Kivääritytöille nyt neljäs sija EM-kisoissa, Marianne Palo 11:s

Marianne Palo sijoittui 11:nneksi. Kuvat: Lassi Palo
Cristian Friman sijoittui 24:nneksi.
Matias Kiuru teki ennätyksensä polviasennossa.
Sebastian Långström kovassa tuulessa.
Unkarin Dorina Toma makuuasennossa.

Nuorten EM-kilpailut päättyivät lauantaina Suomen tyttöjen kiväärijoukkueen asentokilpailun neljänteen sijaan. Marianne Palo oli henkilökohtaisessa kisassa 11:s jääden vain pisteen päähän finaalirajasta. Poikien asentokilpailussa Cristian Friman oli parhaana suomalaisena 24:s.

Nuorten 25/50m pistooli- ja kiväärilajien EM-kilpailut päättyivät lauantaina Tallinnassa. Sateisella ja tuulisella Männikun radalla oli kaksi suomalaislajia, kun mitalit jaettiin poikien ja tyttöjen 50m pienoiskiväärin asentokilpailuissa.

Poikien kilpailussa (3×40 ls) olivat suomalaisista mukana Cristian Friman (Esbo Skytteförening), Sebastian Långström (Kyrkslätt Skytteförening) ja Matias Kiuru (Poliisien Ampumaseura). Tyttöjen kilpailussa (3×20 ls) Suomea edustivat Henna Viljanen (Poliisien Ampumaseura), Emmi Hyrkäs (Simpeleen Hahlo) ja Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) – eli samat tytöt, jotka saavuttivat EM-pronssia keskiviikon makuuasennon joukkuekilpailussa.

Tyttöjen joukkuekilpailussa Suomi sijoittui lauantaina hienosti neljänneksi. Se hävisi pronssimitalin voittaneelle Venäjälle seitsemän pistettä.

– Hyvä saldo. Olen tyytyväinen, hymyili Palo, joka sijoittui henkilökohtaisessa kilpailussa 11:nneksi.

Palon tulos oli 569 (polvi 186, makuu 193, pysty 190), joka jäi vain pisteen päähän finaalirajasta.

– En osaa tuohon sanoa oikein mitään… Tai olisi se ollut kiva päästä finaaliin, Palo sanoi hetken miettimisen jälkeen.

Sää puhutti ampumaurheiluväkeä lauantaina Männikun radalla. Kova puuskittainen tuuli ja rankkasade tekivät olosuhteista vähintäänkin haasteelliset.

– Sää oli vaihteleva ja mielenkiintoinen, ja minun mielestäni tänään oli jännittävää ampua, Palo totesi kilpailun jälkeen.

Hyrkäksen tulos 564 (185+191+188) oikeutti 22. sijaan. Hän piti ammuntaansa ”ihan hyvänä”, mutta polviasennossa tekeminen ei ollut rentoa. Makuu ja pysty sen sijaan olivat hyvän tuntuiset, hän summasi.

– Tuuli oli hankala eikä siitä ottanut selvää kisan aikana. Välillä heiluin itse mutta liput eivät, hän naurahti.

– Olisin kaivannut vähän lisää rohkeutta tällaiseen keliin. Finaaliraja oli alhainen, ja siihen vaikuttivat nämä olosuhteet. Joukkueena pärjäsimme kisoissa hyvin, Hyrkäs totesi.

Myös Viljanen otti olosuhteet puheeksi.

– Keli oli aivan kamala, hän huudahti.

– En saanut tekemiseeni rytmiä, koska jouduin odottamaan, että tuuli vähän tyyntyisi. Keli oli vaikea, mutta toki tein myös omia virheitäkin, tuloksen 562 (185+194+183) tehnyt Viljanen sanoi.

Peruskilpailun paras tulos oli Ison-Britannian Seonaid McIntoshin tekemä 581. Hollannin Mandy Mulder tähtäsi 579 pistettä. Kahden seuraavaksi parhaan tulos oli 573. Finaalissa Mulder oli ykkönen, ja Norjan Jenny Vatne hävisi hänelle kolme pistettä.

Ampumaurheiluliiton kiväärilajien nuorten valmentaja Pasi Wedman kehui Suomen tyttöjä:

– Keli oli suhteellisen älytön, ja tytöt tekivät sen minkä pystyivät. Kaikki tsemppasivat hienosti loppuun asti. Mitali tänään olisi vaatinut jo onneakin, hän sanoi.

