EM-Maribor päättyi: Juho Autio jatkoi tasaisia otteitaan
31.7.2015 klo 12:00

Juho Autio sijoittui EM-kilpailussa kerran seitsemänneksi ja kaksi kertaa 13:nneksi. Kuvat: Lassi Palo
Antti Puhakka.
300m vakiokiväärin kisa käynnissä Apacen kylässä.
Ari Meinander.
"Tämän syttymättömän takia meni kymmenen pistettä", Teemu Lahti sanoi ja Pekka Kuusisto tutkii.

Kivääriampuja Juho Autio jatkoi tasaisia otteitaan Slovenian Mariborissa, kun 25/50/300m ja haulikkolajien EM-kilpailut päättyivät perjantaina. Hän sijoittui 13:nneksi 300m vakiokiväärissä – eilisen asentokilpailun tavoin.

Ampumaurheilun 25/50/300m lajien ja haulikkolajien EM-kilpailut päättyivät perjantaina Slovenian Mariborissa. Viimeisen kilpailupäivän ohjelmassa oli kaksi suomalaislajia: miesten 300m vakiokivääri ja isopistooli.

Miesten 300m vakiokivääri

Juho Autio (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura) ja Antti Puhakka (Haminan Ampumaseura) jatkoivat urakointiaan 300m kiväärissä. Kolmantena ja viimeisenä lajina oli 300m vakiokivääri. Urheilijat ja toimitsijat ilahtuivat, sillä Apacen kylässä sijaitsevalla 300m radalla ei satanut ensimmäisen kerran koko kisaviikon aikana.

Autio oli saavuttanut aiemmin seitsemännen sijan 300m kiväärin makuun kisassa ja sivunnut asentokilpailussa ennätystään. Aution kisat päättyivät vakiokiväärin 13. sijaan tuloksella 575. Puhakka paukutti tuloksen 566, jolla hän sijoittui 18:nneksi. Heidän sijoituksensa olivat samat kuin eilen asentokisassa.

Autio tähtäsi polvelta 189, makuulta 200 ja pystystä 186 pistettä. Puhakan tulokset olivat 194+194+185.

– Ihan hyvät kisat, Autio hymyili EM-urakkansa päätyttyä.

– Tekemiseni oli tasaista, eikä notkahdusta tullut missään lajissa. Pysyin koko ajan omalla tasollani. Olen tehnyt vuoden aikana oikeita asioita, koska olen mennyt eteenpäin ja kehittynyt. Jatkan samaa työtä, koska kaikki merkit näyttävät oikeaan suuntaan.

Aution kausi jatkuu pitkälle syksyyn, koska edessä ovat vielä muun muassa sotilaiden World Gamesit Etelä-Koreassa. Sitä ennen hänen suunnitelmissaan on kuitenkin pelata taas yksi Suomi-sarjan pesäpallo-ottelu Napa-Pesiksen riveissä – ehkä jo ensi keskiviikkona.

Puhakka oli sitä mieltä, että ”tulipa tehtyä se kuuluisa reissu”.

– Tiedossa oli, että makuu on se laji, jossa voisi jotain tulla, mutta ei tullut siinäkään. Tämä on ollut kaikin puolin vaikea vuosi. Edessä ovat vielä SM-kilpailut ja Eurooppa cupin finaali, jonne minulla on paikka, hän sanoi pakatessaan varusteita.

Vakiokiväärin EM-kultamitalin voitti Ranskan Valerian Sauveplane, jonka voittotulos oli 586. Ranska otti kaksoisvoiton, sillä Henry Josselin sijoittui toiseksi. Hän voitti napakympein kolmanneksi sijoittuneen Unkarin Peter Sidin. Ranska voitti vakuuttavasti myös joukkuekilpailun ME-tuloksella 1751.

Miesten 25m isopistooli

Lahden Ampumaseuran Teemu Lahti ja Ari Meinander sijoittuivat torstain vakiopistoolissa 27:nneksi ja 32:nneksi. Päätöspäivän isopistoolissa Meinanderille tuli 25. ja Lahdelle 31. sija, kun Meinander tähtäsi 567 pistettä (283+284) ja Lahti 563 pistettä (287+276).

Meinanderin mielestä hänen tuloksensa oli ”alle arvostelun”.

– Ampumisesta ei tullut tänään mitään, koska otetuntoni hävisi, hän viittasi pitkään jatkuneisiin niskavaivoihinsa.

– Oireet vaihtelevat. Välillä on hyvä päivä ja välillä huono päivä. Nyt oli se huono päivä. Laukaisuvirheet olivat niistä kiinni. Kymppejä tuli, kun onnistuin, mutta epäonnistumisia tuli liikaa, hän naurahti.

Lahden tarkkuusosio meni paria virhettä lukuun ottamatta ”ookoo”, ja se oli hänen mukaansa mukava ampua. Pikaosa ei sen sijaan sujunut lainkaan odotusten mukaisesti, sillä neljä häiriötä häiritsi hänen kilpailuaan.

– Monta vuotta ehti kulua ilman häiriöitä, mutta nyt tuli kerralla kiintiö täyteen. Ne kyllä häiritsivät, koska normaalisti niitä ei koskaan ole. Kymmenen pistettä meni tämän syttymättömän patruunan takia, Lahti harmitteli ja tutki, missä vika oikein oli.

Lahti sanoi, että hänellä on vielä kaksi mahdollisuutta tehdä hyvä tulos. Ensimmäinen on SM-kilpailuissa ja toinen syyskuussa iso- ja vakiopistoolin Eurooppa cupin finaalissa, jonne hänellä on paikka kummassakin lajissa.

Isopistoolin EM-kultamitali pujotettiin Saksan Christian Reitzin kaulaan. Hän teki uuden maailmanennätyksen 595 ja voitti mestaruuden ylivoimaisesti kymmenen pisteen erolla. Joukkuekilpailun voitti vakiopistoolin tavoin Saksa.

Suomen EM-mitalit ja olympiapaikat

Suomi voitti Mariborin EM-kilpailuissa viisi mitalia, joista neljä tuli liikkuvan maalin lajeista.

Kultaa (2):
Poikien liikkuvan maalin normaali- ja sekajuoksut: Mika Kinisjärvi (Lapin Ampujat)

Hopeaa (2):
Poikien skeet: Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat)
Suomen miesten liikkuvan maalin joukkue, sekajuoksut

Pronssia (1):
Poikien liikkuvan maalin sekajuoksut: Topi Hulkkonen (Etelä-Saimaan Ampujat)

EM-Mariborissa oli mitalien lisäksi jaossa 21 olympiamaapaikkaa ensi vuonna Rio de Janeirossa järjestettäviin olympialaisiin. Suomella on tähän mennessä kaksi paikkaa, jotka ovat saavuttaneet toukokuussa trap-ampujat Satu Mäkelä-Nummela ja Vesa Törnroos. Olympiapaikkoja on jaossa seuraavan kerran Gabalassa 6.-16. elokuuta järjestettävässä maailmancupissa (kivääri-, pistooli- ja haulikkolajit). Sinne lähtee 18 suomalaisurheilijaa.