MM-Moskova: Marjut Heinonen jäi kiekon päähän finaaliuusinnasta ja oli yhdeksäs
8.9.2017 klo 19:16

Marjut Heinonen ampui viimeisen sarjansa Foxlodgen hienolla finaaliradalla. (Kuva: Lassi Palo)

Marjut Heinonen jäi naisten skeetissä kiekon päähän finaaliuusinnasta ja sijoittui yhdeksänneksi, kun haulikkolajien MM-kilpailut jatkuivat perjantaina Moskovassa. Kaksi täyttä sarjaa on nostanut Tommi Takasen miesten skeetissä 12. sijalle ennen viimeistä kilpailupäivää. Kärki on kahden kiekon päässä. Poikien sarjassa Eetu Kallioinen on viidennellä sijalla vain kiekon kärkikaksikkoa jäljessä.

Kiitos ja päivä paketissa! Tommi Takanen ampui täydet 25 perjantain ainoassa sarjassaan.

Suur-Moskovan alueella sijaitsevalla Foxlodgen radalla ammuttiin perjantaina haulikkolajien MM-kilpailujen yhdeksäs kilpailupäivä. Naisten ja tyttöjen skeetissä ammuttiin kolmas eli viimeinen sarja ja finaalit. Miesten ja poikien kilpailut päättyvät lauantaina.

Naisten skeetissä jännitettiin iltapäivän ajan, miten Marjut Heinosen käy. Oulun Seudun Haulikkoampujia edustava Heinonen ampui päivän ensimmäisessä ryhmässä tuloksen 71 (24+24+23), jonka jälkeen odotettiin miten muut ampuvat peruskilpailunsa.

Yhdysvaltain Kimberly Rhode oli avauspäivänä ainoa, joka teki tuloksen 50, ja kahdeksan naista rikkoi 48 kiekkoa – Heinonen heidän joukossaan. Rhode teki lopulta peruskilpailun parhaan tuloksen 74, ja hänen maannaisensa Dania Jo Vizzi rikkoi 73 kiekkoa.

Kun peruskilpailu päättyi, oli amerikkalaisen kärkikaksikon jälkeen tuloksen 72 paukuttanut kuusi naista, jotka menivät finaaliuusintaan. ”Shoot offissa” oli jaossa neljä paikkaa finaaliin. Peli oli selvä: Heinonen jäi kiekon päähän finaaliuusinnasta ja sijoittui yhdeksänneksi. Hän sijoittui heinäkuussa Bakun EM-kisoissa kymmenenneksi. Tuolloin hänen tuloksensa oli 66.

– Sijoitukset eivät lämmitä nyt pätkääkään. Olisi ollut mahtavaa päästä rykäisemään finaaliuusinta, mutta tämä on tulos tai ulos, eikä tulokseni nyt riittänyt, Heinonen sanoi, kun tilanne oli vihdoin ratkennut.

– Kyllä, loppuun asti piti jännittää. Olisi pitänyt vain ampua paremmin, mitään selityksiä ei ole, kauden kolmanneksi parasta tulostaan MM-Moskovassa sivunnut Heinonen sanoi.

Heinosella on Moskovassa vielä yksi kilpailu jäljellä, sillä hän ampuu Tommi Takasen kanssa sunnuntaina Suomen joukkueessa skeetin sekajoukkuekilpailussa.

– Sen jälkeen ammun yhden kansallisen kisan ennen taukoa. Haluan ampua myös ensi kaudella, Heinonen sanoi.

Skeetin maailmanmestaruuden voitti lopulta Vizzi, joka oli finaalissa Venäjän Albina Shakirovaa parempi pistein 54-52. Kyproksen Andri Eleftheriou oli kolmas ja Rhode neljäs. Vizzi on syntynyt vuonna 1995, ja hän voitti kolme vuotta sitten tyttöjen maailmanmestaruuden Granadassa. Kaksi vuotta sitten hän sai tyttöjen MM-pronssia Lonatossa.

Yhdysvallat voitti myös joukkuekilpailun. Uuden ME-tuloksen 216 ampuneessa mestarijoukkueessa oli Rhoden ja Vizzin lisäksi Caitlin Connor. Hopeajoukkue Italia hävisi mestarille viisi pistettä.

Miesten ja poikien kilpailut ovat kolmipäiväisiä, ja ne ammutaan loppuun huomenna lauantaina. Eilen ammuttiin kaksi sarjaa (50 kiekkoa) ja tänään yksi (25). Lauantaina ovat vuorossa viimeiset kaksi sarjaa (50) ja finaalit.

Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura) jatkaa miesten kilpailua parhaana suomalaisena tuloksellaan 72 (22+25+25). Kaksi täyttä sarjaa on nostanut hänet viimeiseen kilpailupäivään lähdettäessä 12. sijalle. Kilpailun kärki on kahden kiekon päässä, sillä kolme miestä on tehnyt tuloksen 74. Tasaista on, sillä kuusi miestä on paukuttanut rikki 73 kiekkoa, ja Takasen lisäksi tuloksen 72 on tehnyt kolmetoista miestä.

Oskari Kössi (Sibbo Skyttegille) rikkoi Takasen tavoin päivän ainoassa sarjassaan kaikki 25 kiekkoa ja on nyt 37. sijalla. Hänen tuloksensa on 70 (22+23+25). Timi Vallioniemi (Ala-Hämeen Ampujat) on 45. sijalla samalla tuloksella 70 (23+23+24).

Suomi nousi joukkuekilpailussa avauspäivän 11. sijalta kuudenneksi. Mukana on 24 joukkuetta.

Eetu Kallioinen on poikien kilpailussa viidennellä sijalla.

Poikien skeetissä Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat) jatkoi tasaisen varmaa tekemistään ja rikkoi kolmannessakin sarjassaan 24 kiekkoa. Hänen tuloksensa on kahden päivän jälkeen 72 (24+24+24). Kallioinen on viidennellä sijalla, mutta kärki on vain kiekon päässä. Kazakstanin Aleksandr Muhamedijevin ja Kyproksen Nicolas Vasilioun tulos on 73. Kallioisen lisäksi tuloksen 72 on tehnyt kolme poikaa.

Sami Aaltonen (Rauman Seudun Urheiluampujat) on 47. sijalla tuloksellaan 63 (24+20+19).

Moskovan MM-kilpailujen viimeinen kilpailupäivä on sunnuntai 10. syyskuuta, jolloin on vuorossa skeetin sekajoukkuekilpailu.

Haulikkolajien MM-kilpailut
30.8.-11.9. Moskova, Venäjä

Tuloksia ja tilanteita pe 8.9.

Naisten skeet 75 kiekkoa + finaali: 1) Daria Jo Vizzi Yhdysvallat 54 (73), 2) Albina Shakirova Venäjä 52 (72+6), 3) Andri Eleftheriou Kypros 43 (72+5), 4) Kimberly Rhode Yhdysvallat 33 (74), 5) Diana Bacosi Italia 24 (72+3+4+4), 6) Shi Hong Yan Kiina 14 (72+3+4+3), 7) Lucie Anastassiou Ranska 72+3+3, 8) Danka Bartekova Slovakia 72+1, 9) Marjut Heinonen Suomi 71, 10) Elena Allen Iso-Britannia 71, 11) Katiuscia Spada Italia 71. 65 osanottajaa.
Joukkuekilpailu: 1) Yhdysvallat 216 (ME), 2) Italia 211, 3) Venäjä 209. 14 joukkuetta.

Miesten skeet, tilanne 2. kilpailupäivän jälkeen (75/125 kiekkoa): 1) Aleksandr Zemlin Venäjä 74, 2) Milos Slavicek Tshekki 74, 3) Federico Gil Argentiina 74, … 12) Tommi Takanen 72, … 37) Oskari Kössi 70, … 45) Timi Vallioniemi 70. 113 osanottajaa.
Joukkuekilpailu, tilanne: 1) Venäjä 218, 2) Iso-Britannia 217, 3) Italia 216, … 6) Suomi 212. 24 joukkuetta.

Poikien skeet, tilanne 2. kilpailupäivän jälkeen (75/125 kiekkoa): 1) Alexandr Muhamedijev Kazakstan 73, 2) Nicolas Vasiliou Kypros 73, 3) Jack Fairclough Iso-Britannia 72, 4) Elia Sdruccioli Italia 72, 5) Eetu Kallioinen 72, 6) Jaroslav Lang Tshekki 72, … 47) Sami Aaltonen 63. 56 osanottajaa.
Joukkuekilpailu, tilanne: 1) Tshekki 212, 2) Italia 210, 3) Iso-Britannia 207. 11 joukkuetta.

Viimeisten kisapäivien ohjelma (ajat Suomen aikaa)