Maailmanmestarit motivoituneina uudelle olympiadille
31.10.2015 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Miikka Peltonen (vas.), Tom Aspholm ja Oskari Kössi kultamitaleineen Kisakallion maisemissa. Kuva: Lassi Palo

”Tämä vuosi oli ensimmäinen askel uuden olympiadin tikapuilla.” Näin luonnehtii sotilaiden joukkuemaailmanmestaruutta voittamassa ollut skeet-ampuja Oskari Kössi.

Suomi voitti skeetin joukkuekilpailun sotilaiden maailmankisoissa lokakuun 9. päivänä. Sotilaiden olympialaiset eli World Games -niminen tapahtuma järjestettiin Etelä-Korean Daegussa. Neljän vuoden välein järjestettävät kisat pidettiin nyt kuudennen kerran.

Suomen joukkueessa ampuivat Tom Aspholm, Oskari Kössi ja Miikka Peltonen. Suomi oli ykkönen ennen Qataria ja Etelä-Koreaa. Maailmanmestaruus ratkesi tasatuloksen jälkeen viimeisten kierrosten perusteella tuloksin 70-67. Edellisen päivän 75 kiekon jälkeen ollut neljäs tila koheni hienosti kultamitaleiksi.

Finaalissa neljänneksi sijoittuneen Aspholmin peruskisan tulos oli 119. Kössi rikkoi 116 ja Peltonen 117 kiekkoa. Sotilaiden maailmanmestaruuksista ammuttiin nyt virallisesti ensimmäisen kerran. Suomen tulos (352) noteerataan Kansainvälisen sotilasurheiluliiton CISM:n maailmanennätykseksi.

– Ennen kilpailua päätimme, että otamme mitalin, mutta sen väristä emme puhuneet. Kun se varmistui kultaiseksi, fiilikset olivat sen mukaiset. Se oli todellakin voitettu kulta, mitalikolmikko kertoi Kisakallion urheiluopistolla, missä järjestettiin torstaina ja perjantaina Puolustusvoimien ohjelmointileiri.

Leirille osallistui parikymmentä ampumaurheilijaa, heidän joukossaan muun muassa kivääriampuja Juha Rutonen, pistooliampuja Kai Jahnsson ja trap-ampujia, kuten Juho Hannonen, Mika Myllylä ja Kari Kopra. Leirillä kerrattiin Mikko Taussin johdolla kuluneen kauden tapahtumat ja suunniteltiin ensi vuoden kilpailu- ja leirityskalenteria. Päätavoite on Qatarin Dohassa marraskuussa järjestettävät sotilaiden MM-kilpailut.

Aspholm, Kössi ja Peltonen palasivat vielä Etelä-Korean kultamitalitunnelmiin.

– Se on suurinta, mitä sotilas voi urheilu-urallaan saavuttaa. Se ei kuitenkaan himmennä ensi vuoden pääkilpailun arvoa. Lähdemme Dohaan menestymään joukkueena ja tavoittelemaan henkilökohtaisia mitaleja. Taso on kova. Sotilaiden kisoissa näkee samoja ukkoja kuin maailmancupeissakin, Kössi totesi ja mainitsi muun muassa Ranskan Anthony Terras´n, joka on saavuttanut olympiamaapaikan Rio de Janeiroon.

– Etelä-Korean kilpailussa oli puolet maailman rankingin 50 parhaasta, Peltonen oli laskenut.

Aspholm, Kössi ja Peltonen ovat harjoitelleet tämän vuoden ajan paljon ja kovaa. He ovat menneet ”pienin harppauksin” eteenpäin, ja suunta on siis ylöspäin.

– Harjoitusmäärät eivät näy heti huipputuloksissa, mutta tulosvarmuus on ollut tasaista. Mitään ”kuraa” ei ole tullut, Kössi summasi.

Kössi ja Peltonen tietävätkin hyvin, että kun olympiapaikkoja aletaan jakaa Tokioon 2020, heidän pitää olla heti iskussa. Aspholm naurahti ”seuraavansa tilannetta nuorempien perässä”.

– Vuosi 2018 tulee äkkiä eteen. Mitään välivuosia ei voi missään tapauksessa pitää, vaan töitä on tehtävä entistä kovempaa. Muuten ei edes ehdi kuulla junanlähettäjän pilliä, vaan juna meni jo. Seuraavaa olympiadia ajatellen tämä vuosi oli sen ensimmäinen askel, Kössi sanoi.

Aspholm ja Peltosen tämän kauden paras tulos oli 121. Kössi paukutti parhaimmillaan rikki 120 kiekkoa. Hänen tuloskeskiarvonsa oli uusi ennätys eli 118. Kukaan heistä ei ole täysin tyytyväinen tulokseensa, mutta kauden ”kruunu” tulikin sitten World Gamesissa – eli se jo usein mainittu joukkuekultamitali.

– Kaudesta meinasi jäädä paha maku, mutta kultamitali muutti kaiken ja toi hymyn huulille! Se oli tärkeä myös tulevaisuuden kannalta.