Ilma-aseiden EM- ja SM-kilpailut perutaan
11.1.2021 klo 11:47
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Ampumaurheilun kisakalenterista pyyhittiin maanantaina yli kolme isoa kilpailua, jotka kaikki piti järjestää helmi-maaliskuussa Lohjalla Kisakallion urheiluopistossa.

Ilma-aseiden SM- ja EM-kilpailut sekä para-ammunnan EM-kilpailut joudutaan perumaan koronavirusepidemian takia. Kaikki kolme kilpailua piti järjestää Lohjalla Kisakallion urheiluopistossa. Asiasta päätettiin maanantaina, kun kisojen järjestelytoimikunta piti kokouksensa.

Ilma-aseiden EM-kilpailut piti järjestää Lohjalla Kisakallion urheiluopistossa 26.2.-8.3. Kisojen ohjelmassa olivat 10m kivääri- ja pistoolilajit sekä liikkuvan maalin lajit miesten, naisten, poikien (M20) ja tyttöjen (N20) sarjoissa.

Kisakalliossa piti olla EM-mitalien lisäksi jaossa kuusi olympiamaapaikkaa Tokion olympialaisiin: kaksi sekä miesten että naisten ilmakiväärissä ja yksi paikka sekä miesten että naisten ilmapistoolissa. Nämä paikat jaetaan Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) voimassa olevan eli 31.5.2020 päivätyn Euroopan rankingin mukaan. Rankingin mukaan Suomeen ei tule hyviä uutisia eli lisää olympiamaapaikkoja.

Alkuperäisten suunnitelmien mukaan Kisakallion EM-kisoihin odotettiin osallistuvan vajaat 50 maata ja noin 800 urheiluampujaa. Valmentajat ja muut taustajoukot mukaan lukien kisavieraiden määrän odotettiin nousevan noin tuhanteen.

– Olisi ollut hienoa järjestää kotikisat, mutta nyt ei voi mitään, sanoi EM-kilpailujen johtaja Marko Leppä kokouksen päätyttyä.

– Elimme tähän asti siinä uskossa, että kaikki kisat järjestetään, ja pohdimme milloin on viimeinen hetki päättää, onko valo vihreä vai punainen. Tämä päivä oli se viimeinen hetki. Terveys- ja turvallisuusriskit olivat koronan takia yksinkertaisesti liian suuret, vaikka yritimme rakentaa Kisakallioon ”kuplaa”. Se ei olisi kuitenkaan ollut niin tiivis, että kisat olisi voitu pitää.

Leppä sanoi, että pelkona oli myös se, että mahdollinen viruksen leviäminen olisi rasittanut paikallista terveydenhuoltoa.

– Kisojen terveys- ja turvallisuusryhmän mukaan kisoja ei voi järjestää, ei kahta sanaa sen suhteen, Leppä sanoi.

Ilma-aseiden EM-kisat pidettiin edellisen kerran Suomessa vuonna 2012, jolloin kisapaikkana toimi Vierumäen urheiluopisto.

Kisakalliossa piti järjestää kaksi viikkoa ennen EM-kilpailuja ilma-aseiden SM-kilpailut (M, N, M20 ja N20), joissa olisi ollut sama tuomaristo kuin EM-kisoissa ja joissa piti testata laitteistoja. SM-kisojen ajankohta oli 12.-14.2. SM-kisojen jälkeen kalenteriin oli kirjattu para-ammunnan EM-kilpailut, mutta nekin jouduttiin perumaan koronavirusepidemian takia.