Satu Pusila palasi trapin Suomen mestariksi
17.7.2016 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Satu Pusila ampui trapin Suomen mestaruuden Sipoossa sunnuntaina 17. heinäkuuta.
Satu Pusila.

Moninkertainen MM- ja EM-kultamitalisti Satu Pusila palasi ampumaradoilla ja trapin Suomen mestariksi haulikon SM-kilpailussa Sipoossa sunnuntaina 17. heinäkuuta. Nastolan Metsästysampujia edustava Pusila voitti kultaottelussa 9-8 Orimattilan Seudun Urheiluampujien Noora Antikaisen, joka on vuosien 2015 ja 2014 SM-kultamitalisti. Pronssimitalin otti Sibbo Skyttegillen Mopsi Veromaa, joka voitti pronssiottelussa OSU:n Marika Salmen 11-10.

”Ihan mukavalta kilpaileminen tänään tuntui. Kultamitaliottelussa alkoi jo vähän jännittää, että tästähän voi tullakin jotain”, 54-vuotias Satu Pusila kertasi kilpailuaan. ”Ammunta olisi voinut sujua paremminkin. Kun mitaliottelussa ammutaan nainen naista vastaan, tulee vähän seurattua toisen tekemistä eikä keskity omaan ammuntaansa. Minulle tällainen finaaliammunta oli ihan outo tilanne, mikä näkyikin, kun olin välillä ulkona kuin lumiukko.”

Nykyisillä semifinaali- ja finaalisäännöillä ampujat ovat kilpailleet vasta vuodesta 2013 alkaen, joten tilanne oli uusi Pusilalle, vaikka hän on nelinkertainen MM-kultamitalisti ja kolminkertainen EM-kultamitalisti. Voitoistaan peräti neljä hän on ottanut ME-tuloksella. Kultamitalien lisäksi hän on voittanut MM-hopeaa, MM-pronssia ja kuusi EM-hopeaa. Mitalinsa hän on kerännyt trapissa ja kaksoistrapissa 1980- ja 1990-luvuilla. 1996 olympialaisissa Atlantassa Pusila oli kaksoistrapissa 11:s ja 2000 olympialaisissa Sydneyssä trapissa 13:s ja kaksoistrapissa 17:s.

Vaikka Satu Pusila on ollut parisen vuotta pois haulikkokilpailuista, hän ollut viettänyt paljon aikaa haulikkoradoilla Vesa Törnroosin valmentajana. Kolmen viikon päästä Vesa kilpailee Riossa uransa ensimmäisissä olympialaisissaan.

”Paljon Vesa on soittanut reissustakin kysyen, että mitä nyt pitäisi tehdä, kun hän ei ole osunut. Siinä minusta on isoin apu, kun tiedän, mitä tapahtuu ammunnan aikana. Pystyn antamaan vinkkejä”, hän arvioi.

Vesa Törnroos ampui olympiapaikan toukokuun alussa 2015, kun hän sijoittui maailmancupissa neljänneksi ammuttuaan peruskilpailussa ennätyksensä 122 ja semifinaalissa 10 kiekkoa. Sen jälkeen hänen ammuntansa sekosi kokonaan ja pitkäksi aikaa. Tuntuman hän on löytynyt vasta tänä vuonna ja tuloksena on esimerkiksi maailmancupin kahdeksas sija 119 kiekon tuloksella San Marinossa kesäkuun alussa. ”Urheilupsykologi Päivi Frantsi tuli mukaan. Olemme käyneet paljon keskusteluja ja keskustelleet kolmisinkin. Vesa on muuttanut ammunnan rytmitystä sarjan aikana ja pikkasen olemme muuttaneet harjoituksen rytmitystä ja harjoittelua.”

”Toivon, että Vesa on tyytyväinen ensimmäiseen kilpailuunsa olympialaisissa – on tulos sitten mikä tahansa. Tietysti toivon, että päivän kunto olisi olympialaisissa kohdallaan, mutta ammunta on niin herkkä laji, että mitä tahansa voi tapahtua”, Satu Pusila totesi.

SM-trap ja –skeet, Sipoo, järjestäjä Sibbo Skyttegille, 16.-17.7.

Trap, naiset:
Kultaottelu:
Satu Pusila NMA – Noora Antikainen OSU 9-8.
Pronssiottelu: Mopsi Veromaa SSG – Marika Salmi OSU 11-10.
75 kiekon peruskilpailu + 15 kiekon semifinaali: 1) Noora Antikainen OSU 79 (68+11), 2) Satu Pusila NMA 77/2 uusinnassa kultaottelupaikasta (66+11), 3) Marika Salmi OSU 77/1 (67+10), 4) Mopsi Veromaa SSG 74 (62+12), 5) Marja Maunula OSU 68 (55+13), 6) Lotta Seppinen KP-V 66 (56+10), 7) Satu Pylkkänen KaMy58 54, 8) Kirsi Yliluoma MKMS 54, 9) Merja Ahola KP-V 53, 10) Micaela Qvarnström RS 53.