Juho Kurki, Laura Sipola, Joonas Kallio ja Kirsti Kaaro juhlivat Suomen mestaruuksiaan
8.4.2018 klo 20:16
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Joonas Kallio voitti miesten ilmapistoolin. (Kuvat: Lassi Palo)

Ilmakivääri- ja pistoolilajien SM-kilpailujen viimeiset mitalit jaettiin sunnuntaina Lohjalla Kisakallion urheiluopistossa. Ilmakiväärin mestaruuksiaan juhlivat Juho Kurki ja Laura Sipola, ja ilmapistoolissa kultamitalit jaettiin Kirsti Kaarolle ja Joonas Kalliolle.

Nelipäiväiset ilmakiväärin ja -pistoolin SM-kilpailut päättyivät sunnuntaina Lohjalla Kisakallion urheiluopistossa. Kilpailut huipentuivat päätöspäivän olympialajeihin eli 10m ilmakiväärin ja ilmapistoolin kilpailuihin.

SM-kilpailujen lajit olivat 10m ilmapistooli, ilmakivääri, ilmaolympiapistooli, ilmakiväärin asentokilpailu ja makuukilpailu. Suomen mestaruuksia jaettiin kaikissa Suomen Ampumaurheiluliiton (SAL) sarjoissa eli 16-vuotiaista 75-vuotiaisiin.

Järjestelyistä vastasivat Kyrkslätt Skytteförening (KSF) ja Rauman Seudun Urheiluampujat (RSA).

Ilmapistooli M

Joonas Kallion voottotuuletus.

Suomussalmen Urheiluampujien Joonas Kallio ampui miesten ilmapistoolin peruskilpailun parhaan tuloksen 577. Turun Seudun Ampujien Konsta Kivi oli peruskisan kakkonen (571) ja Rauman Seudun Urheiluampujien Niko Roos kolmonen (569). Finaaliraja oli 559.

Kallio piti pintansa myös jännittävässä finaalissa. Hän takelteli alussa, mutta sai parannettua ammuntaansa.

– Peruskilpailun jälkeen oli lyhyt tauko, ja finaalin alussa peruskisa oli ehkä päällimmäisenä mielessäni. Lopun ammuin kuten asiaan kuului, Kallio kertasi päiväänsä.

– Se oli hapokas kisa. Sain rikottua peruskilpailussa MM-rajan yhdellä pisteellä, mutta optimisuoritus se ei ollut. Tämä oli ensimmäinen SM-finaalini ja ensimmäinen ilmapistoolin SM-kultamitalini eli siinä mielessä pitää olla tyytyväinen.

Kallio kävi SM-finaalissa kovan kamppailun voitosta Kokkolan Metsästys- ja Ampumaseuran Ismo Haapalan kanssa. Haapala johti 18 laukauksen jälkeen Kalliota 0,7 pisteellä ja 20 laukauksen jälkeen 0,9 pisteellä. Kaksi laukausta lisää ja Kallio siirtyi johtoon 0,3 pisteen turvin.

Ennen viimeistä laukausta Haapala oli puolestaan siirtynyt 0,3 pisteen turvin kärkeen. Viimeisen laukauksen jälkeen loppupisteet olivat Kallion hyväksi 235,9-235,6. Kotkan Ampumaseuran Juha Valjus sai pronssia.

Kallio ampui vuoden alussa kansainvälisen huipputuloksen 587. Hän kilpailee touko- ja kesäkuussa ulkomailla. Ensin on Pilsenin GP-kilpailu ja sitten Münchenin maailmancup, ja sen jälkeen ovat vuorossa sotilaiden MM-kilpailut Sveitsissä.

– Nyt on kuukausi aikaa treenata, Kallio totesi SM-kultamitali kaulassaan.

Ilmapistooli N

Kirsti Kaaro oli naisten ilmapistoolin ykkönen.

Kotkan Ampumaseuran Kirsti Kaaro voitti ilmapistoolissa uransa toisen Suomen mestaruuden. Ensimmäinen tuli vuonna 2007.

– Muun värisiä mitaleja on monta ja tosi monta neljättä sijaa. Nyt mitalin väri onneksi kirkastui, Kaaro hymyili kultamitali kaulassaan.

Rauman Seudun Urheiluampujien Maija Pärri johti finaalia 16. laukaukseen asti. Kaaro nousi finaalin kärkeen 17. laukauksella ja piti ykkössijansa loppuun asti.

– Tämä oli henkisesti rankka päivä. Ilmapistooli on ollut minulle tänä talvena hankala laji, mutta onneksi hyvät pohjat auttoivat tänään. En odottanut voittavani mestaruutta, Kaaro sanoi.

Peruskilpailun parhaan tuloksen 372 tehnyt Susanna Ahomäki (HSA) sijoittui finaalissa kahdeksanneksi. Kaaron peruskisan tulos oli 369.

– SM-kilpailut eivät olisi voineet mennä paremmin, Kaaro viittasi lauantaihin, jolloin hän voitti naisten ilmaolympiapistoolin vakuuttavasti.

