Joonas Kallio ilmapistoolin ykkönen Unkarissa
21.11.2021 klo 19:54
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Joonas Kallio korkeimmalla korokkeella sunnuntain miesten ilmapistoolissa. (Kuva:: Arttu Laulainen)

Joonas Kallio vastasi päivän parhaasta suomalaissuorituksesta Unkarin kansainvälisessä ilma-asekilpailussa, kun hän voitti miesten ilmapistoolin. Ella Hakala, 16, oli naisten ilmapistoolissa kolmas.

Unkarin Budapestissa päättyi sunnuntaina kolmipäiväinen kansainvälinen ilma-asekilpailu, joka järjestettiin 17. kerran. Kilpailuun osallistui kymmenen suomalaista ampumaurheilijaa.

Hungarian Open -nimeä kantavassa kilpailussa ammuttiin sunnuntaina ilmakiväärin ja -pistoolin henkilökohtaiset kilpailut miesten ja naisten sarjoissa.

Joonas Kallio (Suomussalmen Urheiluampujat) teki miesten ilmapistoolin peruskilpailun parhaan tuloksen Unkarin Miklos Tatrain kanssa, kun he kirjasivat tulostaululle 579 pistettä. Keiteleen Ampumaseuraa edustava Arttu Laulainen jäi pisteen finaalirajasta tuloksellaan 570 ja sijoittui yhdeksänneksi. Esa Savolan (Lappajärven Ampujat) tulos oli 567, jolla hän oli 11:s.

Kallio oli lopulta finaalin ykkönen 0,6 pisteen turvin. Hänen tuloksensa oli 241,7 pistettä, kun kakkoseksi sijoittunut Indonesian Raia Iqbal tähtäsi 241,1 pistettä.

– Peruskisassa lähdin petraamaan ensimmäisessä kilpailussa (perjantai) huomaamiani asioita. Tein muutokset, ja tänään menikin huomattavasti paremmin – joskin huippusarjat jäivät tulematta, Kallio kertasi kilpailuaan.

– Finaalissa luotin hyvään pitoon ja uskalsin ampua rauhallisesti omaan tahtiin. Tänään se kannatti! Tämä oli erittäin tärkeä ja onnistunut kilpailukauden avaus, jossa sai sekä oppia että tuntumaa peruskilpailuihin ja finaaleihin.

Emmi Hyrkäs (Simpeleen Hahlo) oli naisten ilmakiväärissä yhdeksäs 626,1 pisteellään. Hän jäi tasatuloksella ulos finaalista. Unkarin Dorina Toma oli peruskisan ykkönen tuloksellaan 631,5. Hänen lisäkseen myös Eszter Meszaros ja Eszter Denes – molemmat unkarilaisia – ylittivät 630 pisteen rajan (631,0 ja 630,5).

Vihdin Ampumaseuran Tuulevi Suomus oli 49:s (613,7) ja Hahlon Sonja Siitonen 61:s (601,7).

Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat) oli miesten ilmakiväärissä 15:s (622,0). Finaaliraja oli 1,4 pistettä parempi. Lauri Syrjän (Asikkalan Ampumaseura) tulos oli 613,1, jolla hän sijoittui 30:nneksi. Unkarin menestynyt Istvan Peni tähtäsi peruskisan parhaan tuloksen – 632,3 pistettä. Hän oli lopulta myös finaalin ykkönen 252,7 pisteellään.

Naisten ilmapistoolissa olivat suomalaisista mukana Ella Hakala (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) ja Ritva Karri (Kokkolan Metsästys- ja Ampumaseura). Hakala, 16, teki peruskisan kuudenneksi parhaan tuloksen 571, joka on hänen uusi ennätyksensä. Serbian kokenut Zorana Arunovic oli peruskisan tarkin 582 pisteellään.

Finaalissa Hakala sijoittui hienosti kolmanneksi (217,7). Unkari otti kaksoisvoiton, kun Miriam Jako oli ykkönen ja Veronika Major kakkonen (243,4-237,9). Arunovic oli lopulta seitsemäs.

Karrin tulos oli 556, jolla hän oli 23:s.

Ilma-aseiden EM-kilpailut järjestetään maaliskuussa Norjan Hamarissa. Ampumaurheiluliiton ensimmäinen virallinen näyttökilpailu on Kupittaan kisat joulukuun alussa.

Hungarian Open -kilpailun tulokset päivittyvät Siuksen sivuille.