Euroopan kisat: Marjut Heinonen naisten skeetin kuudes
27.6.2019 klo 18:31

Naisten skeetin finaali ammuttiin vaihtelevassa säässä. Marjut Heinonen in action. (Kuvat: Lassi Palo)

Marjut Heinonen oli erinomaisessa vireessä Minskin Euroopan kisojen naisten skeetissä. Hän selvitti tiensä uusinnan kautta finaaliin, jossa hän sijoittui kuudenneksi. Tommi Takanen oli miesten skeetissä 20:s ja Oskari Kössi 22:s. Naisten 50m pienoiskiväärin asentokilpailussa Jenna Kuisma sijoittui 31:nneksi ja Emmi Hyrkäs 33:nneksi.

Naisten skeetin finalistit esittelyssä.

Valko-Venäjän Minskissä järjestettävissä Euroopan kisoissa kilpailtiin torstaina ampumaurheilun toiseksi viimeinen kilpailupäivä. Ohjelmassa oli eilisen tavoin kolme suomalaislajia, kun Emmi Hyrkäs (Simpeleen Hahlo) ja Jenna Kuisma (Kyrkslätt Skytteförening) kilpailivat naisten 50m pienoiskiväärin asentokilpailussa (3×40 ls) ja miesten ja naisten skeetissä ammuttiin toisen kilpailupäivän 50 kiekkoa.

Marjut Heinonen (Oulun Seudun Haulikkoampujat) paukutti peruskilpailussa 115 kiekkoa rikki (24+21+22+23+25) ja pääsi kahden kilpakumppaninsa kanssa finaaliuusintaan. Kolmen naisen uusinnassa oli jaossa kaksi paikkaa finaaliin. Heinosen kanssa uusivat Andri Eleftheriou (Kypros) ja Chiara Cainero (Italia), joilla oli jo ennen Minskiä olympiamaapaikka saavutettuna Tokioon 2020.

Raju ukkoskuuro huuhteli Minskin ampumaradan juuri ennen uusinnan alkua. Uusinnassa Heinonen ampui varmasti ja selvitti tiensä finaaliin eli kuuden parhaan joukkoon Caineron kanssa.

Avauspäivän jälkeen kilpailua johtanyt Italian Diana Bacosi piti asemansa loppuun asti ja teki peruskilpailun parhaan tuloksen 120.

Vaihtelevassa säässä ammutussa finaalissa Heinonen rikkoi 14/20 kiekkoa ja sijoittui kuudenneksi.

– Peruskisa oli hyvä, ja olen siihen tyytyväinen. Olen myös tyytyväinen osaan finaalista. Muutama juttu jäi harmittamaan, mutta se meni miten meni. Finaaliuusinta oli oikein makoisa, Heinonen sanoi finaalin jälkeen.

– Finaalipaikka oli ihan realistinen sen perusteella, miten harjoitukset ovat menneet ja miten olen treenannut. Olympiapaikkaa ei jahtaamalla saa. Se tulee omalla tekemisellä. Nyt muutama palanen napsahti paikoilleen, ja tästä on hyvä jatkaa.

Bacosi oli myös finaalin ykkönen, kun hän oli Ranskan Lucie Anastassiouta parempi uusinnan jälkeen 4-3. Koska Bacosilla oli jo olympiamaapaikka saavutettuna, meni jaossa ollut maapaikka nyt Ranskaan. Cainero oli kolmas.

Tommi Takanen.

Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura) teki miesten skeetissä tuloksen 114 (24+25+22+22+21), jolla hän sijoittui 20:nneksi. Oskari Kössin (Sibbo Skyttegille) tulos 113 (23+22+23+22+23) oikeutti 22. sijaan. Finaaliuusintaan pääsi tuloksella 121, ja peruskilpailun paras tulos oli 122, jonka teki neljä miestä.

– Kyllä harmittaa, Takanen sanoi.

– Mentaali petti eilisen kolmannen sarjan ekan pummin jälkeen, enkä saanut sitä enää kuntoon. Koko ajan jännitti, kun pyysin kiekkoa. Se oli itseaiheutettua ylimääräistä painetta. Alku lähti hyvin ja kuten pitkin, ja huhujen mukaan johdin kilpailua kahden sarjan jälkeen. Kaikki voi kuitenkin murtua nopeasti. Pää toimi kaksi ekaa kierrosta, mutta sen jälkeen lähti sirklaamaan.

