Euroopan kisat: Juho Kurki asentokisan kahdeksas
26.6.2019 klo 16:46

Juho Kurki Euroopan kisojen finaalissa. (Kuvat: Lassi Palo)

Juho Kurki ampui upeasti Minskin Euroopan kisojen miesten pienoiskiväärin asentokilpailussa. Hän selvitti tiensä finaaliin, jossa hän sijoittui kahdeksanneksi. Tommi Takanen jatkaa miesten skeetiä 16. sijalta. Oskari Kössi on 23:ntena. Marjut Heinonen on naisten skeetissä 12. sijalla.

Valmentaja Juha Hirvi valmennettavansa Juho Kurjen kanssa finaalin jälkeen.

Järjestyksessään toiset Euroopan kisat jatkuivat keskiviikkona Valko-Venäjän Minskissä. Päivän ohjelmassa oli kolme suomalaislajia, kun Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat) kilpaili miesten 50m pienoiskiväärin asentokilpailussa (3×40 ls) ja miesten ja naisten skeetissä ammuttiin ensimmäisen kilpailupäivän 75/125 kiekkoa.

Ja millainen päivä tästä tulikaan! Juho Kurki teki peruskilpailussa tuloksen 1173 (polvi 389, makuu 397, pysty 387) ja oli pitkään sijoilla 12-14. Kurjen sijoitus alkoi kuitenkin nousta, kun hänen edellään olleet ja hitaammin ampuneet eivät onnistuneet yhtä hyvin pystyasennossaan.

Lopulta piti enää jännittää, mitä Norjan Simon Claussen tekee. Hän ei ollut aloittanut pystyasentoaan, kun Kurki oli jo lopettanut. Lopulta Claussen hävisi Kurjelle kaksi pistettä ja suomalainen nousi kahdeksanneksi ja selvitti tiensä upeasti finaaliin.

Venäjän Sergei Kamenski oli peruskisan paras 1182 pisteellään.

Kuten aiemminkin on kerrottu, Minskin Euroopan kisoissa on jaossa kussakin olympialajissa yksi maapaikka Tokioon 2020. Asentokilpailun finalisteista viidellä paikka oli saavutettuna jo ennen Minskiä, joten finaalissa oli kolme miestä, jolla ei paikkaa vielä ollut: Valko-Venäjän Juri Sherbatsevitsh, Ukrainan Sergei Kulish ja Kurki.

Kamenski voitti finaalin, ja Sherbatsevitsh sijoittui kotiyleisönsä riemuksi toiseksi. Näin Sherbatsevitsh sai olympiapaikan. Kurki sijoittui kahdeksanneksi ja Kulish kuudenneksi.

– Olen hyvillä fiiliksillä tällä hetkellä, koska tavoitteena ollut finaalipaikka tuli, Kurki sanoi heti kilpailun jälkeen.

– Valkovenäläinen veti niin kovaa, että olympiapaikka kuului hänelle. Kyllähän se paikka minullakin oli koko ajan takaraivossa. Ei finaali huono ollut, kymppi ei vaan meinannut löytyä, Kurki sanoi.

Kurjen mukaan Minskin peruskilpailu oli kovatasoinen, vaikka ”keli ei ihan paras mahdollinen ollutkaan”.

– Se ei kuitenkaan tuloksissa näkynyt. Kun olin lopettanut peruskisan, finaalipaikkani näytti epävarmalta. Pystyssä voi kuitenkin tapahtua mitä vain. Nyt ei muuta kuin treenaamaan lisää. Seuraava iso tavoite on elokuussa, jolloin Rio de Janeirossa järjestetään maailmancup. Kilpailen heinäkuussa kotimaassa muutamissa kisoissa, Kurki sanoi.

Valmentaja Juha Hirvi sanoi, että Kurki teki hyvää työtä:

– Peruskisa oli hyvää suorittamista, eikä finaalissakaan tullut isoja virheitä – Juho ei vain osunut riittävän keskelle. Tekeminen oli nyt oikeaa Juhoa, ja touhu pysyi hyvin hänen näpeissään.

Entä miten summaat Minskin Euroopan kisat, Juho Kurki?

– Ihan jees, hän hymyili.

Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura) teki miesten skeetissä tuloksen 71 (24+25+22) ja jatkaa kilpailua 16. sijalta. Kärjessä on tuloksen 74 tehnyt Tshekin Tomas Nyrdle. Viisi miestä teki tuloksen 73. Oskari Kössi (Sibbo Skyttegille) on 23. sijalla tuloksellaan 68 (23+22+23).

Marjut Heinonen.

Marjut Heinonen (Oulun Seudun Haulikkoampujat) teki naisten skeetissä tuloksen 67 (24+21+22) ja on 12:ntena. Italiam Diana Bacosi johtaa kilpailua tuloksellaan 74. Venäjän Albina Sharikova on toisena rikottuaan 70 kiekkoa.

Torstaina ammutaan skeetin toinen kilpailupäivä eli viimeiset 50/125 kiekkoa ja finaali niin miesten kuin naistenkin sarjassa. Emmi Hyrkäs ja Jenna Kusma kilpailevat huomenna naisten 50m pienoiskiväärin asentokilpailussa (3×40 ls).

Euroopan kisojen ampumaurheilu päättyy perjantaina.

Euroopan kisat (European Games)
21.-30.6. Minsk, Valko-Venäjä

Tuloksia ke 26.6.

Miesten 50m pienoiskivääri 3×40 ls + finaali: 1) Sergei Kamenski Venäjä 461,6 (1182), 2) Juri Sherbatsevitsh Valko-Venäjä 460,9 (1178), 3) Istvan Peni Unkari 450,6 (1177), 4) Filip Nepejchal Tshekki 437,9 (1178), 5) Petar Gorssa Kroatia 427,5 (1175), 6) Sergei Kulish Ukraina 415,0 (1176), 7) Tomasz Bartnik Puola 404,3 (1176), 8) Juho Kurki Suomi 404,0 (1173). 34 osanottajaa.

Miesten skeet, tilanne 1. kilpailupäivän jälkeen (75/125 kiekkoa): 1) Tomas Nyrdle Tshekki 74, 2) Gabriele Rossetti Italia 73, 3) Jesper Hansen Tanska 73, 4) Ben Llewellin Iso-Britannia 73, 5) Juan Jose Aramburu Espanja 73, 6) Emil Petersen Tanska 73, … 16) Tommi Takanen 71, … 23) Oskari Kössi 68. 29 osanottajaa.

Naisten skeet, tilanne 1. kilpailupäivän jälkeen (75/125 kiekkoa): 1) Diana Bacosi Italia 74, 2) Albina Sharikova Venäjä 70, 3) Chiara Cainero Italia 69, 4) Panagiota Andreou Kypros 69, 5) Lucie Anastassiou Ranska 69, … 12) Marjut Heinonen 67. 28 osanottajaa.