+91+92) ja oli erittäin pettynyt suoritukseensa. Turunen istui pitkään radalla miettimässä asioita; olihan tämä hänen kauden pääkilpailunsa.

– Minulla oli huono päivä, enkä jaksa keksiä huonoja tekosyitä. Tein virheitä, ja tulokseni oli huono, hän sanoi.

Turunen valmistautui EM-Mariboriin hyvin. Viimeksi kuluneen viikon hän vietti Kroatiassa Ampumaurheiluliiton pistoolilajien päävalmentajan Zeljko Todorovicin kanssa.

– Treenit ovat menneet hyvin, mutta kun kisa alkaa, en tiedä… Ärsyttää, koska tämä oli iso kisa, jossa tein kauden huonoimman tulokseni. Se ei tunnu hyvältä ollenkaan, Turunen harmitteli.

Hän matkustaa Azerbaidzanin Gabalassa järjestettävään maailmancupiin 7. elokuuta.

Ukrainan Oleh Omeltshuk ampui peruskilpailun parhaan tuloksen 565. Finaaliraja oli 552. EM-kulta meni lopulta Portugalin Joao Costalle, joka voitti finaalissa hopealle sijoittuneen Italian Francesco Brunon 1,4 pisteellä. Venäjä oli joukkuekilpailun paras.

Yleistä EM-kilpailuista

Mariborin EM-kilpailut päättyvät 1. elokuuta. Kisapaikkana toimii Gaj Pragerskon ampumaurheilukeskus. EM-mitalit jaetaan kiväärin 50m ja 300m lajeissa, pistoolin 25m ja 50m lajeissa, liikkuvan maalin 50m lajeissa sekä haulikkolajeissa.

Mariborin EM-kisoihin osallistuu noin tuhat ampumaurheilijaa, jotka edustavat 46 maata. Suomen joukkueeseen kuuluu 35 ampumaurheilijaa.

EM-kisojen yhtätoista olympialajia (mukaan lukien pojat ja tytöt) on mahdollista seurata suorina lähetyksinä Euroopan ampumaurheiluliiton nettisivuilta (http://www.esc-shooting.org).

25/50/300m ja haulikkolajien EM-kilpailut
18.7.-1.8. Maribor, Slovenia

Tuloksia la 25.7.

Miesten 50m pistooli 60 ls + finaali: 1) Joao Costa Portugali 188,8 (553), 2) Francesco Bruno Italia 187,4 (552), 3) Sergei Tshervjakovski Venäjä 168,6 (559), 4) Oleh Omeltshuk Ukraina 149,0 (565), 5) Denis Kulakov Venäjä 128,9 (557), 6) Juraj Tuzinsky Slovakia 109,0 (560), 7) Giuseppe Giordano 92,1 (557), 8) Damir Mikec Serbia 72,6 (555), … 50) Karri Turunen Suomi 529.
Joukkuekilpailu: 1) Venäjä 1664, 2) Valko-Venäjä 1651, 3) Italia 1644.

Miesten kaksoistrap 150 kiekkoa + finaali
Peruskilpailu: 1) Andreas Löw Saksa 143, 2) Vitali Fokejev Venäjä 142, 3) Tim Kneale Iso-Britannia 142, 4) Daniele Di Spigno Italia 141, 5) Marco Innocenti Italia 140, 6) Håkan Dahlby Ruotsi 139/8, 7) Artem Nekrasov Venäjä 139/7, 8) Steven Scott Iso-Britannia 139/3, 9) Matthew Coward-Holley Iso-Britannia 139/3, … 10) Sami Ritsilä Suomi 138, … 20) Simo Köylinen Suomi 127.
Joukkuekilpailu: 1) Iso-Britannia 420, 2) Italia 417, 3) Venäjä 417.

Semifinaali: 1) Dahlby 29, 2) Di Spigno 29, 3) Innocenti 28, 4) Löw 28, 5) Fokejev 25, 6) Kneale 25.
Pronssimitaliottelu: Andreas Löw Saksa – Marco Innocenti Italia 29-29/uusinta 29-28
Kultamitaliottelu: Daniele Di Spigno Italia – Håkan Dahlby Ruotsi 29-22

Poikien kaksoistrap 150 kiekkoa + finaali
Peruskilpailu: 1) Nathan Lee Xuereb Malta 135, 2) Kirill Fokejev Venäjä 135, 3) Vjatseslav Juhimenko Venäjä 135, 4) Filip Praj Slovakia 134, 5) Ignazio Maria Tronca Italia 132, 6) Emanuele Buccolieri Italia 131, … 11) Miki Ylönen Suomi 119.
Joukkuekilpailu: 1) Italia 385, 2) Iso-Britannia 384.

Semifinaali: 1) Tronca 27, 2) Juhimenko 26/uusinta 12, 3) Fokejev 26/11, 4) Xuereb 26/3, 5) Praj 25, 6) Buccolieri 24.
Pronssimitaliottelu: Kirill Fokejev Venäjä – Nathan Lee Xuereb Malta 29-26
Kultamitaliottelu: Vjatseslav Juhimenko Venäjä – Ignazio Maria Tronca 28-27

Suomalaiset su 26.7.

Naisten trap: Satu Mäkelä-Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Marika Salmi (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Noora Antikainen (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)