Pistoolipracticalin EM: Lennolle pronssia, naisille ja senioreille joukkuehopeaa
15.9.2019 klo 20:31
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Classic-luokassa Mika Lento nappasi yli 50-vuotiaiden sarjassa EM-pronssia.

Pistoolipracticalin EM-kilpailut Serbian pääkaupungissa Belgradissa saatiin päätökseen lauantaina. Kisaviikon päätteeksi suomalaiset saattoivat juhlia kolmea mitalia.

Teksti: Mika Vuolle
Kuvat: Kari Kivistö

IPSC:n alkujuuria kunnioittavan classic-luokan senioreissa Mika Lento ampui EM-pronssia Venäjän Aleksei Ragozinin ja Unkarin Gyula Migleczin kannoilla. Kamppailu senioreiden pronssista oli tiukka, sillä Lento taisteli himmeämmistä mitaleista viiden muun ampujan kanssa pienin eroin. Hän onnistui lopulta kurottamaan mitaleille vain 0,07 prosentin turvin, mikä merkitsee 24 osion ja noin 460 laukauksen mittaisessa kilpailussa yhden laukauksen osuma-arvon eroa.

Suomen naiset ampuivat standard-luokan EM-hopeaa.

Classicissa yleisen sarjan mestaruus meni Slovenian Robert Cernigojlle. Parhaat suomalaiset olivat Esa Marjoniemi (18.) ja Timo Turunen (19.). Lennon sijoitus classicin yleiskilpailussa oli 33.

Uudessa production optics light -luokassa joensuulainen Lauri Nousiainen sijoittui myös kolmanneksi, mutta luokka jäi vaille EM-arvoa vähäisen osanottajamäärän vuoksi. Luokan voitti Slovakian Marian Fedor ja toiseksi tuli Ruotsin Lars-Tony Skog.

Paremmin open-haulikon taitajana tunnettu Nousiainen oli tyytyväinen omaan ammuntaansa, varsinkin kun hän ehti keskittyä pistoolin treenaamiseen vain kolmisen viikkoa taannoisten kivääripracticalin MM-kisojen vuoksi.

– Staget olivat yllättävän helppoja ja osumakertoimet nousivat korkeiksi, Nousiainen summasi kisaa. Hän kehui luokkaa mukavaksi ampua, mutta epäili, että jatkossa punapistetähtäimillä varustettujen tuotantopistoolien kevytluokka saattaa pudota pois ohjelmasta.

Production optics -luokan yli viisikymppisten senior-joukkue Iiro Vanne, Aki Pöllänen, Ilkka Nevalainen ja Vesa Kosola ampui joukkuehopeaa, Norjan viedessä mestaruuden ja Saksan sijoittuessa kolmanneksi. Luokan yleismestaruuden voitti Tšekin Martin Kameníček ja Iiro Vanne oli parhaana suomalaisena sijalla 26.

IPSC:ssä EM-kilpailut ovat samalla myös kaikille avoimet kansainväliset kilpailut. Standard-luokassa kaksi kärkisijaa meni Filippiinien nuorille huippuampujille ja seuraavat kaksi sijaa Yhdysvaltoihin. Euroopan mestariksi ampui kilpailussa viidenneksi sijoittunut Tshekin Josef Rakushan. Luokan paras suomalainen oli 33. sijalla Timo Jetsonen.

EM-mitalistit Kaisa Koski, Mika Lento, Marja-Leena Vapanen ja Anastasia Mustonen palkintogaalassa.

Naisten standard-luokassa Suomen kolmikko Kaisa Koski, Anastasia Mustonen ja Marja-Leena Vapanen ampuivat komeasti EM-joukkuehopeaa. Mestaruuden naisten standard-joukkuekisassa vei Venäjä ja pronssille sijoittui Norja.

Open-luokan yleisessä sarjassa hallitseva maailmanmestari, Espanjan Jorge Ballesteros oli tarkin ja nopein, niukalla erolla ennen tshekkiläistä Robin Šeboa. Pronssia vei ranskalainen Emile Obriot. Suomalaisista parhaiten sijoittuivat Hannu Uronen (13.) ja Perttu Piironen (15.).

Eniten osanottajia keräävässä production-luokassa vuosia voittamattomana ampunut Ranskan IPSC-legenda Eric Grauffel piti edelleen pintansa, ja vieläpä ylivoimaiseen tapaan sillä toiseksi sijoittunut isäntämaan kokenut Momčilović Ljubiša ampui 92 % Grauffelista. Venäjän Maria Gushchina oli kolmas ja voitti myös naisten mestaruuden. Suomen kärkiampujiin lukeutuva Tero Heinonen sijoittui hienosti kahdeksanneksi ja Vesa Kaunisto oli 16.

Revolverimestariksi ampui Saksan Tom Kronavitter ja paras suomalainen oli 19:ksi sijoittunut Timo Vilen.

EM-kilpailun tulokset: https://www.ipscmatches.org/2019ehc/results-verification/