Oskari Lehtimäki hyvillä mielin Urheilukouluun
12.10.2020 klo 13:49
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Oskari Lehtimäki aloitti varusmiespalveluksensa tänään Helsingin Santahaminassa. (Kuvat: Lassi Palo)

Skeet-ampuja Oskari Lehtimäki on yksi viidestä ampumaurheilijasta, joka aloitti tänään varusmiespalveluksensa Puolustusvoimien Urheilukoulussa. ”Menen armeijaan hyvillä mielin, se on uusi kokemus”, hän sanoi hetki ennen kuin asteli Santahaminan portista sisään.

Oskari Lehtimäki kilpailemassa Superfinaalissa.

Puolustusvoimien Urheilukoulussa varusmiespalveluksensa tänään aloittaneeseen kesälajien saapumiserään valittiin 72 urheilijaa yhdestätoista lajiryhmästä. Heidän joukossaan on viisi ampumaurheilijaa. Yksi heistä on Esbo Skytteföreningin (ESF) kivääriampuja Cristian Friman, jonka kuulumisista kerrottiin tuoreessa Urheiluampuja-lehdessä, ja yksi on skeet-ampuja Oskari Lehtimäki (Kurikan Ampujat).

Koronatilanteesta johtuen Urheilukoulun kevään valintakokeet peruttiin ja valinnat tehtiin erityisjärjestelyin. Ne tehtiin tällä kertaa lajiliitoilta saatujen tarkennettujen lausuntojen, puhelinhaastattelujen ja kyselylomakkeen tietojen perusteella. Puolustusvoimat on tiedottanut, että poikkeusjärjestelyistä johtuen suostumusta valittujen nimien julkaisuun ei saatu. Urheilukoulu lähetti kaikille hakijoille postitse tiedon valinnoista.

Kauhajoella asuva Lehtimäki, 18, saapui Helsingin rautatieasemalle hivenen ennen puoltapäivää.

– Olen käynyt Helsingissä edellisen kerran ehkä seitsemän vuotta sitten. Onhan tämä vähän erilaista tulla ”perämettiltä” isolle kirkolle. Tälläkin lyhyellä pätkällä oli enemmän liikennevaloja kuin meillä kotona yhteensä, sanavalmis nuorukainen naurahti katsellessaan pääkaupungin keskustaa.

Lehtimäki on ampunut skeetiä tosissaan viiden vuoden ajan. Hän kilpaili päättyneenä kesänä seitsemän kertaa ja kohensi Lopella ennätystään kolmella kiekolla lukemiin 119.

– Kisojen keskiarvo oli noin 116. Uuden kymmenluvun piti mennä rikki jo tänä vuonna, mutta ensi vuonna sitten, Lehtimäki sanoi kahvikupillisen ääressä Helsingin Laajasalossa sijaitsevan kauppakeskuksen kahvilassa. Matkaa ”Santikseen” oli enää muutama kilometri.

– Ei armeija minua varsinaisesti jännitä. Se on uusi kokemus, ja aloitan palveluksen hyvillä mielin. Alku voi olla rankka, mutta kaikkeen varmasti tottuu. Urheilukoulussa harjoitellaan monipuolisesti, tutustuu muiden lajien urheilijoihin ja saa uusia kavereita. Se on hyvä asia, Lehtimäki mietti.

Lehtimäki halusi Urheilukouluun ampumaurheilun takia:

– Tämä on varmasti hyvä juttu! Kaikenlaisia kommentteja olen kuullut, mutta ehkä puolet niistä on totta. Jokainen vuorollaan, Lehtimäki sanoi varusmiespalveluksestaan.

Lehtimäellä on uusi valmentaja, jonka valmennuksessa hän lähtee tavoittelemaan menestystä ensi vuoden kotimaisissa ja kansainvälisissä arvokilpailuissa – edellyttäen tietysti, että ne pysyvät kisakalenterissa. Lehtimäki ja Santeri Syrjätie sopivat valmennusyhteistyöstä pari viikkoa sitten.

– Minulla alkaa viimeinen vuosi junioreissa. Se olisi kiva päättää mukavalla tavalla, Lehtimäki viittasi koronaviruspandemian aiheuttamiin muutoksiin tämän vuoden kotimaisessa ja kansainvälisessä kilpailukalenterissa.

– Tänä vuonna kaikki arvokisat menivät koronan takia mönkään, mutta toivottavasti ei enää ensi vuonna. Tilanne ei kuitenkaan juuri nyt näytä hyvältä.

Lehtimäki edusti Suomea ensimmäisen kerran kansainvälisissä arvokilpailuissa, kun EM-kilpailut olivat viime vuoden syyskuussa Italian Lonatossa. Ennen varusmiespalveluksensa alkua hän teki töitä IKH:n varastossa toukokuusta lokakuun alkuun asti.

– Ehkä palaan sinne armeijan jälkeen, hän mietti.