Haulikon EM-kilpailut: Suomi voitti poikien trapin joukkuekultaa!
8.9.2019 klo 21:05

Onnelliset Euroopan mestarit: Teemu Ruutana (vas.), Juho Mäkelä ja Matias Koivu. (Kuvat: Lassi Palo)

Haulikkolajien EM-kilpailuissa ammuttiin sunnuntaina joukkuekilpailun finaalipäivä. Suomen pojat tekivät päivästä ikimuistoisen voittamalla EM-joukkuekultaa. Suomen naiset sijoittuivat neljänneksi.

Haulikkolajien EM-kilpailut jatkuivat sunnuntaina Italian Lonatossa trapin joukkuekilpailun finaalipäivällä. Euroopan ampumaurheiluliiton (ESC) sääntöjen mukaan kahdeksan parasta maata pääsee peruskilpailun tulosten perusteella neljännesvälieriin. Niiden jälkeen ammutaan välierät ja mitaliottelut.

Neljännesvälierissä, välierissä ja mitaliotteluissa jokainen urheilija ampuu 25 kiekkoa eli yhteensä 75 kiekkoa per joukkue.

Suomi sijoittui naisten peruskilpailussa kolmanneksi ja poikien kilpailussa neljänneksi. Suomi oli miesten joukkuekilpailussa 12:s eikä päässyt neljännesvälieriin.

Peruskilpailun sijoitusten perusteella Suomen naiset kohtasivat sunnuntain neljännesvälierissä Saksan ja pojat Venäjän. Suomi ampui tasatuloksen niin Saksan kuin Venäjänkin kanssa, mutta selvitti tiensä välieriin paremman ”selkänumeronsa” perusteella.

Suomi sai naisten kilpailussa toisella kierroksella vastaansa Espanjan. Se pudotti Suomen pronssiotteluun, jossa vastaan tuli Iso-Britannia. Britit voittivat suomalaiset 53-51 ja saivat EM-pronssimitalit kaulaansa.

Naisten voitto meni Italialle, joka voitti kultamitaliottelussa Espanjan 58-57.

Suomen naisten joukkueessa ampuivat Satu Mäkelä-Nummela (Orimattilan Seudun Ampujat), Mopsi Veromaa (Sibbo Skyttegille) ja Noora Antikainen (Orimattilan Seudun Urheiluampujat).

Suomi on uusi Euroopan mestari!

Suomen pojat etenivät Saksa-voiton jälkeen kultamitaliotteluun, kun välierissä kaatui ennakkosuosikki Italia. Kultamitaliottelussa vastaan asettui Iso-Britannia, joka oli vailla mahdollisuuksia: Suomi ampui vakuuttavasti ja voitti EM-joukkuekultaa murskanumeroin 59-44.

Teemu Ruutana (Längelmäen Seudun Ampujat) ja Matias Koivu (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) kilpailevat viimeistä vuottaan poikien sarjassa. Junnuvuodet saivat näin komean huipennuksen – toki Koivu ampuu vielä huomenna parikilpailun Sara Nummelan kanssa.

– Hyvältä tämä tietysti tuntuu, eikä tämä mikään yllätys ollut. Ekalla kierroksella säästeltiin, tokalla mitattiin tasoa ja kolmannella vain voitettiin, Ruutana summasi värikkään päivän, joka alkoi kolme tuntia kestäneellä rankkasateella. Onneksi aurinko alkoi paistaa puoliltapäivin.

– Meillä on kaikilla jo hopeaa kaapissa, nyt se tuli kirkastettua, Koivu hymyili hetki ennen palkintojenjaon alkua.

Suomen kultamitalijoukkueen kolmas ampuja oli Juho Mäkelä (Orimattilan Seudun Urheiluampujat).

– Eka sarja ei ollut paras mahdollinen, mutta toinen meni jo paremmin, ja kolmas päättikin sitten päivän makoisasti. Siitä voi olla tyytyväinen, Mäkelä hymyili.

EM-joukkuekilpailun kaikkia tuloksia ei valitettavasti ollut tätä kirjoitettaessa vielä saatavilla. Italia menestyi mainiosti, sillä se sai mitalin jokaisessa sarjassa: se voitti miesten ja naisten EM-kultaa sekä pojissa ja tytöissä pronssia.

Italian miehet voittivat kultamitaliottelussaa Kroatian 61-57. Ranska sai pronssia. Italian naiset olivat kultamitaliottelussa Espanjaa parempi pistein 58-57.

Tyttöjen EM-kulta meni Venäjälle, joka oli kultamitaliottelussa Saksaa parempi pistein 59-58.

EM-Lonatossa ammutaan maanantaina trapin parikilpailut. Suomen joukkueet ovat Suomi Eemil Pirttisalo – Satu Mäkelä-Nummela ja Mirka Kyyrönen – Noora Antikainen. Suomen pari junioreiden kilpailussa on Matias Koivu – Sara Nummela.

Haulikkolajien EM-kilpailuihin osallistuu 401 ampumaurheilijaa, jotka edustavat 44 maata. Suomen joukkueessa on kahdeksantoista urheiluampujaa. Heistä kymmenen kilpailee trapissa ja kahdeksan ensi viikolla skeetissä.

Suomella on tähän mennessä saavutettuna kaksi olympiamaapaikkaa Tokioon 2020: Lari Pesonen miesten skeetissä ja Satu Mäkelä-Nummela naisten trapissa.

25/50m kivääri- ja pistoolilajien EM-kilpailut ovat Bolognassa 12.-23. syyskuuta, ja 300m kiväärilajien mitaleista ammutaan Tolmezzossa 22.-27. syyskuuta.

Haulikkolajien EM-kilpailut
3.-17.9. Lonato, Italia

Tuloksia su 8.9.

Trap joukkuekilpailut
(neljännesvälierien ja välierien tulokset eivät valitettavasti olleet saatavilla)

Miehet
Peruskilpailu 7.9.: 1) Kroatia 354, 2) Slovakia 352, 3) Italia 352, 4) Portugali 347, 5) Slovenia 346, 6) Espanja 345, 7) Ranska 344, 8) Kypros 339, … 12) Suomi 334. 23 joukkuetta.

Pronssimitaliottelu: Ranska voitti Portugalin
Kultamitaliottelu: Italia – Kroatia 62-54

Naiset
Peruskilpailu 6.9.: 1) Italia 342, 2) Espanja 332, 3) Suomi 323, 4) Ranska 321, 5) Iso-Britannia 315, 6) Saksa 313, 7) Slovakia 306. 7 joukkuetta.

Pronssimitaliottelu: Iso-Britannia – Suomi 53-51
Kultamitaliottelu: Italia – Espanja 58-57

Pojat
Peruskilpailu 7.9.: 1) Italia 339, 2) Iso-Britannia 338, 3) Tshekki 328, 4) Suomi 323, 5) Venäjä 323, 6) Slovakia 303, 7) Saksa 302, 8) Slovenia 291. 8 joukkuetta.

Pronssimitaliottelu: Italia – Slovakia 58-54
Kultamitaliottelu: Suomi – Iso-Britannia 59-44

Tytöt
Peruskilpailu 6.9.: 1) Italia 322, 2) Venäjä 314, 3) Iso-Britannia 305, 4) Tshekki 299, 5) Saksa 293. 5 joukkuetta.

Joukkueiden kotiinpaluu.

Tuloksia löydät täältä. Lisää tietoa kilpailuista ESC:n sivuilla. Lisää kuvia Ampumaurheiluliiton Facebookissa ja Instagramissa.