Suomalaisille taas tukku PM-mitaleja Oslossa
25.8.2018 klo 19:22
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomalaiset urheiluampujat jatkoivat hyviä otteitaan ampumaurheilun Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Oslossa. Eilisen avauspäivän tavoin Suomeen tuli taas tukku mitaleja.

Ampumaurheilun PM-kilpailut alkoivat perjantaina Norjan Oslossa, ja ne päättyvät huomenna sunnuntaina. Pohjoismaiden mestaruuksista kilpailee 33 suomalaista urheiluampujaa.

Suomen joukkueessa on kaksitoista kivääriampujaa. Trapiin osallistuu yhdeksän ampujaa ja skeetiin seitsemän. Liikkuvan maalin lajeihin osallistuu kolme suomalaista ja pistooliin kaksi.

Jere-Juhani Salo (Nokian Seudun Ampujat) oli miesten 10m ilmakiväärissä paras suomalainen. Hän teki peruskilpailun kahdeksanneksi parhaan tuloksen 608,1 ja eikä finaalissa sijoitus lopulta muuttunut. Norjan Henrik Larsen voitti PM-kultaa. Suomi sijoittui joukkuekilpailussa kolmanneksi (1816,6). Norja oli ylivoimainen ykkönen 1874,1 pisteellään.

Naisten ilmakiväärissä kaikki kolme suomalaista pääsivät finaaliin. Mira Mäkelän (Lappajärven Ampujat) peruskilpailun tulos oli 622,2, Inka Havukaisen (Kiteen Ampujat) 617,5 ja Pauliina Frilander-Soinin (Pieksämäen Seudun Ampujat) 612,9. Finaalissa Havukainen oli viides, Mäkelä seitsemäs ja Frilander-Soini kahdeksas.

Norja voitti joukkuekilpailun (1879,1), ja Suomi oli toinen (1852,6).

Myös poikien 50m pienoiskiväärin asentokilpailussa (3×40 ls) nähtiin kolme suomalaista finaalissa. Cristian Friman (Esbo Skytteförening) teki peruskilpailussa kolmanneksi parhaan tuloksen 1157. Sebastian Långström (Kyrkslätt Skytteförening) jäi Frimanista pisteen. Riku Koskelan (Kankaanpään Ampumaurheilijat) tulos 1145 oli kahdeksanneksi paras.

Finaalissa Friman hävisi voittajalle eli Norjan Jon-Herman Heggille kaksi pistettä ja sai hopeaa. Frimanin finaalitulos oli 454,5. Koskela sijoittui viidenneksi ja Långström kuudenneksi.

Elli Männistö (Punkalaitumen Kunto) oli tyttöjen 50m pienoiskiväärin makuuasennon kisassa kolmas. Hänen pronssituloksensa oli 615,6. Ruotsin Louise Rosell voitti 617,7 pisteellään, ja hopeaa sai Ruotsin Matilda Hjelm, joka oli Männistöä 0,7 pistettä tarkempi.

Reetta Hynninen (Poliisien Ampumaseura) oli naisten 10m ilmapistoolin peruskilpailussa viidenneksi paras (561) ja Elina Silver (Turun Seudun Ampujat) kahdeksanneksi paras (556). Ykkönen oli Ruotsin Vendela Sörensen 570 pisteellään. Finaalissa Hynninen otti eilisen 25m urheilupistoolin tavoin pronssia, kun Sörensen piti asemansa loppuun asti ja voitti PM-kultaa. Hänen voittotuloksensa oli 239,7. Silver sijoittui viidenneksi.

Skeetissä ja trapissa ammuttiin tänään kilpailun viimeiset 50 kiekkoa ja finaalit. Timi Vallioniemi (Ala-Hämeen Ampujat) oli paras suomalainen miesten skeetissä. Hän rikkoi peruskilpailussa 120 kiekkoa, joka oli neljänneksi paras tulos. Finaalissa hän sijoittui kuudenneksi.

Naisten skeetissä Niina Aaltonen (Rauman Seudun Urheiluampujat) teki peruskilpailussa tuloksen 105. Finaalissa hän sai pronssia, kun voiton vei Ruotsin Victoria Larsson.

Poikien skeetissä Suomea edustivat Oskari Lehtimäki (Kurikan Ampujat) ja Niklas Lindfors (Ala-Hämeen Ampujat). He rikkoivat peruskisassa 111 ja 107 kiekkoa. Finaalissa Lehtimäki oli toinen ja Lindfors neljäs. Ruotsin Anton Svahn oli finaalissa Lehtimäkeä niukasti parempi pistein 49-47.

Mirka Kyyrönen (Sibbo Skyttegille) ja Vesa Järvinen (Trap-73) ottivat miesten trapissa Suomelle kaksoisvoiton. Kyyrönen oli finaalissa Järvistä parempi pistein 47-42. Kyyrösen tulos on uusi finaalin SE-tulos. Entinen ennätys parani yhdellä kiekolla. Peruskilpailussa Kyyrönen ja Järvinen paukuttivat tulokset 115 ja 117. Suomi voitti PM-joukkuekultaa. Suomen kolmas ampuja oli Mika Myllylä (Pohjois-Hämeen Ampujat), jonka tulos oli 113.

Orimattilan Seudun Urheiluampujien Marika Salmi ja Marja Maunula nappasivat naisten trapissa myös kaksi mitalia Suomeen, kun Salmi voitti ja Maunula oli kolmas. Salmi voitti finaalissa Norjan Rachelle Wolffin 44-35. Salmen peruskisan tulos oli 116 ja Maunulan 108.

Myös poikien trapissa tuli kaksi mitalia suomalaisille, kun OSU:n Matias Koivu sai hopeaa ja Aaro Savilahti (Pohjois-Hämeen Ampujat) pronssia. Voitto meni Norjan Ruben Grönbeck Lillerudille, joka voitti Koivun finaalissa 36-32. Koivu teki peruskilpailussa tuloksen 117 ja Savilahti tuloksen 114.

Liikuvan maalin 10m sekajuoksuissa Niklas Hyvärinen (Raseborgs Skyttar) voitti miesten ja Aaro Vuorimaa (Lapuan Seudun Ampujat) poikien kilpailun. Heidän voittotuloksensa olivat 375 ja 378. Topi Hulkkonen (Etelä-Saimaan Ampujat) sai hopeaa miesten kisassa tuloksellaan 370.

50m ”sekareissa” Vuorimaa oli toinen (378), kun voiton vei Ruotsin Andreas Bergström (388). Miesten kilpailussa Hyvärisen ja Hulkkosen osat vaihtuivat, sillä Hulkkonen voitti (390) ja Hyvärinen oli toinen (389).

Ampumaurheilun PM-kilpailut
23.-26.8. Oslo, Norja

Tuloslinkit löydät täältä.