Ampumaurheilijat aloittivat Urheilukoulun: ”Hyvillä mielin mutta vähän jännittää!”  
14.10.2019 klo 15:00
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Nämä maisemat tulevat Patrik Nummelalle tutuiksi tulevan vuoden aikana. (Kuvat: Lassi Palo)

Neljä ampumaurheilijaa aloitti tänään varusmiespalveluksensa Kaartin jääkärirykmentissä Helsingin Santahaminassa. ”Vähän jännittää, mutta hyvillä mielin ollaan”, Riku Koskela ja Patrik Nummela sanoivat juuri ennen kuin menivät varuskunnan portista sisään.

Kesälajien saapumiserä IV/19 aloitti varusmiespalveluksensa tänään Kaartin jääkärirykmentissä Helsingin Santahaminassa. Sateinen sää väritti heidän palveluksensa alkua maineikkaan ”Santiksen” Urheilukoulussa.

Saapumiserään valittiin 72 urheilijaa kolmestatoista lajiryhmästä. Suurimmat lajiryhmät ovat yleisurheilu (19) ja jalkapallo (13). Ampumaurheilijoita on neljä: Riku Koskela, kivääri (Satakunnan Ampujat), Oliver Lindh, sporting (Sibbo Skyttegille), Patrik Nummela, trap (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) ja Esa Savola, pistooli (Lappajärven Ampujat).

Riku Koskela maanantaina Santahaminan portilla.

Koskela saapui varuskunnan portille puoli yhdentoista aikaan. Ajomatka vesisateessa kesti runsaat kolme tuntia.

– Yksi elämäni tärkeimmistä ja varmasti myös ikimuistoisimmista vuosista on alkamassa. Tästä vuodesta on paljon apua tulevaisuudessa. Harjoittelumahdollisuudet ovat hyvät, ja varusmiespalveluksen, treenien ja leirien rytmitys toimii. Siksi hain tänne, Koskela sanoi juuri ennen kuin meni portista sisään.

– Kaikki ne, joiden kanssa olen Urheilukoulusta keskustellut, ovat kertoneet vain positiivisia asioita. Kaikki ovat tykänneet.

Koskela tietää, että vuosi on ajoittain myös rankka. Hän suhtautuu siihenkin myönteisesti:

– Rankkoja hetkiä on varmasti ajoittain, mutta hyviä muistoja niistäkin jää. Olen hyvä nukkumaan ja ihan riittävän hyvässä peruskunnossa. Hyvällä asenteella pärjää pitkälle, hän hymyili.

Koskela odottaa innolla myös sitä, että pääsee tutustumaan muiden lajien urheilijoihin.

– Uusia kavereita varmasti löytyy.

Koskela on tyytyväinen päättyneeseen kauteen:

– Lähtökohdat tulevaan kauteen ovat hyvät, koska pienoiskiväärissä tulostasoni nousi ja ilmakiväärissä tekniikkani parani. Nyt vain pitää ”impparissakin” saada tuloskunto esille, Koskela sanoi. Nuorukaisen ensi kauden päätavoitteita ovat PM-, EM- ja MM-kilpailut.

Koskela haluaa vuoden aikana oppia tuntemaan pääkaupungin nykyistä paremmin.

– Olen matkustanut metrolla yhden kerran, viime kesänä, hän naurahti.

Se on yhden kerran enemmän kuin Patrik Nummela, jolle ovat pääkaupunkiseudulta tulleet aiemmin tutuiksi lähinnä Länsisatama ja Helsinki-Vantaan lentokenttä.

– Julkisilla en ole juurikaan liikkunut. Olen juuri nyt etsimässä uutta autoa, koska myin vanhan pois, Nummela kertoi. Hän sai kyydin Santahaminaan isältään Matilta.

Nummela valmistui viikko sitten metsäenergian tuottajaksi Keudasta, joten suunnitelmat armeijan jälkeen ovat selvillä. Nummela odottaa Urheilukoulusta hyvää vuotta etenkin urheilun kannalta:

– Pääsee varmasti harjoittelemaan enemmän kuin normaalisti. Vuosi on varmasti myös rankka – ainakin sen perusteella, mitä olen kuullut Matiakselta (Koivu) ja Vililtä (Kopra). Huomenna aamulla herätys on kuudelta ja ekat kaksi viikkoa ovat tiukkoja. Muuta en oikein vielä tiedä, hän naurahti.

Nummelan yksi ensi kauden päätavoitteista on jo toukokuussa, kun Ranskassa järjestetään haulikkolajien EM-kilpailut.

Patrikin isä Matti Nummela on entinen huippuampuja, joka oli Puolustusvoimien palveluksessa vuoteen 2006 asti. Hän on toiminut myös Ampumaurheiluliiton trap-lajien päävalmentajana. Isä onkin keskustellut poikansa kanssa tulevasta vuodesta useista eri näkökulmista.

– Nuorilla on Urheilukoulussa nyt erinomainen mahdollisuus ammattimaiseen urheiluun. Palveluksen alussa he ovat fyysisesti kovilla, mutta kehittyvät varusmiespalveluksensa aikana niin henkisesti, fyysisesti kuin taidollisestikin. He elävät armeijassa säännöllistä elämää, mikä on myös hyvä asia nuorille ihmisille, Nummela sanoi kahvikupin ääressä Sotilaskodissa.