Leppä 32:s, Långström 62:s asentokilpailussa Osijekissa – taululaitteen kanssa haasteita
27.6.2021 klo 19:59
Heidi Lehikoinen
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Aleksi Leppä ja Sebastian Långström urakoivat pienoiskiväärin asentokilpailussa maailmancupissa Osijekissa sijoille 32 ja 62. Leppä ampui tuloksen 1168, Långström 1154. Peruskilpailun paras oli Ukrainan Serhi Kulish tuloksella 1182, finaaliin vaadittiin 1176.

Leppä ampui polvelta 389, makuulta 397 ja pystystä 382.

– Polvi oli tänään ihan ok -ammuntaa. Muutin vähän taktiikkaa ekan sarjan jälkeen, ja sitten alkoi osumaan. Makuu oli hyvää. Vähän jäi harmittamaan, että en saanut pystyä kulkemaan. Ammunta oli ihan kohtuullista, mutta en vaan saanut osumaan ennen kuin vasta viimeisessä sarjassa ja sitten oli vähän liian myöhäistä finaalia ajatellen, Leppä sanoo.

Äskettäin EM-kilpailuja isännöineessä Osijekissa kilpailee maailmancupissa yli 600 urheilijaa 61 maasta. Alun perin maailmancup piti järjestää samana ajankohtana Azerbaidzhanin Bakussa, mutta kilpailu jouduttiin perumaan koronavirusepidemian takia.

Suomalaisittain päivä jätti monelta osin kitkerän maun. Kiväärivalmentaja Pirjo Peltola kertoo:

– Leppä ja Långström ampuivat erissä 1 ja 2. Molemmille sattui arvonnassa paikka 37. Aleksi oli hihna-asentojen jälkeen erinomaisissa asemissa, mutta hänelle vahva pystyasento antoi erikoisia osumia. Helteisessä ja väreilevässä säässä Aleksi ei lähtenyt kahdeksikkoja protestoimaan: ”nehän saattoivat olla omia virheitä”. Lopputulos oli 1168, joka oli keskinkertaista, Peltola sanoo.

Toisessa erässä Långström teki polvelta ainakin 14 kappaletta 9,9 osumaa.

– Ampujan on mahdotonta protestoida lähes kympin osumaa, joten Sebastian jatkoi kilpailua. 31. laukaus oli 7,4, ja kyseisestä osumasta protesti tehtiin. Osuman todellinen arvo voidaan kuitenkin selvittää vasta kilpailun päätyttyä. Kilpailun jury tutki taulun 37 taustapaperin ja vertasi sitä niihin osumiin, joita taululaite näyttää. Loppupäätelmä oli, että Sebastian ei ampunut seiskaa polvelta, ei myöskään yhtään kahdeksikkoa koko kilpailussa. Pelkästään näillä virheellisyyksillä hän menetti ainakin kymmenen pistettä lopputuloksesta. Arvoitukseksi jää, toimiko taululaite oikein muutenkaan. Askarruttamaan jää myös, oliko edellisessä erässä samassa paikassa ampuneen Lepän oudot osumat täysin ampujan virheitä, Peltola sanoo.

Alla pari kuvaa tilanteesta.

Yllä kuva Långströmin taululaitteen osumakasasta, jossa ”haamuosumat”.

Kuva Långströmin taulun taustapaperista; huonoja osumia ei oikeasti ole.

Tuloksia:

Osijek, Kroatia

Ampumaurheilun maailmancup:

Miehet, 3x40ls, peruskilpailu: 1) Serhi Kulish Ukraina 1182 (392+397+393), 2) Maciej Kowalewicz Puola 1181 (394+395+392), 3) Patrik Jany Slovakia 1179 (394+396+389),…

34) Aleksi Leppä Suomi 1168 (389+397+382),…62) Sebastian Långström Suomi 1154 (376+392+386).