Lonatossa huikea suomalaispäivä: Eetu Kallioinen sivusi ME:tä ja pojille MM-joukkuehopeaa!
17.9.2015 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Italia voitti joukkuekultaa, Suomi oli toinen ja Yhdysvallat kolmas. Kuvat: Lassi Palo
Valmentaja Pentti Saari ja Suomen hopeajoukkue: Lari Pesonen, Eetu Kallioinen ja Timi Vallioniemi.
Poikien ME:tä sivunnut Eetu Kallioinen MM-finaalissa.
Miesten kisassa 12:nneksi sijoittunut Timo Laitinen toimii Eetu Kallioisen valmentajana.
Timo Laitinen.
Marko Kemppainen.
Tommi Takanen.
Lari Pesonen.
Timi Vallioniemi.

Haulikkolajien MM-kilpailut Italian Lonatossa päättyivät torstaina huikeisiin suomalaistunnelmiin. Ensin Eetu Kallioinen sivusi poikien skeetin ME:tä ja sitten Suomen pojat saivat MM-joukkuehopeaa. Päivä päättyi Kallioisen viidenteen sijaan finaalissa. Kallioisen valmentaja Timo Laitinen jäi miesten sarjassa kiekon päähän finaaliuusinnasta ja sijoittui 12:nneksi.

Haulikkolajien MM-kilpailut päättyivät torstaina Italian Lonatossa, kun miehet ja pojat saivat kaksipäiväisen skeetin päätökseen.

Suomella oli kummassakin kilpailussa täydet joukkueet eli kolme ampumaurheilijaa. Miesten sarjassa olivat mukana Timo Laitinen (Sibbo Skyttegille), Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura) ja Marko Kemppainen (Suomussalmen Urheiluampujat). Pojissa kilpailivat Ala-Hämeen Ampujien Eetu Kallioinen ja Timi Vallioniemi sekä Lari Pesonen (Ilomantsin Erämiehet).

Miesten sarjassa paras suomalainen oli Timo Laitinen, joka sijoittui 12:nneksi ammuttuaan tuloksen 121 (22+25+25+24+25). Hän jäi kiekon päähän finaaliuusinnasta. Ranskan Anthony Terras rikkoi peruskilpailun kaikki 125 kiekkoa ja sivusi ME-tulosta.

Miesten skeetiin osallistui 150 ampumaurheilijaa. Finaaliraja oli siis 122. Maailmanmestaruuden voitti Yhdysvaltain Vincent Hancock, joka voitti kultamitaliottelussa Ranskan Anthony Terrasin uusinnan jälkeen 8-7. Lonatossa jaossa olleet kaksi olympiamaapaikkaa menivät seitsemänneksi ja kahdeksanneksi sijoittuneille Mairaj Ahmad Khanille (Intia) ja Ralf Buchheimille (Saksa). Olympialaiset järjestetään ensi vuonna Rio de Janeirossa.

– Tiesin eilisen jälkeen, että täyteen pitää ampua, jos finaaliin haluaa. Lähdin sitä ampumaan, ja nyt harmittaa vietävästi, Laitinen sanoi.

– Ammuin ekan sarjan ehkä turhan rohkeasti, liian ärhäkkäästi. Siitä eteenpäin menikin sitten käsikirjoituksen mukaan. Aion jatkaa ampumaurheilua sillä tasolla, jonka olen nyt saavuttanut, ja mielellään tietysti sitä parantaen. Kansainväliset kisat sujuivat tällä kaudella paremmin kuin aikaisemmin, mutta aivan se huippusuoritus jäi puuttumaan. Odottamani tulos 124 ei tullut, Laitinen totesi.

Laitinen on edustanut Suomea Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000.

Kemppainen rikkoi 118 kiekkoa (24+23+23+23+25) ja sijoittui 35:nneksi.

– Pettymysten vuosi sai arvoisensa päätöksen. Se ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan, Kemppainen sanoi.

– Tavoittelin paikkaa Rion olympialaisiin, tein töitä ja lähelle pääsin. Tämä (MM-Lonato) oli sitten se viimeinen niitti. Ensi vuodesta en osaa sanoa vielä mitään, syksy näyttää mitä tuleman pitää.

Tommi Takasen tulos 115 (23+22+23+24+23) ei tyydyttänyt miestä lainkaan, koska se oli hänen kauden huonoin tuloksensa. Ei siis mikään ihme, että 71:nneksi sijoittunut urheilija summasi päivänsä näin:

– Se oli pannukakku ilman mausteita. Loistavalle kaudelle huono päätös, hän sanoi heti viimeisen sarjansa jälkeen.

Takasen kolmentoista kilpailun keskiarvo ennen Lonatoa oli 119,2. MM-kilpailut olivat hänen neljästoista kilpailunsa.

– Rio-projekti kariutui nyt, mutta onneksi sain keskiarvon lisäksi muitakin tämän kauden tavoitteita saavutettua: uusi ennätys (123) eikä yksikään kilpailu alle 115:n. Ennätyskisassani ammuin vielä semifinaalissa 16 ja finaalissakin 16, Takanen sanoi.

Takanen siis tavoitteli tosissaan paikkaa ensi kesänä järjestettäviin Rion olympialaisiin. Hän mietti, että hänellä oli liikaa puristusta, koska hän tuli Lonatoon ”ehkä liikaa tavoittelemaan viittä rengasta”. Takanen edusti Suomea Kemppaisen tavoin tällä kaudella myös Mariborin EM-kilpailuissa ja Bakun Euroopan kisoissa.

Poikien skeet

Poikien sarjassa Eetu Kallioinen oli ensimmäisen päivän jälkeen jaetulla ykkössijalla rikottuaan Kyproksen Nicolas Vasilioun kanssa kaikki 50 kiekkoa. Kallioisen jäätävä tahti jatkui myös torstaina. Hän ampui peruskilpailussa tuloksen 124 (25+25+25+24+25), joka sivuaa Italian Tammaro Cassandron Saksan Suhlissa vuonna 2013 tekemää ME:tä.

– Vielä on finaali jäljellä, Kallioinen toppuutteli onnittelijoitaan viimeisen sarjansa jälkeen.

Kuuden ampumaurheilijan finaalissa 17-vuotias nuorukainen sijoittui viidenneksi. Hän uusi kahden muun ampujan kanssa paikasta pronssimitaliotteluun, mutta p
aikan vei Italian Cristian Ciccotti neljällä osumallaan. Kallioinen rikkoi kolme kiekkoa.

– Tiukka päivä oli kyllä! Peruskisa meni paremmin kuin odotin. Se kulki hyvin. Minulla oli täällä hyvä viikko. Olen harjoitellut tätä varten, ja yritimme nostaa kuntoa näihin kisoihin. Näin kävi, ja kaikki onnistui. Olen tosi onnellinen, Kallioinen sanoi heti finaalin päätyttyä.

Kallioinen, 17, saavutti EM-hopeaa heinäkuussa Slovenian Mariborissa. Hän on ampunut tänä vuonna noin 15 000 laukausta. Kallioinen voi ampua poikien sarjassa vielä kolmen vuoden ajan eli vielä vuonna 2018.

– Minun olisi pitänyt pystyä parempaan finaalissa. Ehkä paukut alkoivat olla loppu, koska minulla oli eka ”rinki” jo puoli yhdeksältä aamulla. Sitä on kuitenkin turha alkaa syytellä, Kallioinen sanoi, kun finaali oli ohi noin kello seitsemältä illalla.

Poikien MM-kultamitali meni isäntämaan Valerio Palmuccille.

Kallioinen riemuitsi muiden tavoin Suomen MM-joukkuehopeasta. Suomi sijoittui joukkuekilpailussa hienosti toiseksi. Italia voitti kuuden kiekon erolla Suomeen. Kypros sai pronssia häviten Suomelle seitsemän pistettä.

– Se on todella hieno asia, Kallioinen hymyili.

Pesonen paukutti tuloksen 114 (22+24+24+24+22), jolla hän sijoittui 22:nneksi. Vallioniemi oli tuloksellaan 113 (20+24+23+24+22) sijalla 29. Poikien kilpailussa oli 70 osanottajaa. Pesoselle tämä oli viimeinen kausi junioreissa, Vallioniemellä on vielä yksi vuosi jäljellä.

He olivat kumpikin sitä mieltä, että he olisivat voineet ampua paremmin. Joukkuemitaliin he olivat tietysti erittäin tyytyväisiä.

Suomi sai Lonaton MM-kisoista kaksi mitalia. Suomen naisten trap-joukkue voitti hopeaa viime perjantaina. Joukkueessa ampuivat Noora Antikainen, Satu Mäkelä-Nummela ja Marika Salmi.

Haulikkolajien MM-kilpailut
9.-18.9. Lonato, Italia

Tuloksia to 17.9.

Miesten skeet 125 kiekkoa + finaali:
Peruskilpailu: 1) Anthony Terras Ranska 125/sivuaa ME:tä, 2) Jesper Hansen Tanska 124, 3) Azmy Mehelba Egypti 122/uusinta 4, 4) Gabriele Rossetti Italia 122/4, 5) Federico Gil Argentiina 122/4, 6) Vincent Hancock Yhdysvallat 122/4, 7) Mairaj Ahmad Khan Intia 122/3, 8) Ralf Buchheim Saksa 122/1, … 12) Timo Laitinen Suomi 121, … 35) Marko Kemppainen Suomi 118, … 71) Tommi Takanen Suomi 115.
Joukkuekilpailu: 1) Ranska 364, 2) Italia 362, 3) Yhdysvallat 306, … 8) Suomi 354.

Semifinaali: 1) Terras 16, 2) Hancock 16, 3) Hansen 15, 4) Rossetti 13, 5) Gil 12, 6) Mehelba 11.
Pronssimitaliottelu: Gabriele Rossetti Italia – Jesper Hansen Tanska 15-14
Kultamitaliottelu: Vincent Hancock Yhdysvallat – Anthony Terras Ranska 16-16/uusinta 8-7

Poikien skeet 125 kiekkoa + finaali:
Peruskilpailu: 1) Eetu Kallioinen Suomi 124/sivuaa ME:tä, 2) Dylan Chauray Ranska 121, 3) Nicolas Vasiliou Kypros 120, 4) Valerio Palmucci Italia 120, 5) Philip Russell Jungman Yhdysvallat 119, 6) Cristian Ciccotti Italia 119, … 22) Lari Pesonen Suomi 114, … 29) Timi Vallioniemi Suomi 113.
Joukkuekilpailu: 1) Italia 357, 2) Suomi 351, 3) Kypros 344.

Semifinaali: 1) Jungman 15, 2) Palmucci 14/uusinta 5, 3) Vasiliou 14/3, 4) Ciccotti 12/4, 5) Kallioinen 12/3, 6) Chauray 12/2.
Pronssimitaliottelu: Nicolas Vasiliou Kypros – Cristian Ciccotti Italia 15-13
Kultamitaliottelu: Valerio Palmucci Italia – Philip Russell Jungman Yhdysvallat 12-11