EM-haulikko: Eetu Kallioinen viides poikien skeetissä, Sami Aaltonen 11:s
9.8.2018 klo 21:04
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Eetu Kallioinen poikien EM-finaalissa. (Kuvat: Risto Aarrekivi)

Eetu Kallioinen oli hienosti viides ja Sami Aaltonen 11:s poikien EM-skeetissä torstaina Itävallan Leobersdorfissa.  Miikka Peltonen jatkaa miesten skeetiä hyvistä asemista eli kahdeksannelta sijalta. Marjut Heinonen on naisten kilpailussa ensimmäisen päivän jälkeen yhdeksäntenä.

Haulikkolajien EM-jatkuivat Itävallan Leobersdorfissa helteisessä säässä. Lämpötila kipusi noin 35 asteeseen. Ohjelmassa olivat poikien ja tyttöjen skeetin toisen kilpailupäivän 50/125 kiekkoa ja finaalit sekä miesten ja naisten skeetin ensimmäisen kilpailupäivän 50/125 kiekkoa.

Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat) paukutti rikki 118 kiekkoa (25+25+22+22+24) ja pääsi finaaliuusintaan kolmen muun pojan kanssa. Jaossa oli yksi paikka finaaliin, ja sen otti Kallioinen. Hän rikkoi uusinnassa kahdeksan kiekkoa, kun Tshekin Jaroslav Lang ja Italian Elia Sdruccioli jäivät seitsemään ja Saksan Christopher Honkomp kolmeen.

Tshekin Richard Klika johti kilpailua ensimmäisen päivän jälkeen. Hän jatkoi samaa tahtia peruskilpailun loppuun asti ja oli sen ykkönen tuloksellaan 123.

Finaalissa Kallioinen sijoittui lopulta viidenneksi. EM-kulta meni Italian Alessandro Calonacille, joka oli Tanskan Alexander Karlsenia parempi pistein 52-50. Tanska sai kaksi mitalia, sillä Emil Petersen oli kolmas. Klika sijoittui neljänneksi.

Kallioinen ei ollut pitkän päivän jälkeen ”kovin positiivisin mielin”:

– Finaaliuusintaan olen tyytyväinen, koska pystyin kampeamaan itseni finaaliin. En ole tyytyväinen finaaliin millään tasolla. Se ei kulkenut lainkaan, Kallioinen kommentoi suoritustaan.

– Kilpailuni alku oli sen sijaan vahva. Voi sanoa, että kun suksi kulkee, se kulkee, ja kun se ei kulje, kaikki tökkii. Lopussa ehkä rohkeus puuttui. Toivottavasti tämä kisa antoi jotain Etelä-Korean MM-kisoja ajatellen. Sinne mennään sitten entistä kovempaa, sillä niinhän se on, että finaalissa lopulta kolme juhlii ja kolmea harmittaa. Etelä-Koreassa aion kuulua niiden joukkoon, jotka juhlivat, Kallioinen sanoi.

Kalloinen matkustaa koti-Suomeen perjantaina ja suuntaa heti kulkunsa kohti Siilinjärvellä järjestettäviä skeetin SM-ikäkausikisoja.

– Ne ovat viimeiset junnu-SM:t, joihin voin osallistua. En jätä niitä väliin mistään hinnasta, Kallioinen sanoi.

Hän on kisapaikalla varhain lauantaina, ehkä noin viiden aikaan.

– Ja startti on sitten 11-12:n aikaan, hän naurahti.

Sami Aaltonen, poikien kisan 11:s.

Sami Aaltonen (Rauman Seudun Urheiluampujat) teki tuloksen 116 (22+22+24+24+24), jolla hän oli 11:s. Se ei nuorukaisen mieltä juurikaan lämmittänyt:

– Kisasta ei jäänyt juurikaan positiivisia ajatuksia, vaikka ammunta olikin hyvää kolme viimeistä sarjaa. Tuli ihan liian monta pummia helpoimpiin kiekkoihin, ja niillä lopulta sitten finaalistakin itseni pudotin, Aaltonen sanoi.

– Tuloskaan ei hirveästi mieltä lämmitä, kun olisin pystynyt todella paljon parempaan, mutta jos edes jotain positiivista on, niin se, että sivusin sentään kauden parasta tulostani.