Tuloksena oli 553 pistettä ja uusi Suomen ennätys, kuten eilen uutisoitiin. Suorituksen arvoa lisää, että Kaaro hankki pistoolin ja aloitti ilmaolympiapistoolin harjoittelun vasta pari kuukautta sitten.

Ilmapistoolin SM-hopeaa sai Poliisien Ampumaseuran Oksana Frojan, joka hävisi Kaarolle kaksi pistettä (228,5-226,5). Pärri sai pronssia. Viime vuoden mestari, PAS:n Reetta Hynninen oli kuudes.

Ilmakivääri M

Juho Kurki voitti viime vuoden tavoin miesten ilmakiväärin.

Kankaanpään Ampumaurheilijoiden Juho Kurki oli viime vuoden olympialajien Suomen mestareista ainoa, joka uusi mestaruutensa, kun hän voitti miesten ilmakiväärifinaalin 0,9 pisteen erolla Cristian Frimaniin (Esbo Skytteförening).

Kurki johti finaalia alusta lähtien ja eroa Frimaniin oli suurimmillaan 2,4 pistettä. Kurki kuitenkin ampui toiseksi viimeisellä laukauksellaan 9,6 pistettä ja Friman 10,5 pistettä, joten ennen viimeistä laukausta eroa oli vain 0,3 pistettä. Kurki piti pintansa loppuun asti tähtäämällä 10,7 pistettä, kun Frimanin tulos oli 10,1.

– Se ysi oli yleisöä varten, Kurki kuittasi nauraen.

Kurjen finaalitulos 249,3 jäi vain 1,5 pistettä Suomen ennätyksestä. Hän oli myös peruskilpailun paras tuloksellaan 621,9. Frimanin tulos oli 621,7. Haminan Ampumaseuran Aleksi Leppä sai SM-pronssia.

– Tämän päivän ilmakiväärikisa oli tietysti pääkilpailu täällä. Mitali mielessä minä tänne tulin, Kurki sanoi.

Kurki saavutti Kisakallion SM-kisoissa kaksi kultaa, kun hän eilen voitti myös ilmakiväärin 3×20 ls mestaruuden. Hän lähtee viikon kuluttua Etelä-Koreassa järjestettävään maailmancupiin. Sinne lähtee myös Friman, joka urakoi SM-kilpailuissa kymmenen starttia hienolla menestyksellä: neljä kultaa, yksi hopea, kolme SE:tä ja yksi henkilökohtainen ennätys.

– Aina on parannettavaa, Friman tuumasi ilmakiväärifinaalin jälkeen.

– Mutta finaali oli mahtava, yksi parhaimmista mitä olen ampunut. Nämä ovat parasta harjoitusta.

Kisaurakan jälkeen Frimanilla oli yksi kysymys:

– Mihin aikaan huomenaamulla pääsee radalle?

Ilmakivääri N

Jenna Kuisma onnittelee naisten ilmakiväärin voittajaa Laura Sipolaa.

Sodankylän Ampujien Laura Sipola, 19, voitti ensimmäisen mitalinsa naisten sarjassa ja heti kultaisen sellaisen. Se oli hänelle ”aika suuri yllätys”.

– Minulla meni eilinen N20-sarjan finaali vähän huonommin (kahdeksas), ja tämä päivä jännitti ihan hulluna. Ajattelin, että menee, miten menee. Nyt tuli huikea parannus, Jukka Törmäsen valmennettava riemuitsi.

Naisten finaali oli tasainen ja jännittävä. Sipola voitti lopulta 1,5 pisteen erolla Keuruun Seudun Ampujien Saana Peltoseen (246,3-244,8). Peruskilpailun parhaan tuloksen (415,9) tehnyt, viime vuoden Suomen mestari Simpeleen Hahlon Emmi Hyrkäs sai nyt pronssia. Sipola jäi peruskilpailussa 2,5 pisteen päähän ennätyksestään tehtyään tuloksen 412,3.

– Ennen viimeistä laukausta ajattelin, että hopeakin on ihan hyvä. Sain kuitenkin puristettua 10,5 pistettä, joka riitti voittoon. Jatkossa sitten vain lisää treeniä ja eteenpäin!

Kun Sipolalta kysyttiin mitalihaastattelussa, miten hän aikoo juhlia mestaruuttaan, vastaus oli napakka:

– Ajamalla mahdollisimman nopeasti kotiin.

M20 ilmaolympiapistooli

M20-sarjan ilmaolympiapistoolin finaalin vei nimiinsä tuloksella 10 osumaa Isokyrön Metsästys- ja Ampumaseuran Lasarus Hangassalo. Suorituksen arvoa korostaa, että Hangassalo oli ehtinyt harjoitella lajia vain pari kertaa ennen SM-kisaa.

– Odotukset olivat etukäteen nollissa.

Taustalta löytyy kuitenkin vankkaa osaamista ruutiradoilta olympiapistoolista, joka on päälaji. Viime vuonna nuori mies sai SM-hopeaa M20-sarjasta.

– Ilmaolympiapistooli on hyvä kumppani olympiapistoolille. Siirrot ovat samanlaiset, vain rekyyli puuttuu, Hangassalo kertoo.

