SM-Tampere: Valittuja kisapaloja
6.4.2019 klo 20:28
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

”Vuoden työn palkinto”

Tekstit ja kuvat: Mika Vuolle

SM-viikonloppu on Lars-Christian Schaumanille vuoden työn huipentuma.

Ilma-aseiden SM-kilpailujen kilpailunjohtaja Lars-Christian Schauman voi olla tyytyväinen kilpailujen päästyä vauhtiin.

– Valmisteluissa on takana tavaton urakka. Ne alkoivat vuosi ennen ja tiivistyivät puoli vuotta ennen kilpailuja. Viimeisellä neljänneksellä alkaa sitten jo paniikki, ja viimeinen viikkokin on täynnä kokouksia.

Pirkkahalliin pystytetyissä kilpailuissa ammutaan kolmen päivän aikana yli 850 kilpailusuoritusta, joten väkeä tarvitaan järjestelyihin. Suunnitteluryhmään kuului Schaumanin mukaan kymmenkunta henkilöä ja rakentamisvaiheessa vapaaehtoisten määrä nousi 30-50 henkeen. Kisapäivinä toimitsijoita tarvitaan kolmisenkymmentä.

Schauman on itsekin pistooliampuja, mutta kilpailun johtotehtävien ja siviilikiireiden vuoksi hän jätti tällä kertaa ampumisen väliin.  Johtotehtävistä ja tuttujen tapaamisesta saa riittävästi kisaelämystä niistäkin.

– On palkitsevaa kokea, kun vuoden ponnistelujen jälkeen kaikki sujuu hyvin. Järjestimme edellisen kerran SM-kilpailut NoSA:n ja P-HA:n yhteistyönä kaksi vuotta sitten ja niistä tuli hyvää oppia tämänkertaisiin kisoihin. Eilen jo tuli kiitostakin kisajärjestelyiden onnistumisesta.

Aake Kalliala jännitti katsomossa niin että taju meinasi lähteä

Aake Kalliala jännitti katsomossa hopealle ampuneen suosikkinsa Sebastian Långströmin puolesta miesten ilmakiväärin tiukassa finaalissa.

Miesten ilmakiväärin finaalin aikana näyttelijä Aake Kalliala huokaili katsomossa seuraten kamppailua desimaaleista.

– Herranjestas! Tämä ei ole huonohermoisten leikkiä. Liian jännää touhua seurattavaksi tämän ikäiselle ihmiselle, Kalliala tuumaili finaalin jälkeen.

Itsekin jonkin verran kiväärillä ampunut Kalliala tietää, ettei osuminen ole helppoa. Hän on tutustunut huippuampujiin Juha Hirven välityksellä, kun Hirvi on tuonut valmennettaviaan Kallialan Korpikorsulle Kainuuseen. Nyt hän oli päättänyt lähteä seuraamaan SM-kilpailuja Tampereelle ja ihasteli kuinka jännittävää puuhaa ampumaurheilu voi parhaimmillaan olla.

 

Alexandra Rosenlew ennätyskunnossa

Kaksinkertainen SE-ampuja Alexandra Rosenlew oli varma kovasta kunnostaan jo kisojen alla.

Kankaanpään Ampumaurheilijoita edustava Alexandra Rosenlew aloitti ilma-aseiden SM-kilpailut vahvasti. Perjantaina Rosenlew ampui N16-sarjan ilmakiväärin makuuammunnan uuden Suomen ennätyksen 419,3 ja lauantaina ennätystahti jatkui saman sarjan ilmakiväärin kolmiasentokilpailun uudella SE-tuloksella 594, joka oli samalla kaikki sarjat huomioiden koko päivän paras asentokilpailun tulos.

– Oli jo etukäteen tunne, että tänä viikonloppuna tulee hyviä osumia. Kuukausi sitten tulokset olivat vielä huonoja, mutta nyt ne ovat nousseet ja harjoitukset ovat sujuneet, Alexandra Rosenlew kertoi.

Neljä vuotta sitten ampumakoulussa Nokialla aloittanut Rosenlew tykästyi ampumiseen niin paljon, että siitä tuli aktiiviharrastus. Hän harjoittelee kolme kertaa viikossa. Vahvan tuloskunnon takana ovat huippuvalmentajat Juho Kurki ja Jorma Kiiski, joiden hyvän yhteistyön ansiosta nuori nainen on kehittynyt huimasti ampujana.

Tulevaisuuden tavoitteet ovat selvät lyhyemmällä ja pidemmällä aikavälillä.

– Sunnuntaina tavoitteeni on voittaa N16-sarjan ilmakivääri ja ampua 410 pistettä. Tähtäimessä on päästä jonakin päivänä maajoukkueeseen ja kilpailemaan isoihin kisoihin ulkomaille, Rosenlew ilmoitti.

 

Sari Hietanen on ammunnan moniottelija

Sari Hietanen nauttii ampumisesta, oli laji mikä tahansa.

Sari Hietanen Ähtärin Seudun Ampujista urakoi lauantaina Tampereen ilma-aseiden SM-kisoissa kaksi lajia, naisten ilmapistoolin ja ilmakiväärin.

– Pistoolissa jännitti, sillä sitä ammuin ensimmäistä kertaa SM-kilpailuissa. Kivääri sujui paremmin, koska lähdin ampumaan omaksi ilokseni ilman sen kummempia menestystavoitteita.

Vuosi sitten Lohjalla Hietanen ampui ilmakivääriä sekä ilmakiväärin makuukilpailun. Hän tunnustaa olevansa ampumaharrastuksen moniottelija. Viime kesänä hän kokeili kaikkia ruutipistoolilajeja ja luodikkoa. Kiväärin ja pistoolin lisäksi hän harrastaa myös hirvenjuoksua ja haulikolla kiekkoammuntaa. Syksyisin Hietasen voi löytää sorsametsältäkin.

Lapsena ampumista kokeillut Sari Hietanen sai muutama vuosi sitten kipinän ja etsi Ähtäristä ampumaseuran. Alkuun hän pääsi seuran aseilla ja muutaman vuoden harrastuksen jälkeen lajivalikoima jatkaa paisumistaan.

– Kaikkea pitää kokeilla. Ammunta on hyvää vastapainoa hektiselle elämälle. Sitten kun lapset ovat isoja, en varmaan muuta teekään kuin ammun, Hietanen nauraa.