Aleksi Leppä seitsemäs sotilaiden MM-vakiokiväärissä
1.6.2018 klo 11:16
Mikko Taussi

Sveitsin Thunissa järjestettävät 50. sotilaiden ammunnan maailmanmestaruuskisat jatkuivat perjantaina miesten vakiokiväärin henkilökohtaisella kilpailulla, naisten pienoiskiväärin makuun henkilökohtaisella kilpailulla sekä isopistoolin joukkuekilpailun pikaosiolla.

Tänään perjantaina ammuttiin vakiokiväärin henkilökohtainen kilpailu. Suomen eilisessä vakiokiväärijoukkueessa hopeaa ampunut Aleksi Leppä teki hienosti 585 pistettä (192-200-193) sijoittuen seitsemänneksi. Juho Kurki ampui kohtuullisen tuloksen 578 (186-197-195), joka oikeutti sijaan 21. Päivän piristys oli Juho Autio, joka paransi joukkuekilpailussa ampumaansa tulosta yksitoista pistettä kasaten 577 pistettä (192-194-191). Autio saavutti sijan 23.

Henkilökohtaisen kilpailun mestaruus matkaa tällä kertaa Kim-Andre Lundin mukana Norjaan. Lund ampui mallikkaan tuloksen 590 (197-200-193) pistettä, joka sivuaa eilen Tanskan Steffen Olssenin tekemää sotilaiden maailmanennätystä. Hopeaa nappasi Lundin maanmies Norjan Odd-Arne Brekne tuloksella 587 (197-197-193). Pronssia nappasi Sveitsin Gilles Dufaux tuloksella 587 (195-197-195).

Naisten henkilökohtaisen maailmanmestaruuden pienoiskiväärin makuussa voitti isäntämaa Sveitsin Nina Cristen tuloksella 623,0. Hopealle sijoittui Ukrainan Lesia Leskiv 622,1 ja pronssille Itävallan Franziska Peer tuloksella 619,8.

Pienoiskiväärin henkilökohtaiseen kilpailuun selviytynyt Satu Korhola ampui edellisenä päivänä tuulisessa säässä ampumaansa tulosta huomattavasti paremmin, vaikka tänäänkään ei tuuli antanut täydellistä rauhaa. Tänään kokoon kertyi 606,0 pistettä. Mikkeliläisen ilme olikin ammunnan päätyttyä jo paljon iloisempi. Silti Korhola hieman harmitteli ettei ollut aktiivisempi tuulen huomiomisessa ja antoi kasojen muodostua kympin reunamille; osa lipsui ulos. Korholan sijoitus oli 35.

Isopistoolikilpailussa Suomen joukkue sijoittui 14 tuloksella 1689. Kilpailun voitti Kiina tuloksella 1727, toinen oli Braslia tuloksella 1724 ja kolmas oli Tsekki tuloksella 1717. Suomi jäi mitalista 28 pistettä. Suomalaisten tulokset olivat Joonas Kallion 570 (289-281), Petri Ylisen 565 (280-285) ja Marko Talvitien 554 (270-284).

Suomalaisista isopistoolin henkilökohtaiseen kilpailuun selvisi vain Joonas Kallio.

Isopistoolin joukkuekisan parhaat tulokset tekivät kiinalaiset Zhaonan Yao 583 (291-292) ja Yongde Jin 581 (294-287), Brasilian Jeso Iengo 581 (289-292), Tsekin Ruslan Lunev 580 (287-293). ja Sveitsin Sandro Lötcher 581 (290-291).

Sotilaiden maailmanmestaruuskilpailuissa ammutaan sekä kiväärillä 300 metrin ja 50 metrin matkoilta että pistoolilla 25 metrin matkalta. Kiväärimiehet kilpailevat ISSF:n vakiokivääri- ja CISM:n kiväärin pika-ammunnoissa. Naisten kiväärissä ammutaan pienoiskiväärin makuu- ja asentokilpailu ISSF:n sääntöjen mukaisesti. Pistoolissa ammutaan ISSF:n isopistooli- ja CISM:n pistoolin pika-ammunta.

ISSF-lajien jälkeen kilpailuissa siirrytään ampumaan CISM:in lajeja. Kiväärin pika-ammunta muistuttaa vakiokivääriammuntaa, mutta kisa ammutaan kymmenen laukauksen sarjoina. Polvelta ampuma-aika sarjaa kohden on 2 minuuttia, makuulta 1,5 minuuttia ja seisten 2 minuuttia. Sarjat ammutaan erikseen komennettuina. Pistoolin pika-ammunnassa ammutaan isopistoolilla 60 laukausta viiden laukauksen sarjoina. Ensimmäiset neljä sarjaa ammutaan 10 sekunnissa, seuraavat neljä sarjaa 8 sekunnissa ja viimeiset neljä sarjaa 6 sekunnissa.

Kilpailujen tuloksia voi seurata osoitteessa www.results.sius.com. Tunnelmat välittyvät parhaiten osoitteissa facebook.com/groups/CSCshooting/ tai facebook.com/cism suisse tai cism.wmc.ch tai cism-shooting.ch/.