Janhunen rohmusi mitaleita ja kolme SE:tä mustaruudin SM-kilpailuissa Sipoossa
6.7.2021 klo 16:53
Heidi Lehikoinen
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Viime viikonvaihteessa mustaruudin SM-kilpailuissa Sipoossa mitalirohmuksi osoittautui Vammalan Seudun Ampujien (VamSA) Jari Janhunen, 47. Saaliiksi tuli 3 kultaa (Colt O, Cominazzo R, Mariette R), 3 hopeaa (Remington O, Lorenzoni O, Donald Malson O) ja yksi pronssi (Pennsylvania O). Lisäksi vaimo Helene Janhunen, 49, nappasi hopeaa (Minié R). Kokemäelle matkasi siis Sipoosta peräti 8 mitalia kahden päivän helteisen uurastuksen tuloksena.

Jari Janhunen keräsi lisäksi haaviinsa kolme uutta Suomen ennätystä (Remington, Pennsylvania, Donald Malson) alkuperäisaseilla (O). Lisäksi hän voitti Penan Kentucky-kiertopalkinnon. Janhunen on harrastanut mustaruutia jo hyvän aikaa, sillä hänen ensimmäinen Suomen mestaruutensa on jo 30 vuoden takaa.

Vammalan Seudun Ampujien Jari Janhunen oli mustaruudin SM-kisojen yksi mitalirohmuista: 3
kulta-, 3 hopea- ja 1 pronssimitalia. Saavutusta kaunisti lisäksi 3 SE-tulosta. Puoliso, Helene
Janhunen, saavutti Minié-lajissa Y-sarjan hopeamitalin. Kuva: Matti Erkkilä.

 

Kilpailut järjestettiin SSG:n radalla Sipoossa tukalan helleaallon aikana. Arviot kuumuuden vaikutusta kilpailuun vaihtelivat. Ilmeisesti jotkut kilpailijat kestivät sitä paremmin, jotkut huonommin. Joka tapauksessa sade oli sama kaikille.

Ensimmäiset mustaruudin SM:t järjestettiin Orivedellä 1979. Sellaisia kilpailijoita, jotka ovat osallistuneet joka ikiseen kisaan siitä lähtien, on vain kolme: Pentti Kataja (SaSA), Veikko Ratsula (TSA) ja Matti Lehto (TSA). Kaikki kolme olivat mukana Sipoon kisoissakin.

Naisten lajin Valkyriessa tarvittaisi kolme osanottajaa, jotta palkintoja voitaisi jakaa. Näin montaa ei saatu kehiin, joten palkinnot jäivät tällä kertaa jakamatta. Tästä huolimatta naisampuja Helene Janhunen ei pelkää lajin näivettymistä.

Replikat yleisimpiä

Tuloksissa ”O” tarkoittaa original eli alkuperäisase, ”R” on replika eli alkuperäisaseiden kopio. Replikat olivat Sipoossa reippaasti yleisempiä kuin alkuperäisaseet. Monilla on periaate ampua alkuperäisillä, mutta tämä on myös rahakysymys. Alkuperäiset aseet rupeavat vanhentumaan ja harventumaan ripeästi ja tämä heijastuu kilpailuvälineen hintaan. Kun alkuperäisase rupeaa nousemaan arvoltaan rankasti, voi olla, ettei sillä enää raaski ampuakaan.

Onneksi on laadukkaita replikoita. Eräänä esimerkkinä mainittakoon saksalaisen Feinwerkbaun valmistama Rogers & Spencer-revolveri. Italialaiset Uberti ja Pedersoli valmistavat suhteellisen edukkaita replikoita.

SM 2021 tulokset

Teksti: Pekka Suuronen


Matti Lehto ampuu haulikolla. Savupilvi on näyttävä. Kuva: Matti
Erkkilä.