Tänään alkoivat miesten ja naisten skeetin kilpailut (50/125 kiekkoa). Miesten skeetissä Suomea edustavat Oskari Kössi (Sibbo Skyttegille), Miikka Peltonen (Honkajoen Seudun Ampujat) ja Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura).

Peltonen ampui mainiosti rikkoen 49 kiekkoa (24+25). Hän on hyvissä asemissa kahdeksantena. Tasaisessa kilpailussa Peltosen kanssa saman tuloksen teki yhdeksän ampujaa. Jaetulla ykkössijalla (50) on viisi miestä.

Kössin tulos 47 (24+23) oikeuttaa ensimmäisen päivän jälkeen 36. sijaan. Takanen on sijalla 46 tuloksellaan 46 (24+22).

Marjut Heinonen (Oulun Seudun Haulikkoampujat) on mukana naisten skeetissä. Hän on yhdeksäntenä tuloksellaan 46 (24+22), kun kärjessä on kaikki kiekot rikkonut Kyproksen Andri Eleftheriou.

Miesten ja naisten henkilökohtaiset kilpailut päättyvät perjantaina (75/125 kiekkoa ja finaalit). Lauantaina ovat vuorossa skeetin joukkuekilpailut ja EM-kisojen päätöspäivänä sunnuntaina parikilpailut.

Itävallan Leobersdorfissa on ammuttu ja ammutaan EM-mitaleista henkilökohtaisten lajien lisäksi parikilpailuissa (trap, skeet, kaksoistrap) sekä erillisissä trapin ja skeetin joukkuekilpailuissa. EM-kisoihin osallistuu 387 urheiluampujaa 42 maasta. Suomalaisia on mukana viisitoista.

Ensimmäiset olympiamaapaikat ovat jaossa Etelä-Korean Changwonissa 31.8.-14.9. järjestettävissä ISSF:n kaikkien lajien MM-kilpailuissa. Jaossa on neljä paikkaa jokaisessa henkilökohtaisessa lajissa eli 48 paikkaa. Parikilpailuissa on jaossa paikat kunkin lajin kahdelle parhaalle (ilmakivääri, ilmapistooli, trap).

Haulikkolajien EM-kilpailut
30.7.-13.8. Leobersdorf, Itävalta

Tuloksia ja tilanteita to 9.8.

Poikien skeet 125 kiekkoa + finaali 60 kiekkoa: 1) Alessandro Calonaci Italia 52 (119), 2) Alexander Karlsen Tanska 50 (120), 3) Emil Petersen Tanska 42 (119), 4) Richard Klika Tshekki 33 (123), 5) Eetu Kallioinen Suomi 22 (118/uusinta 8), 6) Daniel Korcak Tshekki 13 (119), 7) Jaroslav Lang Tshekki 118/7, 8) Elia Sdruccioli Italia 118/7, 9) Christopher Honkomp Saksa 118/3, … 11) Sami Aaltonen 116. 45 osanottajaa.

Miesten skeetin 1. kilpailupäivän 50/125 kiekkoa, tilanne: 1) Emin Jafarov Azerbaidzhan, Tomas Nydrle Tshekki, Ben Llewellin Iso-Britannia, Erik Watndal Norja, Anton Astahov Venäjä 50, 6) Aleksandr Zemlin Venäjä, Mikola Miltshev Ukraina 49, 8) Sven Korte Saksa, Miikka Peltonen Suomi 49, … 36) Oskari Kössi 47, … 46) Tommi Takanen 46. 70 osanottajaa.

Naisten skeetin 1. kilpailupäivän 50/125 kiekkoa, tilanne: 1) Andri Eleftheriou Kypros 50, 2) Victoria Larsson Ruotsi 49, 3) Amber Hill Iso-Britannia 48, 4) Elena Allen Iso-Britannia 47, 5) Lucie Anastassiou Ranska 47, … 9) Marjut Heinonen 46. 37 osanottajaa.

Kaikki tulokset löydät täältä.

Lisää tietoa kisoista ESC:n sivuilla.

EM-kisojen ohjelma: ech_2018_leobersdorf_aut___final_program___with_timings___4