Haulikon EM-kilpailut: Jukka Laakso jäi niukasti trapin finaalista
7.9.2019 klo 22:10

Jukka Laakso jäi niukasti ulos EM-trapin kuuden parhaan joukosta. (Kuvat: Lassi Palo)

Jukka Laakso sijoittui miesten trapissa parhaana suomalaisena 10:nneksi, kun haulikkolajien EM-kilpailut jatkuivat lauantaina Italian Lonatossa. Finaaliraja oli 119 ja Laakson tulos 118. Mirka Kyyrönen oli 21:s ja Eemil Pirttisalo 79:s. Poikien trapissa Teemu Ruutana oli seitsemäs, Matias Koivu 18:s ja Juho Mäkelä 26:s.

Italian Lonatossa järjestettävät haulikkolajien EM-kilpailut jatkuivat lauantaina Trap Concaverde -radalla. Ohjelmassa olivat miesten ja poikien trapin viimeiset 50/125 kiekkoa ja finaalit.

Olosuhteet olivat taas mainiot: pilvipoutaa, tyyntä ja lämmintä. Eiliset sadepilvet olivat poistuneet – tullakseen kenties huomenna takaisin.

Jukka Laakso (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) teki miesten trapissa parhaan suomalaistuloksen 118 (24+22+24+25+23) ja sijoittui 10:nneksi. Laakso teki viimeiseen sarjaansa ”tuplapummin”. Se harmitti, sillä finaaliraja oli 119.

Kun tilanne finaalin suhteen oli vielä avoin, Laakso lähti seuraamaan kilpakumppaniensa ammuntaa:

– Josko tuurintynkää löytyisi viimeisistä sarjoista, hän naurahti ja palasi hetken kuluttua:

– No, ei sitä tuuria nyt löytynyt, hän sanoi.

Laakso nimettiin Suomen EM-joukkueeseen, kun Vili Kopra estyi lähtemästä opiskelujensa takia.

– Ammuin koko elokuun ajan kotona hyvin, ja treenit sujuivat täällä samalla tavalla.

Mirka Kyyrönen (Sibbo Skyttegille) oli 21:s tuloksellaan 115 (20+24+24+22+25). Eemil Pirttisalo (Ruotsalon Metsästysyhdistys) oli erittäin pettynyt suoritukseensa. Hän rikkoi 101 kiekkoa (17+20+22+20+22) ja putosi tulosluettelossa 79. sijalle.

– Tämä kisa oli työn ja tuskan takana. Jos tietäisin, mitä olisi pitänyt korjata, olisin korjannut sen ekan sarjan jälkeen, hän harmitteli.

– Olen tosi pettynyt. Harjoitukset sujuivat hyvin, mutta kisaan asti paukut eivät riittäneet. Kun ekassa sarjassa ensimmäiseen kymmeneen kiekkoon tulee kuusi pummia, peli on pelattu.

Suomi sijoittui joukkuekilpailussa 12:nneksi eikä päässyt sunnuntaina ammuttaviin neljännesvälieriin.

Peruskilpailun kärkikaksikko rikkoi 122 kiekkoa. He olivat Tshekin Jiri Liptak ja Slovakian Marian Kovacovy.

Kuten aiemminkin on kerrottu, Lonatossa on EM-mitalien lisäksi jaossa kaikkiaan kahdeksan olympiamaapaikkaa Tokioon 2020 – kaksi kussakin henkilökohtaisessa olympialajissa (miesten ja naisten skeet ja trap). Lonatossa tilanne oli jännittävä, sillä kuudesta finalistista vain Kroatian Josip Glasnovicilla oli jo paikka saavutettuna.

Finaalissa Tshekin Jiri Liptak vei voiton ennen Ison-Britannian Aaron Headingia. Pisteet olivat tshekin hyväksi 46-44. Liptak ja Heading saavuttivat EM-mitaliensa lisäksi myös olympiamaapaikat Tokioon. Italian Mauro de Filippis oli kolmas ja Glasnovic neljäs.

Poikien sarjassa olivat suomalaisista mukana Matias Koivu (Orimattilan Seudun Urheiluampujat), Juho Mäkelä (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) ja Teemu Ruutana (Längelmäen Seudun Ampujat). He ampuivat ensimmäisenä päivänä tasaisesti, kun kaikki tekivät tuloksen 41.

Teemu Ruutana, poikien ttrapin seitsemäs.

