EM-Baku: Aleksi Leppä viides, Juho Kurki kuudes 300m kiväärin asentokilpailussa
31.7.2017 klo 15:43

Aleksi Leppä otti hienon viidennen sijan 300m kiväärin asentokilpailussa. (Kuvat: Lassi Palo)

Aleksi Leppä ja Juho Kurki nappasivat mainiot sijoitukset miesten 300m kiväärin asentokilpailussa, kun ampumaurheilun EM-kilpailut jatkuivat Azerbaidzhanin Bakussa maanantaina. Leppä oli viides ja Kurki kuudes. Suomi sijoittui joukkuekilpailussa neljänneksi. Oskari Kössi on miesten skeetissä ensimmäisen päivän jälkeen hyvissä asemissa 15. sijalla.

Juho Kurki sijoittui kuudenneksi.

Azerbaidzhanin Bakussa järjestettävissä ampumaurheilun EM-kilpailuissa alkoi maanantaina viimeinen kisaviikko. Kisapäivä oli järjestyksessään kymmenes.

Miesten 300m kiväärin 3×40 ls kilpailussa Suomea edusti sama kolmikko kuin eilisessä makuuasennonkin kilpailussa. Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) oli tänään suomalaisista paras paukutettuaan 1158 pistettä (polvi 388+makuu 393+pysty 377) ja 33 ”napakymppiä”. Hän sijoittui hienosti viidenneksi. Pronssimitalin sai kolme pistettä paremmalla tuloksella.

Kankaanpään Ampumaurheilijoiden Juho Kurki tähtäsi saman tuloksen kuin Leppä. Kurjella oli viisi napakymppiä vähemmän, joten hän oli kuudes. Hän sai polvelta 383, makuulta 394 ja pystystä 381 pistettä.

Leppä oli erittäin iloinen paitsi suorituksestaan myös sijoituksestaan, joka on toistaiseksi hänen uransa paras arvokisasijoitus:

– Joo, vaihteeksi näin! Olen tosi tyytyväinen. Ammuin kisassa vain yhden kasin tällä tuulella. Se tuli pystyn ekassa sarjassa, Leppä, 22, sanoi ja lähti ensimmäisen kerran uransa aikana dopingtestiin.

Juho Autio.

Kun Juho Aution (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura) tulos oli 1125 (377+384+364), sijoittui Suomi joukkuekilpailussa neljänneksi. Pronssimitali jäi kuitenkin 17 pisteen päähän, joten sitä ei ratkaissut edes se, että Autio ampui makuulta yhden laukauksen ohi. Aution sijoitus oli 20:s.

– Minulla ei ole oikeastaan mitään sanottavaa. Tänään ei kulkenut yhtään, Autio sanoi.

Kurki sen sijaan oli Lepän tavoin hyvillä mielin:

– Se oli ihan ookoo-kisa. En olisi montakaan pistettä paremmin pystynyt ampumaan. Joukkueen neljäs sija harmittaa, Kurki totesi.

EM-kultamitali meni Ranskan Alexis Raynaudille, jonka voittotulos oli 1167. Kaksi seuraavaa sijaa meni Unkariin eli Istvan Penille (1163) ja Peter Sidille (1161). Peni ampui myös yhden laukauksen kilpakumppanin tauluun, joten hän voi jossitella kultamitalin kohtaloa.

Ranska oli eilisen makuuasennon kilpailun tavoin joukkuekilpailun ykkönen. Se voitti Sveitsin 11 pisteellä.

Kivääriampujien urakka päättyy huomenna 300m vakiokiväärin kilpailuun. Valmentaja Tapio Kajan sanoi, että se on suomalaisten kiväärimiesten paras laji.

– Tämän päivän arvosanaksi annan 9+ eli kiitettävän puolella ollaan. Kaksi miestä ampui erittäin hyvät tulokset haasteellisessa kelissä. He eivät pudonneet missään vaiheessa siitä suunnitelmasta, joka tätä kilpailua varten luotiin. Keli oli helpompi kuin eilen, mutta ei missään nimessä helppo. Mitali oli harmittavan lähellä, Kajan summasi kivääriampujien rankan päivän.

