Haulikon maailmancup: Satu Mäkelä-Nummelalle olympiamaapaikka Tokioon!
16.8.2019 klo 20:07

Satu Mäkelä-Nummela ja olympiamaapaikka Tokioon! (Kuvat: Lassi Palo

Satu Mäkelä-Nummela saavutti kotiyleisönsä suureksi riemuksi naisten trapissa olympiamaapaikan Tokioon 2020 ja maailmancupin hopeamitalin, kun haulikkolajien maailmancupin kilpailutapahtumat jatkuivat perjantaina Hollolassa. Marika Salmi sijoittui seitsemänneksi ja Noora Antikainen 13:nneksi.

Haulikkolajien maailmancup jatkui perjantaina Hollolan Hälvälän ampumaradalla. Tänään ammuttiin miesten ja naisten trapin toinen kilpailupäivä. Naiset ampuivat viimeiset 75 kiekkoa ja finaalin. Miesten trap ammutaan kolmen päivän aikana. Eilen ammuttiin 50 ja tänään 25 kiekkoa. Viimeiset 50 kiekkoa ja finaali ovat vuorossa lauantaina.

Satu Mäkelä-Nummela ja maailmancupin hopeamitali.

Noora Antikainen (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Satu Mäkelä-Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) ja Marika Salmi (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) edustivat Suomea naisten trapissa. Mqs-ampujat olivat Mopsi Veromaa (Sibbo Skyttegille) ja Sara Nummela (Orimattilan Seudun Urheiluampujat).

Ja millainen suomalaispäivä tästä tulikaan! Mäkelä-Nummela ja Salmi selvittivät tiensä hienosti finaaliuusintaan San Marinon Alessandra Perillin kanssa. Kolmikko ampui peruskilpailussa tuloksen 110. Jaossa oli yksi paikka finaaliin eli kuuden parhaan joukkoon. Perilli putosi ensimmäisenä, ja niin suomalaiset kamppailivat pääsystä finaaliin. Mäkelä-Nummela voitti Salmen uusinnassa 3-2 ja pääsi siten finaaliin.

Mäkelä-Nummelan peruskilpailun sarjat olivat 24+20+21+21+24 ja Salmen 19+22+21+25+23.

Venäjän Daria Semjanova ja Australian Laetisha Scanlan tekivät peruskilpailun parhaan tuloksen 112.

Finaaliin päässeistä olympiamaapaikan olivat jo aikaisemmin varmistaneet Laetisha Scanlan (Australia) ja Wang Xiaojing (Kiina). Koska Italialla ja Kiinalla oli jo maakiintiö (2) täynnä, jaossa olleista kahdesta paikasta kilpailivat Mäkelä-Nummelan lisäksi Semjanova ja Australian Penny Smith.

Mäkelä-Nummela saavutti jännittävässä finaalissa olympiamaapaikan, kun Semjanova sijoittui neljänneksi ja Mäkelä-Nummela toiseksi. Maapaikka on Suomen toinen ampumaurheilussa. Lari Pesonen saavutti paikan miesten skeetissä toukokuussa Etelä-Koreassa käydyssä maailmancupissa.

– Nyt on huojentunut olo! En olisi uskonut, että tällaisen ”sutimisen” jälkeen eukko pääsee finaaliin. Finaalissa kulki yllättävän hyvin – paitsi loppu, joka vähän tökki, Mäkelä-Nummela kertoi pitkän päivän päätyttyä. Onnittelijoiden jono oli todella pitkä.

Mäkelä-Nummela on edustanut Suomea aiemmin kolmissa olympialaisissa: Pekingissä 2008, Lontoossa 2012 ja Rio de Janeirossa 2016. Pekingissä hän voitti olympiakultaa.

– Nyt voin ottaa Tokion mieleeni ja saan tästä ”ruutia” lisää, koska paineita ei ole.

Naisten trapin maailmancupin voitti Smith, jolle meni jaossa ollut toinen maapaikka. Scanlan oli kolmas.

Marika Salmi sijoittui lopulta seitsemänneksi.

– Uusinnassa neljäs laukaus ratkaisi. Tällainen tilanne oli harvinainen – uusimassa näin tärkeässä paikassa finaalipaikasta ja Sadun kanssa. Olen vähän sekavin miettein juuri nyt. Parhaani yritin ja loppuun asti kiristin, Salmi sanoi.

– Kun Perilli putosi, tiesin, että Suomi varmisti finaalipaikan. Homma oli kuitenkin hoidettava loppuun asti. Nyt ei vaan riittänyt. Tämä oli taas minun ”tuuriani”.

Salmi ei ole mukana syyskuun EM-kilpailuissa, joissa on jaossa olympiamaapaikkoja Tokioon 2020.

– Minulla on jäljellä yksi mahdollisuus ampua maapaikka Tokioon, hän viittasi toukokuussa Ranskassa järjestettäviin haulikon EM-kilpailuihin.

Antikainen oli yhtä sarjaansa lukuunottamatta tyytyväinen kilpailuunsa. Hän rikkoi 107 kiekkoa (23+21+22+17+24) ja sijoittui 13:nneksi. Antikaisella oli ennen toiseksi viimeistä sarjaansa mahdollisuus tavoitella finaalipaikkaa.

– Neljännessä sarjassa oli haastavaa, koska minulle ei sopinut paistaa–pilveä -olosuhteet. Kompastuin pummeihin, enkä päässyt niistä yli. Halusin tottakai tavoitella finaalipaikkaa. Yritin ehkä liikaa. Viimeinen sarja oli ookoo, Antikainen summasi kilpailunsa.

Nummela, 17, ampui tasaisesti ja teki tuloksen 105 (22+21+20+22+20).

– Eka maailmancup oli hieno kokemus! Kaikki sarjat menivät yli 20:n, mikä tuntui hyvältä. Tämä oli hyvää harjoitusta syyskuussa Lonatossa järjestettäviä EM-kisoja ajatellen. Tiedän nyt, mitä isommat kisat ovat, Nummela sanoi kilpailunsa jälkeen.

Veromaa ei ollut lainkaan tyytyväinen kilpailuunsa, joka tuotti tuloksen 97 (18+19+22+20+18).

– Huhhuh, mikä tulos. Se ei taida olla edes Simo Vaatehuoneen 99, Veromaa naurahti, kun kisa päättyi.

– Nyt ei muuta kuin nokka kohti EM-Lonatoa. Toivottavasti Italian-pummit tuli summattua tässä.

Miesten trapin toisena kilpailupäivänä ammuttiin yksi sarja (75/125 kiekkoa). Viimeiset 50 kiekkoa ja finaali ammutaan lauantaina.

Vili Kopra (OSU) jatkaa parhaana suomalaisena, kun hän on 49:ntenä tuloksellaan 66 (23+19+24). Matias Koivun (OSU) tulos on 62 (24+20+18), jolla hän on 110. sijalla. Pirttisalo (Ruotsalon Metsästysyhdistys) on rikkonut 61 kiekkoa (16+24+21). Hän on 114. sijalla.

Kilpailun kärjessä on 73 kiekkoa rikkonut Turkin Yavuz Ilnam. Maltan William Chetcuti on toisena tuloksellaan 72. Joao Azeveco (Portugali) ja Andreas Loew (Saksa) ovat tehneet tuloksen 71.

Mirka Kyyrösen (Sibbo Skyttegille) tulos kolmen sarjan jälkeen on 68 (24+22+22) ja Simo Köylisen (OSU) 60 (21+18+21).

Maailmancupissa kilpaillaan kahdessa haulikkolajiissa eli skeetissä ja trapissa. Kilpailuun osallistuu 469 ampumaurheilijaa, jotka edustavat 75 maata. Suomesta maailmancupiin osallistuu 20 urheiluampujaa.

Suomen Ampumaurheiluliitto (SAL) täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Haulikkolajien maailmancup on juhlavuoden urheilullinen päätapahtuma, joka järjestetään Hollola–Lahti -alueella 13.-23. elokuuta. Tämä vuosi on myös kilpailun käytännön järjestelyistä vastaavan Lahden Ampumaseuran (LAS) 100-vuotisjuhlavuosi.

ISSF:n maailmancup (haulikkolajit)
13.-23.8. Hälvälä, Hollola

Tuloksia ja tilanteita pe 16.8.

Naisten trap 125 kiekkoa + finaali 50 kiekkoa: 1) Penny Smith Australia 45 (111), 2) Satu Mäkelä-Nummela Suomi 40 (110/uusinta 3), 3) Laetisha Scanlan Australia 33 (112), 4) Daria Semjanova Venäjä 28 (112), 5) Wang Xiaojing Kiina 20 (111), 6) Fiammetta Rossi Italia 13 (111), 7) Marika Salmi Suomi 110/2, 8) Alessandra Perilli San Marino 110/0, … 13) Noora Antikainen 107. 72 osanottajaa. Mqs: Sara Nummela 105, Mopsi Veromaa 97.

Miesten trap, 2/3 kilpailupäivä (75/125 kiekkoa): 1) Yavuz Ilnam Turkki 73, 2) William Chetcuti Malta 72, 3) Joao Azeveco Portugali 71, 4) Andreas Loew Saksa 71, … 49) Vili Kopra 66, … 110) Matias Koivu 62, … 114) Eemil Pirttisalo 61. 157 osanottajaa. Mqs: Mirka Kyyrönen 68, Simo Köylinen 60.

Joukkueiden kotiinpaluu.

Finaalit kestävät noin tunnin. Palkintojenjako on heti finaalien jälkeen finaaliradalla. Yleisöllä vapaa pääsy.

Yle näyttää maailmancupin finaalit seuraavasti:

la 17.8. TV2 klo 21.30 miesten trapin finaali
su 18.8. TV2 klo 21.00 trapin parikilpailun finaali
ke 21.8. TV2 klo 18.00 naisten skeetin finaali
to 22.8. TV2 klo 18.00 miesten skeetin finaali

Lisää tietoa kilpailusta täällä ja täällä. Lisää kuvia Ampumaurheiluliiton Facebookissa.