Kössi sanoi, että hänen kauden pääkilpailustaan tuli ”mahalasku”:

– Ensin oli sellaista nättiä ammuntaa ja sitten tuli väliin tuplapummeja, jolloin on vaikea tulosta saada aikaiseksi. Pitää kelata ajassa jonkin verran taaksepäin, milloin olen viimeksi tällaisen tuloksen tehnyt, hän sanoi juuri ennen Heinosen uusinnan alkua.

– Ammuntani oli totaalisesti hukassa. Oli ihmeellisiä pummeja, jolloin tulos ei rakennu millään. Minulla oli tätä kisaa varten pitkä valmistautuminen, ja se oli iso minulle etappi. Ja sitten tuli totaalinen floppi. Eivät asiat kuitenkaan niin huonosti ole, etteikö kotiin voi terveisiä lähettää, Kössi hymyili.

Oskari Kössi.

Ruotsin Stefan Nilsson voitti finaalin kiekon erolla Tshekin Tomas Nyrdleen (57-56). Ruotsalainen nappasi siten jaossa olympiamaapaikan Tokioon.

Naisten pienoiskiväärin asentokilpailussa Jenna Kuisma teki tuloksen 1147 (polvi 385, makuu 389, pysty 373), ja Emmi Hyrkäs nakutti taululle 1145 pistettä (386+385+374). He sijoittuivat 31:nneksi ja 33:nneksi. Finaaliraja oli 1161, joka kiväärivalmentaja Juha Hirven mukaan kertoi haastavista olosuhteista:

– Tuuli pyöri, ja sitä oli välillä vaikea havaita, hän sanoi.

Kuisman mukaan hänen polviasentonsa oli tänään ”hyvä”, mutta makuu ja pysty eivät sujuneet yhtä mallikkaasti:

– En tiedä, mitä makuuasennossa oikein tapahtui… Pystystä ammuin ihan ookoo, mutten osunut kymppiin. Olosuhteet olivat ehkä vähän vaikeat, hän mietti kisan jälkeen.

Hyrkkään mukaan ampuminen tuntui ihan hyvältä, mutta tuulen kanssa oli paljon ongelmia:

– En oikein koko kisassa saanut siitä kiinni, ja se laski tulosta todella paljon, hän harmitteli.

Peruskilpailun ykkönen oli tuloksen 1174 ampunut Saksan Jolyn Beer. Hän jäi finaalissa kahdeksanneksi, kun voiton vei Venäjän Julia Zykova. Neljänneksi sijoittunut Serbian Sanja Vukasinovic saavutti maapaikan Tokioon.

Perjantai on Euroopan kisojen ampumaurheilun viimeinen päivä, jolloin ammutaan skeetin parikilpailu. Suomen joukkueessa ovat Oskari Kössi ja Marjut Heinonen.

Euroopan kisat (European Games)
21.-30.6. Minsk, Valko-Venäjä

Tuloksia to 27.6.

Naisten 50m pienoiskivääri 3×40 ls + finaali: 1) Julia Zykova Venäjä 459,6 (1165), 2) Nikola Mazurova Tshekki 453,9 (1168), 3) Polina Horosheva Venäjä 444,0 (1166), 4) Sanja Vukasinovic Serbia 433,7 (1168), 5) Seonaid McIntosh Iso-Britannia 423,9 (1163), 6) Franziska Peer Itävalta 414,0 (1161), 7) Jenny Stene Norja 401,3 (1162), 8) Jolyn Beer Saksa 400,3 (1174), … 31) Jenna Kuisma 1147, … 33) Emmi Hyrkäs 1145. 39 osanottajaa.

Miesten skeet 125 kiekkoa + finaali 60 kiekkoa:

Miesten skeet 125 kiekkoa + finaali 60 kiekkoa: 1) Stefan Nilsson Ruotsi 57 (121/uusinta 12), 2) Tomas Nyrdle Tshekki 56 (122), 3) Gabriele Rossetti Italia 46 (122), 4) Emil Petersen Tanska 35 (122), 5) Ben Llewellin Iso-Britannia 26 (122), 6) Eric Delaunay Ranska 16 (121/11), 7) Juan Jose Aramburu Espanja 121/5, … 20) Tommi Takanen 114, … 22) Oskari Kössi 113. 29 osanottajaa.

Naisten skeet 125 kiekkoa + finaali 60 kiekkoa: 1) Diana Bacosi Italia 53/uusinta 4 (120), 2) Lucie Anastassiou Ranska 53/3 (116), 3) Chiara Cainero Italia 42 (115/uusinta 9), 4) Albina Sharikova Venäjä 33 (116), 5) Panagiota Andreou Kypros 22 (116), 6) Marjut Heinonen Suomi 14 (115/10), 7) Andri Eleftheriou Kypros 115/1. 28 osanottajaa.