Tokion olympialaiset siirtyvät vuoteen 2021
24.3.2020 klo 16:01
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Japanin pääministeri Shinzo Abe ja Kansainvälinen olympiakomitea ovat tänään ilmoittaneet, että Tokion olympialaiset siirretään. Ensi kesäksi suunnitellut olympialaiset siirretään vuodelle 2021.

Tokion olympialaiset piti järjestää ensi heinä-elokuussa eli 24.7.-9.8. Nyt ne on historiallisen päätöksen myötä päätetty siirtää ensi vuoteen, ei kuitenkaan myöhemmäksi kuin kesällä järjestettäviksi.

Siirron syynä on maailmalla laajasti levinnyt koronavirusepidemia.

Tänään päätettiin myös se, että olympiatuli pysyy Japanissa ja kisojen nimenä pysyy Tokio 2020. Sama pätee myös Tokiossa järjestettäviin paralympialaisiin.

Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salosen mukaan on tärkeää, että päätös saatiin tehtyä ja epätietoisuus on ohi.

– Urheilussa tavoite ohjaa toimintaa, ja nyt toimintaa on taas helpompi suunnitella, kun tiedetään mihin tähdätään. Kisat siirtyvät nyt seuraavaan vuoteen, mikä tarkoittaa, että monen lajin kansainvälinen kilpailukalenteri menee uusiksi, Salonen toteaa Olympiakomitean tiedotteessa.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki sanoo, että suomalaiselle urheilulle päätös tarkoittaa sekä hyvää että huonoa.

– Hyvä puoli on tietysti se, että tällä järjestelyllä pystytään turvaamaan urheilijoiden ja kisoihin osallistuvien ihmisten terveys ja voidaan muutoinkin taata onnistuneet ja tasapuoliset kisat. Nousussa oleville nuorille urheilijoille tämä antaa myös vuoden lisäaikaa tehdä tulosrajoja ja antaa näyttöjä kohti suurta olympiaunelmaa, Lehtimäki sanoo.

– Samaan aikaan olemme luonnollisesti pahoillamme niiden urheilijoiden puolesta, jotka ovat viimeiset neljä vuotta satsanneet voimakkaasti tämän vuoden kisoihin ja olleet huippukunnossa ja nousuvireessä, kenties jopa suunnitelleet huipentavansa uransa näihin kisoihin.

Lehtimäen mukaan valmistautuminen vuoteen 2021 alkaa kesäolympialajien kanssa välittömästi.

– Teemme uudet suunnitelmat. Pystymme toki laajalti hyödyntämään tätä vuotta varten tehtyä työtä. Haasteen heittää se, että vuonna 2022 odottavat jo Pekingin talviolympialaiset, ja tämä aikataulu asettaa tiukkoja vaatimuksia Olympiakomitean työlle erityisesti ensi vuonna.

// Uutista päivitetty kello 17.00 Suomen Olympiakomitean kommenteila. //

Lisää aiheesta Tokion kisojen kotisivuilla.