Gabalan maailmancup: Satu Mäkelä-Nummela trapin 15:s
14.8.2015 klo 12:00

Satu Mäkelä-Nummela kuvattuna Mariborin EM-kisoissa heinäkuussa. Kuva: Lassi Palo

Satu Mäkelä-Nummela vastasi parhaasta suomalaissijoituksesta perjantaina Azerbaidzhanin Gabalassa jatkuneessa ampumaurheilun maailmancupissa. Hän sijoittui naisten trapissa 15:nneksi. Mopsi Veromaa oli 30:s ja Noora Antikainen 45:s. Juho Kurki oli miesten pienoiskiväärin asentokilpailussa 40:s. Jukka Laakso ja Jukka Takala ovat jaetulla ensimmäisellä sijalla miesten trapissa ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) vuoden viimeinen maailmancup jatkui perjantaina Azerbaidzhanin Gabalassa. Cupissa kilpaillaan kivääri-, pistooli- ja haulikkolajeissa. Mukana on noin tuhat urheilijaa, jotka edustavat 90 maata. Suomesta kilpailuun osallistuu kahdeksantoista ampumaurheilijaa.

Perjantain kilpailuissa nähtiin seitsemän suomalaista. Heitä oli mukana kolmessa lajissa. Ne olivat miesten 50m pienoiskiväärin 3×40 ls sekä miesten ja naisten trap.

Miesten 50m pienoiskiväärin asentokilpailussa oli mukana Kankaanpään Ampumaurheilijoiden Juho Kurki. Hän pääsi torstain karsinnasta jatkoon eli perjantain varsinaiseen kilpailuun tuloksellaan 1154. Perjantaina hän naputti tuloksen 1163 (polvi 383, makuu 396, pysty 384) ja sijoittui 40:nneksi.

Ampumaurheiluliiton kiväärilajien päävalmentaja Juha Hirvi sanoi, että Kurjella oli tänään ”oikein hyvää tekemistä, vaikka tulos ja sijoitus eivät olleet vielä kummoisia”.

– Tänään ei tullut ollenkaan oikein huonoja osumia, vaan ysit olivat niukasti ulos kympistä. Makuun ja pystyn tulokset olivat hyviä, mutta polvelta tuli liikaa ysejä, Hirvi summasi Kurjen kilpailun.

Finaaliraja oli 1174. Maailmancupin voitti Kiinan Hui Zicheng, ja jaossa olleet olympiapaikat ensi vuonna Rio de Janeirossa järjestettäviin olympialaisiin menivät viidenneksi sijoittuneelle Venäjän Fedor Vlasoville ja kahdeksanneksi sijoittuneelle Intian Chan Singhille.

Naisten trapissa mukana oli suomalaiskolmikko Satu Mäkelä-Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Noora Antikainen (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) ja Mopsi Veromaa (Sibbo Skyttegille). Mäkelä-Nummela sijoittui 15:nneksi rikottuaan 71 kiekkoa (24+24+23). Finaaliuusintaan pääsi tuloksella 73.

Mäkelä-Nummela myönsi olleensa ”ehkä kuitenkin pettynyt tulokseensa”, koska resursseja oli ottaa muutama kiekko lisää.

– Sitä ainakin odotin. Ykkösosumat olivat mahtavia, ja niitä tuli 69 eli taas kaatui tähän, jotta vain kaksi tuplalla. Sanoin ennen kilpailua, että finaaliraja on mahdollisesti jopa 73. Niin oli, ja sillä mentiin vielä uusintaan, Mäkelä-Nummela sanoi ja kehui keliä ”loistavaksi”.

– Ja radat olivat hyvät lasketella. Kirittävää on vielä seuraaviin koitoksiin, hän päätti.

Veromaan tulos oli 69 (24+22+23), jolla hän sijoittui 30:nneksi. Antikainen rikkoi 67 kiekkoa (23+23+21) ja sijoittui 45:nneksi.

Jaossa olleet olympiapaikat menivät kisan voittajalle Nakayamalle ja toiseksi sijoittuneelle Taipein Lin Yi Chunille. Nakayama voitti maailmancupin edellisen kerran kahdeksan vuotta sitten.

Miesten trapissa ammuttiin ensimmäisen kilpailupäivän 50/125 kiekkoa. Lauantaina ammutaan loput 75 kiekkoa ja finaali. Orimattilan Seudun Urheiluampujien Jukka Laakso ja Sibbo Skyttegillen Jukka Takala ovat erinomaisissa asemissa jaetulla ykkössijalla, sillä he rikkoivat kahdentoista muun urheilijan tavoin kaikki 50 kiekkoa (25+25). Olympiapaikan toukokuussa ampuneen Lahden Ampumaseuran Vesa Törnroosin ammunta takeltelee edelleen, sillä hänen tuloksensa oli 42 (22+20). Hän jatkaa kilpailua 114. sijalta.

Lauantaina päättyvässä Gabalan maailmancupissa on jaossa kaikkiaan 34 olympiamaapaikkaa ensi vuonna Rio de Janeirossa järjestettäviin olympialaisiin. Suomella on tähän mennessä kaksi olympiapaikkaa, kun trap-ampujat Satu Mäkelä-Nummela ja Vesa Törnroos saavuttivat ne toukokuussa.

ISSF:n maailmancup (kivääri, pistooli, haulikko)
6.-16.8. Gabala, Azerbaidzhan

Tuloksia pe 14.8.

Naisten trap 75 kiekkoa + finaali:
Peruskilpailu: 1) Yukie Nakajama Japani 74, 2) Corey Cogdell Yhdysvallat 74, 3) Ray Bassil Libanon 74, 4) Lin Yi Chun Taipei 73/uusinta 3, 5) Jelena Tkatsh Venäjä 73/3, 6) Jessica Rossi Italia 73/3, 7) Federica Caporuscio Italia 73/2, … 15) Satu Mäkelä-Nummela 71, … 30) Mopsi Veromaa 69, … 45) Noora Antikainen 67.

Semifinaali: 1) Nakayama 15, 2) Lin 14, 3) Cogdell 13, 4) Rossi 13, 5) Bassil 12. Tkatshin suoritus hylättiin.
Pronssimitaliottelu: Corey Cogdell Yhdysvallat – Jessica Rossi Italia 12-12/uusinta 5-4
Kultamitaliottelu: Yukie Nakajama Japani – Lin Yi Chun Taipei 14-12

Miesten 50m pienoiskiväärin 3×40 ls + finaali: 1) Hui Zicheng Kiina 459,8 (1181), 2) Alexander Schmirl Itävalta 457,9 (1179), 3) Zhu Qinan Kiina 446,8 (1179), 4) Josselin Henry Ranska 436,9 (1174), 5) Fedor Vlasov Venäjä 426,7 (1176), 6) Ilja Tsharheika Valko-Venäjä 416,6 (1176), 7) Li Jiahong Kiina 406,0 (1177), 8) Chan Singh Intia 403,7 (1174), … 40) Juho Kurki 1163.

Miesten trap 50/125 kiekkoa, tilanne 1. kilpailupäivän jälkeen: 1) Jukka Laakso, Jukka Takala + 12 miestä 50, … 114) Vesa Törnroos 42.