Suomeen EM-joukkuehopeaa näkövammaisten pystyasentokilpailussa
15.3.2022 klo 12:54
Mikko Taussi

Ilma-aseiden para-ammunnan EM-kilpailut käynnistyivät Norjan Hamarissa tiistaina. Ensimmäisten lajien joukkoon kuului 10 metrin kiväärin näkövammaisten pystyasentokilpailu. Kilpailuissa Suomea edusti Paralympiakomitean Timo Nyström (Mikkelin Ampujat), Esko Karmala (Tikkakosken Ampujat) ja Mikael Toivainen (Vasa Skyttegille – Vaasan Ampujat).

Suomen joukkue sijoittui toiseksi Kroatian jälkeen. Kirkkaampiin mitaleihin jäi matkaa runsaat pari sataa pistettä.

1. Kroatia 1187
  2. Suomi 913.9
  3. Espanja DSQ

Suomen hopeajoukkue: Mikael Toivainen, Chris Peart (a), Esko Karmala and tarja Sorri (a).
Timo Nyström ja Jaana Nyström (a) olivat estyneitä palkintojen jakoon.

Suomi nousi joukkuehopealle sen jälkeen kun Espanjan Miguel Rodriguesin ampumatakki hylättiin jälkitarkastuksen jäykkyysmittauksessa.

Suomalaisista parhaiten peruskilpailussa menestyi Nyström, joka saavutti tuloksen 449.9 pistettä. Sillä tuloksella sijoittui peruskilpailun kuudenneksi ja selvisi iltapäivän finaaliin. Finaali alkaa iltapäivällä klo 14 Suomen aikaa. Finaali on katsottavissa osoitteessa https://www.facebook.com/shootingparasport.

Muista suomalaisista Toivainen ampui 325.6 pistettä ja Karmala 138.4 pistettä. Molemmat karsiutuivat finaalista. Molemmat suomalaiset olivat vaihtelevissa tunnelmissa ensimmäisen kansainvälisen arvokisastarttinsa jälkeen. ”Pystyin suoriutumaan kisasta lähes normaalilla tasollani”, Toivainen totesi kilpailun jälkeen. Karmala oli hieman vähäsanaisempi, mutta koki ensimmäisen starttinsa olleen hyvin opettavainen. Nyström ei ollut myöskään tyytyväinen ammuntaansa, mutta oli hieman yllättynyt finaaliin pääsystä. Finaaliin hän sanoi lähtevänsä rennoin mielin.

Kuva: Timo Nyström aloitti suomalaisten EM-kilpailut selviytymällä pystyasennon finaaliin. Joukkueena Suomi otti hopeaa.

Peruskilpailun parhaat tulokset

1. Ager Solabarrieta (ESP) 561.3 WR/ER
  2. Maria Sonia Rivero-Fernandes (ESP) 551.0
  3. Barbara Moskal (POL) 543.1.

Espanjan Ager Solabarrieta otti haltuunsa näkövammaisten ilmakiväärin pystyasennon maailmanennätyksen. Edellinen ennätys, 556.4, oli Puolan Barbara Moskalin hallussa hänen ammuttuaan sen vuoden 2019 para-ammunnan MM-kisoissa Australian Sydneyssä. Kilpailu on sama, missä Timö Nyström voitti makuuasennon maailmanmestaruuden.

Finaali oli naisten juhlaa, kun kaikki mitalisijat menivät naisille. Euroopan mestaruuden voitti finaalin näkövammaisten maailmanennätyksenhaltija Barbara Moskal, joka tällä kertaa jäi ennätyksestään 2.4 pistettä. Suomen Timo Nyström sijoittui seitsemänneksi.

Finaalin tulokset
1. Barbara Moskal (POL) 211.9
2. Maria Sonia Rivero-Fernandes (ESP) 201.2
3. Katarzyna Orzechowska (POL) 171.9
7. Timo Nyström (FIN) 86.3.

Kuva: Onnelliset mitalinaiset.

Näkövammaisten ilmakiväärikilpailut ammutaan lähes täysin ISSF-sääntöjen mukaisesti. Ampujalla on avustaja, joka vastaa aseturvallisuudesta ja osumien ilmoittamisesta. Kilpailuissa on käytössä ns vanha 24 laukauksen finaali.

Para-vaiheessa kilpailuihin osallistuu 101 urheilijaa, jotka toteuttavat 179 kilpailusuoritusta.

Para-ammunnan EM-kisat järjestetään samassa jättimäisessä Viking-hallissa kuin seuraavan viikon vammattomien ilma-aseiden EM-kilpailut. Halliin on tehty jättimäiset radat: peruskilpailuradalla on 90 ampumapaikkaa. Harjoitusradalla on 60 paikkaa. Lisäksi on erillinen finaalirata. Hallissa järjestettiin pikaluistelukilpailut vuoden 1994 talviolympialaisissa. Huomionarvoista on, että käynnistyneet EM-kisat ovat ensimmäiset yhdistetyt vammaisten ja vammattomien ampujien eurooppalaiset arvokilpailut.

Suomen kilpailujoukkue koostuu kolmesta Suomen Ampumaurheiluliiton ja kolmesta Suomen Paralympiakomitean ampujasta.

10 m kivääri
Jarkko Mylly (Haapajärven Ampumaseura) ja Sari Posio (Turun Seudun Ampujat)

10 m pistooli
Markku Karjalainen (Lapin Ampujat)

Näkövammaisten 10 m kivääri
Timo Nyström (edustaa myös Mikkelin Ampujia), Esko Karmala (Tikkakosken Ampujat) ja Mikael Toivainen (Vasa Skyttegille – Vaasan Ampujat)

Jarkko Mylly edusti Suomea viime kesänä järjestetyissä Tokion Paralympiakisoissa. Timo Nyström on hallitseva näkövammaisten makuuammunnan maailman mestari ja maailman ennätyksen haltija vuodelta 2019.