Yksitoista urheiluampujaa sai apurahan
12.2.2019 klo 15:21
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Yhteensä 163 kesälajien urheilijaa saa kaikkiaan 1 376 000 euroa verovapaina urheilija-apurahoina. Saajien joukossa on yksitoista urheiluampujaa.

Urheilija-apurahat ovat harkinnanvaraisia. Seitsemäntoista urheilijaa sai suuren apurahan eli 20 000 euroa. Yksi heistä on trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummela. Yhteensä valtion talousarviossa on varattu urheilija-apurahoihin 2 300 000 euroa. Kasvua viime vuoteen on 100 000 euroa.

Urheiluministeri Sampo Terhon myöntämien urheilija-apurahojen tavoitteena on luoda taloudelliset edellytykset ammattimaiselle ja päätoimiselle valmentautumiselle. Apurahat myönnetään Veikkauksen tuotosta.

– Tokion olympialaiset ja paralympialaiset ovat jo puolentoista vuoden kuluttua. Tämä vuosi on tulevien kisojen osalta valtaosassa lajeista ehkä se kaikista tärkein, sillä useimmissa lajeissa karsitaan olympialaisiin pääsevät urheilijat ja maapaikat. Kilpailu kisapaikoista on äärimmäisen kova ja siksi meidän potentiaalisimmille urheilijoillemme on annettava täysi työrauha, urheiluasioista vastaava ministeri Sampo Terho sanoi OKM:n tiedotteessa.

– On hyvä, että esityksessä on otettu huomioon myös tulevat kisat ja sinne tähtäävät urheilijat. Yhä vieläkin meillä jäädään jälkeen vaiheessa, jolloin nuorten sarjoista siirrytään aikuisten sarjoihin. Yritysyhteistyötuet ovat siinä vaiheessa pienimmillään, kun panostusta täysipäiväiseen valmentautumiseen tulisi lisätä, Terho jatkoi.

– Tulemme ministeriössä yhdessä Suomen Olympiakomitean kanssa paneutumaan tämän ongelman ratkaisemiseen vielä tämän kevätkauden kuluessa uudistaessamme apurahojen myöntö- ja arviointikriteerejä.

10 000 euron apurahan sai 40 urheilijaa, ja 106 urheilijaa sai 6 000 euron apurahan.

OKM:n tiedotteessa todetaan, että apurahaa myönnettäessä huomioidaan urheilijan kansainväliset näytöt sekä huomioidaan urheilijan tulos- ja menestyskehitys suhteessa lajin kansainväliseen tasoon ja kehitykseen. Arvioinnissa otetaan huomioon lajien erityispiirteet, kansainvälinen arvostus ja taso, paralympialajeissa myös eri kilpailuluokkien taso sekä kilpailuihin osallistuvien maiden ja kilpailuluokassa kilpailevien urheilijoiden määrä.

Apurahan saamisen edellytyksenä on se, että urheilijalla on henkilökohtainen valmentaja tai valmennustiimi ja lajilla on kansainvälisiin arvokilpailuihin valittu maajoukkue. Lähtökohtaisesti apurahan saaminen edellyttää urheilijan kuulumista lajiliiton maajoukkue- ja valmennusjärjestelmän piiriin.

Ampumaurheilun urheilija-apurahat

20 000 euroa
Satu Mäkelä-Nummela, trap (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)

10 000 euroa
Juho Kurki, kivääri (Kankaanpään Ampumaurheilijat)
Marika Salmi, trap (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)
Vesa Törnroos, trap (Lahden Ampumaseura)
Mopsi Veromaa, trap (Sibbo Skyttegille)

6 000 euroa
Cristian Friman, kivääri (Esbo Skytteförening)
Emmi Hyrkäs, kivääri (Simpeleen Hahlo)
Eetu Kallioinen, skeet (Ala-Hämeen Ampujat)
Vili Kopra, trap (Orimattilan Seudun Urheiluampujat)
Oskari Kössi, skeet (Sibbo Skyttegille)
Jarkko Mylly, kivääri (Haapajärven Ampumaseura)

Kaikki apurahan saajat löydät täältä.