Changwonin maailmancup: Lari Pesonen ampui Suomen ensimmäisen olympiamaapaikan Tokioon!
11.5.2019 klo 11:55
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Lari Pesonen kisavauhdissa Changwonissa. (Kuva: Per-Ole Lindell)

Lari Pesonen on sijoittunut miesten skeetissä upeasti viidenneksi, kun haulikkolajien maailmancup jatkui lauantaina Etelä-Korean Changwonissa. Samalla hän varmisti Suomen ensimmäisen olympiamaapaikan Tokioon 2020. ”Älyttömän hyvä juttu”, Pesonen iloitsi kisan jälkeen.

Lari Pesonen.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) haulikkolajien maailmancup jatkui lauantaina Etelä-Korean Changwonissa. Päivän ohjelmassa oli miesten skeetin toinen kilpailupäivä eli viimeiset 75/125 kiekkoa ja finaali.

Lari Pesonen (Ilomantsin Erämiehet) ampui tänään erinomaisesti kolme täyttä sarjaa, teki peruskilpailussa tuloksen 122 (24+23+25+25+25) ja pääsi finaaliuusintaan neljän kilpailijansa kanssa. Jaossa oli neljä paikkaa finaaliin, ja niin kävi, että Pesonen selvitti tiensä kuuden parhaan joukkoon.

Yhdysvaltain Vincent Hancock ja Christian Elliott tekivät peruskilpailun parhaan tuloksen 123.

Olosuhteet olivat hyvät, sillä finaali käytiin aurinkoisessa säässä ja 23 asteen lämpötilassa. Pesonen sijoittui finaalissa lopulta viidenneksi ja saavutti Suomen ensimmäisen olympiamaapaikan Tokioon 2020.

– Finaali jäi vähän kaivelemaan, mutta ei tässä pahoilla mielin voi olla. Lähdin hakemaan paikkaa Tokioon ja tiesin, että jos kaikki napsahtaa kohdilleen, pystyn sen ampumaan. Tämä lämmittää mieltä ja on vastinetta kaikelle sille työlle, jota olen tehnyt, puhelimitse Changwonista tavoitettu Pesonen sanoi ja kiitti kaikkia tukijoitaan.

– Kisa meni todella nappiin, ja on tämä kyllä älyttömän hyvä juttu!

Yhdeksän skeet-ampujaa oli saavuttanut olympiamaapaikan Tokioon ennen Changwonin maailmancupia. Heistä Changwonissa oli mukana kuusi – Hancockin lisäksi Mansour al Rashedi (Kuwait), Erik Watndal (Norja), Jesper Hansen (Tanska), Emmanuel Petit (Ranska) ja Riccardo Filippelli (Italia). Italialla ja Yhdysvalloilla oli kaksi maapaikkaa jo ennen Changwonia.

Yhdysvallat otti kaksoisvoiton, kun Hancock voitti jälleen kerran (12:s maailmancupin voitto) ja Elliott oli toinen. Al Rashedi oli kolmas. Niinpä Changwonissa jaossa olleista kahdesta olympiamaapaikasta toisen otti Etelä-Korean Hyun Suk Kang, joka oli Pesosen tavoin ensimmäisen kerran maailmancupin finaalissa. Kang sijoittui kilpailussa neljänneksi.

Suomella on ollut edellisen kerran ampuja olympialaisten miesten skeetissä Ateenassa 2004, jolloin Marko Kemppainen saavutti hopeaa.

Pesonen sijoittui viime vuonna Meksikon maailmancupissa 66:nneksi. Se oli ennen Changwonia hänen ainoa maailmancupin kilpailunsa. Pesonen, 24, asuu Helsingissä ja opiskelee Espoossa. Hän aloitti skeetin Juhani Simosen valmennuksessa vuonna 2010. Kuusi vuotta myöhemmin hän paukutti Pogostan kisoissa huipputuloksen 124, joka on hänen ennätyksensä. Tuloksen 123 hän on ampunut myös kerran.

Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat) teki Changwonissa tuloksen 118 (23+24+23+25+23), jolla hän sijoittui 41:nneksi. Hän ei ollut tyytyväinen tulokseensa:

– Tämä oli tällainen kisa tällä kertaa. Tulos eikä sijoitus ollut se, mitä täältä haettin, se on sanomattakin selvää. Reissusta tuli varmasti paljon oppia tulevaisuuteen, Kallioinen sanoi.

Ensimmäistä kertaa miesten maailmancupissa kilpaillut Sami Aaltonen (Rauman Seudun Urheiluampujat) sijoittui 69:nneksi, kun hänen tuloksensa oli 114 (22+24+25+22+21).

– Fiilis koko reissusta on erittäin hyvä lukuunottamatta omaa kisaa. Tietysti koko reissun kruunasi Larin komea suoritus! Omaan ammuntaan kilpailussa jäi vielä paljon parantamisen varaa, vaikka pari hyvää sarjaa sain ammuttua, Aaltonen sanoi.

Changwonin kilpailutapahtumat jatkuvat tiistaina, jolloin ammutaan naisten trapin ensimmäinen kilpailupäivä. Maailmancup päättyy ensi perjantaina eli 17. toukokuuta, jolloin on vuorossa trapin parikilpailu.

ISSF:n haulikkolajien maailmancup (skeet, trap)
7.-18.5. Changwon, Etelä-Korea

Tuloksia la 11.5.

Miesten skeet 125 kiekkoa + finaali 60 kiekkoa: 1) Vincent Hancock Yhdysvallat 57 (123), 2) Christian Elliott Yhdysvallat 53 (123), 3) Mansour al Rashedi Kuwait 45 (122/uusinta 4), 4) Hyun Suk Kang Etelä-Korea 32 (122/3+2), 5) Lari Pesonen Suomi 26 (122/3+1), 6) Jeremy Bird Iso-Britannia 15 (122/2), 7) Stefan Nilsson Ruotsi 122/1, … 41) Eetu Kallioinen 118, … 69) Sami Aaltonen 114. 84 osanottajaa.

Kaikki tulokset löydät täältä.