Ampujien valinta Euroopan kisoihin Valko-Venäjälle
15.9.2018 klo 22:06
Mikko Taussi
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Euroopan kisoissa (European Games) ensi vuoden kesäkuussa Valko-Venäjän Minskissä (20.-30.6.2019) ammutaan kiväärillä naisten ja miesten sarjoissa ilmakiväärillä ja pienoiskiväärin asentokilpailuissa. Näissä lajeissa ratkotaan myös parikilpailujen mestaruudet. Pistoolissa ammutaan miesten ja naisten ilmapistooli, miesten olympiapistooli sekä naisten urheilupistooli. Lisäksi pistoolissa ammutaan parikilpailut ilmapistoolissa, urheilupistoolissa ja olympiapistoolissa. Haulikossa ammutaan naisten ja miesten kisat skeetissä ja trapissa sekä näiden lajien parikilpailut.

Euroopan kilpailuissa eri ampumalajeihin pääsee 26 urheilijaa, joista 24 valitaan Euroopan ampumaurheiluliiton rankingin perusteella. Isäntämaa saa asettaa yhden urheilijan kuhunkin lajiin. Lisäksi yksi paikka on jaossa niiden Euroopan maiden kesken, jotka eivät muuten saisi edustajaansa kilpailuihin. Haulikossa ranking-paikkoja on kaikissa lajeissa kuitenkin 28 ja trapissa kaksi ”universality”-paikkaa. Parikilpailuiden urheilijat valitaan jo kilpailuihin valituista urheilijoista.

Osallistuvalla maalla on mahdollisuus asettaa vain kaksi urheilijaa kuhunkin lajiin. Mikäli ranking-tilaston kärjessä on useampia saman maan urheilijoita, nämä paikat vyörytetään muille maille. Määräävänä on ranking-tilasto päivämäärällä 31.12.2018.

Euroopan ranking-tilaston syyskuun 2018 tilanteen mukaan suomalaisilla olisi seuraavat paikat

  • Juho Kurki, Kankaanpään Ampumaurheilijat,  ilmakivääri ja pienoiskiväärin asentokilpailu (7. ja 15.)
  • Emmi Hyrkäs, Simpeleen Hahlo, ilmakivääri (24.)
  • Vesa Törnroos, Lahden Ampumaseura, trap (22.)
  • Satu Mäkelä-Nummela, Orimattilan Seudun Urheiluampujat, trap (1.)
  • Marika Salmi, Orimattilan Seudun Urheiluampujat, trap (8.)
  • Oskari Kössi, Sibbo Skyttegille, skeet (18.)
  • Tommi Takanen, Lahden Ampumaseura, skeet (26.)
  • Marjut Heinonen, Oulun Seudun Haulikkoampujat, skeet (14.).

Emmi Hyrkäs on naisten pienoiskiväärirankingissa sijalla 25. odottaen kilpailupaikkaa. Naisten trapissa ovat 28 parhaan joukossa myös Mopsi Veromaa (Sibbo Skyttegille, 13.) ja Noora Antikainen (Orimattilan Seudun Urheiluampujat, 14.). Lisäksi aivan valintarajan tuntumassa ovat Timo Laitinen skeetissä (Sibbo Skyttegille, 30.) ja Jukka Laakso (Orimattilan Seudun Urheiluampujat, 29) trapissa

Euroopan ranking-tilasto löytyy internetistä osoitteesta www.esc-shooting.org/documents/ranking/.

Suomen joukkueen Euroopan kisoihin valitsee Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö.