Marko Talvitie maastoammunnan sotilaiden pohjoismaiden mestari
29.8.2019 klo 21:52
Mikko Taussi
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomen ja Lehtimäen Ampujien Marko Talvitie otti odotetusti mestaruuden 51.Sotilaiden pohjoismaisten mestaruuskilpailujen päätöspäivänä pistoolin maastoammunnassa. Kilpailu kärkipaikoilla oli erittäin tiukka, mutta Talvitie hoiti urakkansa kunnialla loppuun saakka. Samalla hän turvasi suomalaisten mainetta ottaen tämän vuotisissa kilpailuissa ainoan Suomen voittaman mestaruuden. Toisen henkilökohtaisen mitalin, pronssia, otti Henna Viljanen naisten ilmakiväärissä, samoin päätöspäivän viimeisessä lajissa.


Kuva: Marko Talvitie

Henkilökohtaiset tulokset

1. Marko Talvitie FIN 178
2. Lasse Hovd NOR 176
3. Mattias Thomsson SWE 172
8. Jorma Jäntti FIN 160
9. Jan Parhiala FIN 159
12. Kai Jahnsson FIN 152
18. Petri Ylinen FIN 133

Joukkuetulokset

  1. Ruotsi 665
    2. Suomi 649
    3. Norja 631
    4. Tanska 623


Kuva: Pistooliammuntarastin ammunta käynnissä

Pistoolin maastoammunnassa miesten aseena on isopistooli ja naisilla urheilupistooli. Kilpailu koostuu viidestäkymmenestä laukauksesta. Maastoammunta toteutetaan nimensä mukaisesti yleensä maastossa vaihtelevissa olosuhteissa, mutta toisinaan rastimuotoiset ampumapaikat sijoitetaan vastaavilla periaatteilla myös kiinteille radoille. Yhdellä ampumapaikalla on 1 – 4 maaliryhmää sijoitettuna eri etäisyydelle ja suuntiin. Ampuma-asentona eri rasteilla voi olla perinteinen perusammunnan tapainen, ammunta kahdella kädellä tai jopa makuulta. Maalitauluina käytetään liikkuvia, osumasta kaatuvia tai perinteisiä kiinteitä pahvisia, mutta myös epäsymmetrisiä tauluja. Kilpailussa tauluja pitää olla vähintään kaksikymmentä. Taulujen ohjeellinen leveys ja korkeus on noin yksi senttimetri ampumaetäisyyden metriä kohden. Ampumaetäisyys on maksimissaan 80 metriä. Kustakin ampumapaikasta ammutaan pistoolilla yleensä viisi laukausta yhdestä lippaasta. Ampuma-ajan ohjeellinen suositus on 1 – 3 sekuntia per ammuttava patruuna riippuen maalijärjestelyistä. Tuloksiin huomioidaan määritetylle osuma-alueelle osutut laukaukset. Ensimmäinen osuttu laukaus taulussa (tuhottu maali) antaa viisi pistettä ja sitä seuraavat osumat samassa taulussa kaksi pistettä.