Salon 48. ampumakisoissa Suomen ennätyksiä
3.7.2016 klo 12:00

”Olemme jälleen erittäin onnistuneesti järjestäneet jo 48. Salon Ampumakisat, ja kisojen tasosta kertovat muun muassa uudet SE-tulokset.” Näin kiitti Salon Seudun Ampujien puheenjohtaja Asko Terkola omiaan seuran kotisivuilla.

Teksti: Jarmo Laakso

Raseborgs Skyttaren Joni Stenström putsasi Salon ampumakisojen palkintopöytää. Hän voitti kärjen osalta tasaisen kiväärin makuukisan. ”Piekkarin” 3×40 laukauksen peruskisa eteni tasaisesti Stenströmin ja Haminan Ampumaseuran Aleksi Lepän kanssa. Puolivälissä kisaa Leppä oli niukassa johdossa 311,1-310,8 ja sama kolmen kymmenyksen ero oli vielä 40 laukauksenkin jälkeen 413,5-413,8.

– Kävin oikeastaan vahingossa katsomassa tilannetta ennen viimeistä laukausta ja totesin olevamme samassa pistemäärässä 609,6. Ei olisi kannattanut, sillä se toi lisää jännitystä. Ammuin kuitenkin 10,7 ja voitin sitten tuolla seitsemällä kymmenyksellä, Leppä kertasi.

Finaalissa Stenström otti sitten komennot ja ampui 20 laukauksella voittotuloksen 206,7. Lepän kohtaloksi koituivat alkulaukauksien huonot kymmenykset, ja hän jäi kisan neljänneksi.

Lepän tavoin myös Stenström kokee asentokilpailun enemmän omakseen, mutta hyvin tuntuu makuuammuntakin heille sopivan. Makuussa ei saa oikeasta yhteään laukausta ampua huonosti.

– Tämä taisi olla toiseksi paras makuuammuntani pienoiskiväärillä. Turussa taisin sisällä saada keväällä paremman tuloksen. Toisaalta kisoja on ollut vähän, sillä nämä olivat vasta toisen kotimaassa ja kahdet olen ampunut ulkomailla, hän tiivisti.

Parivaljakon takana Salon Seudun Ampujien Tero Hovila teki tasaista työtä ja oli 60 laukauksen jälkeen kolmantena kolmisen pistettä kärjestä tuloksella 616,7. Finaalissa kokenut somerolainen ampui 205,7 ja otti kisan kakkospaikan. Hovila oli vaihtanut käyttämänsä kiväärin alumiinitukin vanhaan puutukkiin ja se tuntui sopivan hänen käteensä.

Finaalissa hyvin ampunut Kankaanpään Ampumaurheilijoiden Juho Kurki menetti voittotaistelun muutamassa viimeisessä laukauksessa ja jäi kisan kolmanneksi.

Kisassa ammuttiin myös kaksi Suomen ennätystulosta, kun 18-vuotiaitten sarjassa Espoon Cristian Friman ampui 614,6 ja 50-vuotiaissa Helsingin VA:n Vesa Nissinen tuloksen 614,4. Cristian Friman, 16, ampui tuloksia, joilla miehetkin jäivät toiseksi. Eilen Friman ampui 3×40 laukauksen asento-ottelussa tuloksen 1160.

Lauantaina villikarjun normaalijuoksuissa Krister Holmberg (RS) joutui tyytymään kakkossijaan, kun K-64:n Tomi-Pekka Heikkilä voitti hänet uusinnassa. Eilen hän pääsi kuittaamaan ja voitti puolestaan Heikkilän sekajuoksuissa uusinnan jälkeen.

Pistoolilajeissa Helsingin VA:n Rauno Hartikainen voitti niin pistoolin kuin vakiopistoolinkin. Yksi radan iloisimmista oli kuitenkin SaSA:n Katja Liimatainen, joka vakiopistoolissa voitti naisten sarjan tuloksella 540 ja olisi sillä voittanut Hartikaisenkin.

Miesten sarjan voiton ampui lauantaisen makuun tapaan RS:n Joni Stenström, joka tasatuloksella 1157 voitti Kankaanpään Juho Kurjen. Finaalissa tulokset olivat 454,0-451,8. SaSA:n Tero Holila oli peruskilpailussa viides tuloksella 1132, mutta nousi finaalissa kolmanneksi 440,3.

Naisten sarjassa PiekSA:n Pauliina Frilander teki 3×20 laukauksen asentokilpailussa tuloksen 581 ja vielä finaalissa 751,1. Peruskilpailussa Keuruun Saana Peltonen ampui 576, mutta finaalissa kakkoseksi ampui Kiteen Inka Havukainen 449,0.