Lämpömittarit näyttivät Bakussa tänään 35 astetta.

Oskari Kössi.

Miesten ja poikien skeetissä ammuttiin ensimmäisen kilpailupäivän 75/125 kiekkoa. Miesten kilpailua johtaa Venäjän Anton Astahov, joka rikkoi 74 kiekkoa. Poikien kilpailun kärjessä on 73 kiekkoa rikkonut Kyprosen Nicolas Vasiliou. Keskiviikkona ammutaan viimeiset 50/125 kiekkoa ja finaalit.

Sibbo Skyttegillen Oskari Kössi jatkaa miesten kilpailua parhaana suomalaisena 15. sijalta. Hänen tuloksensa oli 71 (23+24+24). Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura) lähtee toiseen kilpailupäivään 29. sijalta tehtyään tuloksen 68 (21+23+24). Kössin seuratoveri Timo Laitinen on 48. sijalla tuloksellaan 65 (22+22+21).

Ala-Hämeen Ampujia edustava Eetu Kallioinen on poikien kilpailussa 26:ntena rikottuaan 65 kiekkoa (20+24+21). Rauman Seudun Urheiluampujien Sami Aaltonen on 31. sijalla tuloksellaan 63 (24+23+16).

Suomen EM-mitalit Bakussa (31.7.):

Kultaa: Vili Kopra (poikien trap)
Hopeaa: Suomi (poikien trapin joukkuekilpailu)
Pronssia: Satu Mäkelä-Nummela (naisten trap), Marianne Palo (tyttöjen pienoiskiväärin makuuasento), Suomi (poikien pienoiskiväärin asentokilpailu)

Bakun suomalaiset ti 1.8.

Miesten skeet: Oskari Kössi (Sibbo Skyttegille), Timo Laitinen (Sibbo Skyttegille), Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura)
Poikien skeet: Sami Aaltonen (Rauman Seudun Urheiluampujat), Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat)
Miesten 300m vakiokivääri: Juho Autio (Oulun Metsästys- ja Ampumaseura), Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat), Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura)

EM-kilpailut, 25/50/300m kivääri- ja pistoolilajit sekä haulikkolajit ja liikkuva maali
21.7.-4.8. Baku, Azerbaidzhan

Suomalaislajien tuloksia ja tilanteita ma 31.7.

Miesten 300m kivääri 3×40 ls: 1) Alexis Raynaud Ranska 1167, 2) Istvan Peni Unkari 1163, 3) Peter Sidi Unkari 1161, 4) Jan Lochbihler Sveitsi 1158/44x, 5) Aleksi Leppä 1158/33, 6) Juho Kurki 1158/28x, … 20) Juho Autio 1125. 21 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Ranska 3472, 2) Sveitsi 3461, 3) Itävalta 3458, 4) Suomi 3441. 6 maata.

Miesten skeet, tilanne 1, kilpailupäivän 75/125 kiekkoa: 1) Anton Astahov Venäjä 74, … 15) Oskari Kössi 71, … 29) Tommi Takanen 68, … 48) Timo Laitinen 65. 61 osanottajaa.

Poikien skeet, tilanne 1, kilpailupäivän 75/125 kiekkoa: 1) Nicolas Vasiliou Kypros 73, … 26) Eetu Kallioinen 65, … 31) Sami Aaltonen 63. 38 osanottajaa.

Viimeisten kilpailupäivien ohjelma (ajat Suomen aikaa)

Ti 1.8.
8.00-12.00 Skeet 2/2 kilpailupäivä (50/125 kiekkoa)/miehet ja pojat
8.00-10.00 300m vakiokivääri/miehet
13.45 Finaali: skeet/pojat
14.45 Finaali: skeet/miehet

Ke 2.8.
7.30-13.00 50m liikkuva maali/miehet, pojat, normaalijuoksujen 30 ls:n hitaat juoksut
8.00-12.00 Skeetin sekajoukkuekilpailu, miehet/naiset
13.15-18.30 50m liikkuva maali/miehet, pojat, normaalijuoksujen 30 ls:n nopeat juoksut