Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2020 -luettelo julkaistu
15.10.2019 klo 15:05
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Maailman antidopingtoimisto WADA on julkistanut vuoden 2020 kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luettelon. Luettelossa määritetään, mitkä aineet ja menetelmät ovat kiellettyjä kilpailujen aikana ja kilpailujen ulkopuolella sekä tietyissä urheilulajeissa kielletyt aineet.

Vuoden 2020 aineiden ja menetelmien luettelon muutokset ovat vähäisiä. Luetteloon ei ole lisätty uusia kiellettyjä aineryhmiä. Suurin tekninen muutos on ryhmän S1.1. kohdalla, jossa anabolisia steroideja ei enää erotella elimistössä muodostuviin ja sellaisiin, joita ei voi muodostua elimistössä vaan kaikki ovat saman otsakkeen alla.

Lisäksi sanamuotoja on täsmennetty erityisesti geeni- ja soludopingin kohdassa vastaamaan paremmin tämän päivän kokeellisten menetelmien kirjoa. Argon on poistettu listalta kohdasta S2. ja joidenkin ryhmien alle on lisätty uusia esimerkkiaineita.

Näitä ovat:
– S1: metyyliklosteboli ja 1-epiandrosteroni anabolisina steroideina
– S4: basedoksifeni ja ospemifeni selektiivisinä estogeenireseptorin muuntelijoina
– S6: oktodriini piristeenä, joka on ollut aineosana joissakin ulkomailla valmistetuissa ravintolisissä ja johtanut dopingrikkomuksiin

– Muutokset edellisvuosiin nähden ovat jälleen vähäisiä. Mikään muutoksista ei vaikuta urheilijan lääkityksiin, koska lisätyt esimerkkianeet ovat aiemminkin olleet kiellettyjä ja eikä niitä ole saatavana lääkevalmisteina Suomessa, SUEK:n lääketieteellinen asiantuntija Pekka Rauhala sanoo.

Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2020 -luettelo julkaistaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sähköisessä muodossa SUEK:n internetsivuilla vuoden alussa. Lisäksi KAMU-mobiilisovellus kieliversioineen on ladattavissa Android- ja iOS-laitteille. Haku pohjautuu Lääketietokeskuksen tietokantoihin ja koskee Suomesta saatavia resepti- ja itsehoitolääkevalmisteita.

Lähde: SUEK:n tiedote 15.10.