Friman teki poikien kilpailussa suomalaisista parhaan tuloksen. Hän tähtäsi 1143 pistettä (polvi 382, makuu 390, pysty 371). Friman taisteli vielä makuunasennon jälkeen finaalipaikasta, mutta pystyasennon tulos pudotti hänet 24. sijalle. Viimeinen sarja tuotti 89 pistettä.

– Olipa erikoista! Tämä oli sitten tällainen keli. Olen tyytyväinen, että sain edes tällaisen tuloksen tehtyä, Friman sanoi, kun tuuli ja sade vain yltyivät.

– En ole aikaisemmin nähnyt tällaista säätä ampumaradalla. Kun tuuli tuli ampumapaikalle asti, oli hyvä etten kaatunut, hän naureskeli.

– En valitettavasti saanut nyt finaalipaikkaa, kun en pärjännyt ihan koko matkaa. Ehkä sitten ensi vuonna.

Kiuru ei pitänyt Männikun radan olosuhteita erityisen hankalina tai huonoina. Osoituksena tästä hän teki parhaan tuloksensa ulkona, kun hän paukutti taululle 1136 pistettä (378+388+370). Kiurun polviasennon tulos on hänen uusi ennätyksensä.

– Ei tämä mitenkään ekstreemiä ollut, odotin pahempaa keliä. Hyviä tuloksia on ammuttu koko radan matkalta niin pojissa kuin tytöissäkin, 32:nneksi sijoittunut Kiuru totesi tyynesti säästä.

Långström puolestaan sanoi suorituksestaan, että ”kaikki meni pieleen”. Hän harmitteli sitä, ettei suoritus pysynyt ”kasassa”. Långström odotti EM-kisoista enemmän kuin nyt tullut tulos 1126 (375+384+367), jolla hän sijoittui 46:nneksi.

Nuorella miehellä pitää kiirettä, sillä sunnuntai-iltana hän lähtee Norjaan hakemaan muuttokuormaa. Hän on opiskellut siellä vuoden ajan, ja nyt hän palaa takaisin Suomeen. Syksyllä alkaa abivuosi kotimaisemissa.

EM-Tallinnan finaaliraja oli 1152, ja peruskilpailun paras tulos oli Unkarin Istvan Penin 1166 pistettä. Peni ampui toukokuussa poikien Euroopan ennätyksen 1180. EM-kulta meni lopulta Tshekin Filip Nepejchalille,
joka voitti finaalissa Penin kahdella pisteellä. Unkari voitti joukkuekilpailun 12 pisteen erolla Norjaan. Suomi sijoittui 11:nneksi.

Lyhyesti EM-kisoista

Tallinnan EM-kisoihin osallistui 236 nuorta ampumaurheilijaa, jotka edustivat 30 maata. Kisoissa oli kaikkiaan 383 suoritusta. Suomesta kisoihin osallistui 16 ampujan joukkue, joka oli kisojen toiseksi suurin. Viron joukkueessa oli 20 urheilijaa.

Nuorten EM-kilpailut (25/50m pistooli- ja kiväärilajit)
12.-19.6. Tallinna, Viro

Tuloksia la 18.6.

Poikien 50m pienoiskiväärin 3×40 ls + finaali: 1) Filip Nepejchal Tshekki 455,4 (1157), 2) Istvan Peni Unkari 453,4 (1166), 3) Henrik Larsen Norja 442,6 (1152), 4) Emilien Chassat Ranska 430,7 (1157), 5) Benjamin Karlsen Norja 419,5 (1152), 6) Lazar Kovacevic Serbia 408,8 (1153), 7) Hrachik Babayan Armenia 393,6 (1154), 8) Boma Petanjek Kroatia 304,7 DNF (1159), … 24) Cristian Friman 1143, … 32) Matias Kiuru 1136, … 46) Sebastian Långström 1126. 56 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Unkari 3461, 2) Norja 3449, 3) Slovakia 3436, … 11) Suomi 3405. 16 joukkuetta.

Tyttöjen 50m pienoiskiväärin 3×20 ls + finaali: 1) Mandy Mulder Hollanti 452,3 (579), 2) Jenny Vatne Norja 449,3 (570), 3) Anna-Lena Kinateder Saksa 438,2 (571), 4) Seonaid McIntosh Iso-Britannia 429,7 (581), 5) Jenny Stene Norja 418,4 (573), 6) Regine Neshem Norja 407,1 (573), 7) Tatjana Harkova Venäjä 397,7 (572), 8) Sabrina Hössl Saksa 391,0 (570), … 11) Marianne Palo 569, … 22) Emmi Hyrkäs 564, … 30) Henna Viljanen 562. 57 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Norja 1716, 2) Saksa 1710, 3) Venäjä 1702, 4) Suomi 1695. 15 joukkuetta.