Pari kertaa viikossa harjoitteleva Hangassalo aikoo nostaa harjoittelumääriään. Tarkoituksena on nostaa tulostasoa ja hakea menestystä. Vahvuuksinaan ampumaurheilijana Hangassalo mainitsee hyvän stressinhallinnan ja rentouden, joten edellytyksiä huipulle löytyy.

M50 ilmaolympiapistooli

Kari Leskinen Lahden Ampumaseurasta pokkasi M50-sarjan mestaruuden uudella hienolla SE-tuloksella 568. Sarjassaan Leskinen oli ylivoimainen. Viikonloppu sujui muutenkin hienosti, sillä lauantaina Leskinen oli miesten sarjassa SM-pronssilla.

– En ole yhtä paljon treenannut kuin viime talvena, mutta ehkä se herkkyys löytyi sitten siitä, Leskinen tuumii.

Viisitoistakesäisestä ampumista harrastanut Leskinen kertoo ampuvansa aktiivisesti kaikkia muita pistoolilajeja paitsi olympiapistoolia.

– Siihenkin on houkuteltu, joten pitää katsoa, josko senkin ottaisi ohjelmaan ensi kesänä.

N50 ilmaolympiapistooli

N50-sarjassa ilmaolympiapistoolin mestariksi kiristi Olga Wolkoff Lappeenrannasta. Kilpailun jälkeen hän oli riemuissaan uransa toisesta SM-kullasta.

– Tämä on harvinaista herkkua, joten tuntuu tosi hyvältä.

Wolkoffin edellinen mestaruus on vuodelta 2013 naisten urheilupistoolista. Aikoinaan hän rakensi uralleen pohjaa jo Neuvostoliitossa ja sieltä ammennettu oppi kantaa edelleen, mutta ilmaolympiapistoolissa ja olympiapistoolissa Wolkoff on saanut oppia Suomesta.

– Harjoittelen yhdessä kotkalaisten kanssa ja Kari Lakka on vetänyt tänä talvena hyviä treenejä.

Ilmakiväärin ja -pistoolin SM-kilpailut
5.-8.4. Kisakallion urheiluopisto, Lohja

Tuloksia su 8.4.

Ilmakivääri 3×20 ls

Ilmakivääri M16 3×20 ls: 1) Markus Suortti, HAS, 586, 2) Lauri Syrjä, AsAs, 583, 3) Mikko Helenius, NoSA, 580.

Ilmakivääri M18 3×20 ls: 1) Riku Koskela, KaA, 592, 2) Ville Ketolainen, IMAS, 577, 3) Riku Laitinen, HaaAs, 576.

Ilmakivääri M20 3×20 ls: 1) Cristian Friman, ESF, 595 (SE), 2) Jimi Lång, KaA, 585, 3) Sami Heiskanen, PieksA, 572.

Ilmakivääri N16 3×20 ls: 1) Viivi Kemppi, MyA, 590 (SE), 2) Alexandra Rosenlew, KaA, 582, 3) Johanna Hakanperä, SäSA, 567.

Ilmakivääri N18 3×20 ls: 1) Jonna Mauno, KuusA, 585, 2) Senni Lauttamus, IMAS, 582, 3) Elli Männistö, PuKu, 581.

Ilmakivääri N20 3×20 ls: 1) Jenna Kuisma, KSF, 594, 2) Henna Viljanen, KSF, 590, 3) Suvi Petäjäsaari, MyA, 586.

Ilmakivääri

Ilmakivääri N, finaali: 1) Laura Sipola, SodA, 246.3, 2) Saana Peltonen, KeuSA, 244.8, 3) Emmi Hyrkäs, Hahlo, 224.6.

Ilmakivääri M, finaali: 1) Juho Kurki, KaA, 249.3, 2) Cristian Friman, ESF, 248.4, 3) Aleksi Leppä, HAS, 225.6.

Ilmapistooli

Ilmapistooli N, finaali: 1) Kirsti Kaaro, KAS, 228.5, 2) Oksana Frojan, PAS, 226.5, 3) Maija Pärri, RSA, 206.1.

Ilmapistooli M, finaali: 1) Joonas Kallio, SUA, 235.9, 2) Ismo Haapala, KokMAS, 235.6, 3) Juha Valjus, KAS, 208.3.

IOP

IOP M16: 1) Leevi Intonen, VamSA, 503, 2) Konsta Intonen, VamSA, 475, 3) Juho Salmi, RSA, 466.

IOP M20, finaali: 1) Lasarus Hangassalo, IMAS, 10, 2) Urho Hietaniemi, AlavA, 6, 3) Elmeri Anttila, SA, 5.

IOP M50: 1) Kari Leskinen, LAS, 568 (SE), 2) Jussi Laukkanen, AsAs, 549, 3) Olli Söderlund, RSA, 548 (napa 8).

IOP N50: 1) Olga Wolkoff, ESA, 534, 2) Tarja Sorri, SA, 519, 3) Helena Peltoniemi, IU, 502.

Kaikki tulokset löytyy täältä.

Lisää kuvia löytyy täältä.

Videoita ja haastatteluja löytyy täältä.