Ruutana ja Koivu kilpailivat viimeisen kerran poikien sarjassa. Jäähyväiskilpailu päättyi Ruutanan seitsemänteen ja Koivun 18. sijaan. Ruutanan tulos oli 113 (21+20+23+24+25), kun finaaliraja oli 115. Koivu päätti kisaurakkansa tulokseen 108 (21+20+21+23+23).

– Tämä päivä meni kuten olin suunnitellutkin, eka päivä ei. Ekassa sarjassa tuli vähän paniikkia, ja se oli sitten done. Harmittaa, ettei tullut sitä, mitä täältä odotin, Ruutana sanoi.

Koivu luonnehti kilpailuaan ”tasaisen huonoksi”:

– Viimeiset kaksi sarjaa olivat sinnepäin, hän sanoi.

Mäkelä sijoittui 26:nneksi tuloksellaan 102 (18+23+15+22+24).

Kreikan Ioannis Chatzitsakiroglou teki peruskilpailun parhaan tuloksen 120, mutta jäi finaalissa kuudenneksi. Murat Ilbigi (Turkki) voitti EM-kultaa uudella poikien Euroopan ennätystuloksella 47. Hän jäi ME:stä pisteen. Italian Lorenzo Ferrari sai hopeaa ja Ranskan Jason Picaud pronssia.

EM-Lonatossa ammutaan sunnuntaina joukkuekilpailun neljännesvälierät, välierät ja mitaliottelut. Neljännesvälieriin pääsi peruskilpailun perusteella kahdeksan parasta maata. Suomi sijoittui naisten peruskilpailussa kolmanneksi ja poikien kilpailussa neljänneksi.

Suomen naiset kohtaavat sunnuntain neljännesvälierissä Saksan ja pojat Venäjän.

Haulikkolajien EM-kilpailuihin osallistuu 401 ampumaurheilijaa, jotka edustavat 44 maata. Suomen joukkueessa on kahdeksantoista urheiluampujaa. Heistä kymmenen kilpailee trapissa ja kahdeksan ensi viikolla skeetissä.

Suomella on tähän mennessä saavutettuna kaksi olympiamaapaikkaa Tokioon 2020: Lari Pesonen miesten skeetissä ja Satu Mäkelä-Nummela naisten trapissa.

25/50m kivääri- ja pistoolilajien EM-kilpailut ovat Bolognassa 12.-23. syyskuuta, ja 300m kiväärilajien mitaleista ammutaan Tolmezzossa 22.-27. syyskuuta.

Haulikkolajien EM-kilpailut
3.-17.9. Lonato, Italia

Tuloksia la 7.9.

Miesten trap 125 kiekkoa + finaali 50 kiekkoa: 1) Jiri Liptak Tshekki 46 (122), 2) Aaron Heading Iso-Britannia 44 (119), 3) Mauro de Filippis Italia 36 (121), 4) Josip Glasnovic Kroatia 30 (121), 5) Marian Kovacocy Slovakia 25 (122), 6) Armelim Rodrigues Portugali 21 (119), … 10) Jukka Laakso 118, … 21) Mirka Kyyrönen 115, … 79) Eemil Pirttisalo 101. 85 osanottajaa.
Joukkuekilpailu (neljännesvälierät, välierät ja mitaliottelut sunnuntaina): 1) Kroatia 354, 2) Slovakia 352, 3) Italia 352, … 12) Suomi 334. 23 joukkuetta.

Poikien trap 125 kiekkoa + finaali 50 kiekkoa: 1) Murat Ilbilgi Turkki 47/JEE (118), 2) Lorenzo Ferrari Italia 43 (116), 3) Jason Picaud Ranska 34 (116), 4) Michael Bovingdon Iso-Britannia 29 (115), 5) Jan Palacky Tshekki 24 (117), 6) Ioannis Chatzitsakiroglou Kreikka 19 (120), 7) Teemu Ruutana 113, … 18) Matias Koivu 108, … 26) Juho Mäkelä 102. 44 osanottajaa.
Joukkuekilpailu (neljännesvälierät, välierät ja mitaliottelut sunnuntaina): 1) Italia 339, 2) Iso-Britannia 338, 3) Tshekki 328, 4) Suomi 323. 8 joukkuetta.

Joukkueiden kotiinpaluu.

Kaikki tulokset löydät täältä. Lisää tietoa kilpailuista ESC:n sivuilla. Lisää kuvia Ampumaurheiluliiton Facebookissa.