MM-Lonato: Niina Aaltonen ensimmäisissä arvokisoissaan 11:s
13.9.2015 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Niina Aaltonen tyttöjen MM-kisassa sunnuntaina. Kuvat: Lassi Palo
Marjut Heinonen toisessa sarjassaan, kun sää vielä suosi.
Niina Aaltonen.
Marjut Heinonen.

Marjut Heinonen sijoittui naisten skeetissä 43:nneksi, kun haulikkolajien MM-kilpailut jatkuivat sateisissa olosuhteissa sunnuntaina Italian Lonatossa. Niina Aaltonen oli tyttöjen sarjassa, ensimmäisissä arvokisoissaan, hienosti 11:s.

Sunnuntai oli haulikkolajien MM-kilpailujen kolmas kilpailupäivä. Kisat pidetään Italian Lonatossa. Viimeiset mitalit jaetaan ensi viikon torstaina. Maailmanmestaruuksista kilpailee noin 800 ampumaurheilijaa, ja osanottavia maita on ennätykselliset 92. Suomalaisia on mukana kaikkiaan 20.

Sunnuntaina kilpailtiin naisten ja tyttöjen skeetissä. Naisten sarjassa Suomea edusti Marjut Heinonen (Oulun Seudun Haulikkoampujat), ja tyttöjen sarjassa oli mukana Niina Aaltonen (Rauman Seudun Urheiluampujat).

Lonatossa satoi ensimmäisen kerran kisojen aikana. Puoliltapäivin alkanut tihkusade yltyi tuntia myöhemmin kaatosateeksi ja ukkoseksi. Kilpailu keskeytettiinkin toviksi Heinosen viimeisen sarjan aikana. Hänen tuloksensa 64 (23+22+19) riitti 43. sijaan 72 osanottajan joukossa.

– En nähnyt keskeytyshetkellä mitään, hän kertoi.

– Tämä oli nyt pitkän kauden päätös. Saan pian uuden aseen. Alkukausi oli hyvä. Se harmittaa, että olin monta kertaa niin lähellä, Heinonen jutteli kisan jälkeen.

Ensi vuoden suunnitelmistaan Heinonen ei osannut vielä sanoa mitään. Haulikkolajien EM-kilpailut ovat ensi heinäkuussa samassa paikassa kuin käynnissä olevat MM-kisat eli Lonatossa. Piristystä Heinosen päivään toi Aaltosen hyvä suoritus ensimmäisissä arvokisoissaan.

– Tämän ”tirpan” kanssa on niin mukava treenata ja reissata, Heinonen nauroi ja onnitteli Aaltosta, joka puolestaan kutsuu Heinosta ”atleettimummoksi”.

MM-Lonaton finaaliraja oli 71. Peruskilpailun parhaan tuloksen (73) tekivät Yhdysvaltain Morgan Craft ja Caitlin Connor. Craft voitti lopulta maailmanmestaruuden, kun hän oli kultamitaliottelussa Connoria parempi 15-13. Joukkuekilpailun voiton otti myös Yhdysvallat maailmanennätystä sivuavalla tuloksella 215.

Lonatossa ovat jaossa MM-mitalien lisäksi haulikkolajien viimeiset kymmenen olympiamaapaikkaa ensi vuonna Rio de Janeirossa järjestettäviin olympialaisiin. Jaossa on kaksi paikkaa jokaisessa viidessä lajissa. Naisten skeetissä ne menivät tänään kahdeksanneksi sijoittuneelle Libuse Jahodovalle (Tshekki) ja kisan kymmenennelle Andri Eleftherioulle (Kypros).

Niina Aaltonen osallistui ensimmäisen kerran kansainvälisiin arvokisoihin. Arvokisadebyytti tuotti tuloksen 62 (18+21+23), joka oikeutti 38 kilpailijan joukossa 11. sijaan. Hän oli silminnähden tyytyväinen suoritukseensa.

– Minua varmasti jännitti ekassa sarjassa, mutta viimeinen tuntui todella hyvältä. En ole koskaan aikaisemmin ampunut kilpailussa 23:ta. On tosi hienoa, että pääsin kisoihin mukaan. Nämä ovat hienoimmat kisat, joissa olen ollut.

Aaltosen ennätys on 64, jonka hän ampui aiemmin tällä kaudella Italian Porpettossa.

Tyttöjen MM-finaaliraja oli 66. Henkilökohtaisen kisan kultamitali ojennettiin Kiinan Che Yufeille ja joukkuekilpailun Yhdysvalloille, jolla oli tänään mahtava päivä skeetissä.

Haulikkolajien MM-kilpailut
9.-18.9. Lonato, Italia

Tuloksia su 13.9.

Naisten skeet 75 kiekkoa + finaali:
Peruskilpailu: 1) Morgan Craft Yhdysvallat 73, 2) Caitlin Connor Yhdysvallat 73, 3) Sutiya Jiewchaloemmit Thaimaa 72, 4) Wei Ning Kiina 72, 5) Danka Bartekova Slovakia 72, 6) Christine Wenzel Saksa 71/uusinta 6, 7) Katiuscia Spada Italia 71/5, 8) Libuse Jahodova Tshekki 71/5, 9) Diana Bacosi Italia 71/3, 10) Andri Eleftheriou Kypros 71/1, … 43) Marjut Heinonen Suomi 64.
Joukkuekilpailu: 1) Yhdysvallat 215 (sivuaa ME:tä), 2) Italia 212, 3) Kiina 209.

Semifinaali: 1) Craft 15/uusinta 4, 2) Connor 15/3+6, 3) Wei 15/3+5, 4) Jiewchaloemmit 13, 5) Bartekova 12, 6) Wenzel 11.
Pronssimitaliottelu: Wei Ning Kiina – Sutiya Jiewchaloemmit Thaimaa 15-13
Kultamitaliottelu: Morgan Craft Yhdysvallat – Caitlin Connor Yhdysvallat 15-13

Tyttöjen skeet 75 kiekkoa + finaali:
Peruskilpailu: 1) Dania Jo Vizzi Yhdysvallat 71, 2) Katharina Monika Jacob Yhdysvallat 68, 3) Che Yufei Kiina 68, 4) Alina Fazylzjanova Venäjä 67, 5) Sydney Carson Yhdysvallat 67, 6) Francesca del Prete Italia 66/uusinta 8, 7) Chiara di Marziantonio Italia 66/6, … 11) Niina Aaltonen Suomi 62.
Joukkuekilpailu: 1) Yhdysvallat 206, 2) Venäjä 192, 3) Italia 190.

Semifinaali: 1) Carson 15, 2) Che 13, 3) Del Prete 12, 4) Vizzi 11, 5) Fazylzjanova 10, 6) Jacob 9.
Pronssimitaliottelu: Dania Jo Vizzi Yhdysvallat – Francesca del Prete Italia 14-9
Kultamitaliottelu: Che Yufei Kiina – Sydney Carson Yhdysvallat 11-11/uusinta 4-3

Suomalaiset ma 14.9.

Kaksoistrap (3)
Miehet: Sami Ritsilä (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Simo Köylinen (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)
Pojat: Miki Ylönen (Pieksämäen Seudun Ampujat)

MM-kisojen aikataulua (ajat Suomen aikaa)

Ma 14.9.
9.00-15.20 Miesten kaksoistrap
9.40-15.40 Poikien kaksoistrap
17.30 Finaali: miesten kaksoistrap
18.30 Finaali: poikien kaksoistrap

Ti 15.9.
Harjoituspäivä.

Lisää tietoa kilpailuista löydät täältä.