EM-Hamar: Suomi neljäs tyttöjen ilmakiväärin joukkuekilpailussa
22.3.2022 klo 18:53

Viivi Kemppi (vas.), Alexandra Rosenlew ja Essi Heiskanen tyttöjen ilmakiväärin EM-joukkuekisan pronssiottelussa. (Kuvat: Lassi Palo)

Suomi sijoittui neljänneksi tyttöjen ilmakiväärin joukkuekilpailussa, kun ilma-aseiden EM-kilpailut jatkuivat tiistaina Norjan Hamarissa. Suomi hävisi pronssimitaliottelussa Saksalle 12–16.

Norjan Hamarissa järjestettävissä ilma-aseiden EM-kilpailuissa oli tiistaina kolmas kilpailupäivä. Kisoissa ammutaan 10m ilmakiväärin, ilmapistoolin ja liikkuvan maalin lajit.

Pronssiottelu käynnissä komealla finaaliradalla.

Suomalaisia nähtiin taas viivalla yhden päivän tauon jälkeen. Tiistain suomalaislaji oli tyttöjen ilmakiväärin joukkuekilpailu. Suomen joukkueessa ampuivat Essi Heiskanen (Pieksämäen Seudun Ampujat), Viivi Kemppi (Myllykosken Ampujat) ja Alexandra Rosenlew (Esbo Skytteförening).

Jokainen kilpailija ampui karsinnan ensimmäisessä vaiheessa 30 laukausta 30 minuutissa. Kisa alkoi hyvin, sillä Suomen ilmakivääritytöt menivät kilpailussa jatkoon, kun Suomi sijoittui karsinnassa viidenneksi tuloksellaan 931,1. Rosenlewin tulos oli 312,7, Kempin 310,3 ja Heiskasen 308,1. Unkari oli karsinnan ykkönen uudella EE-tuloksellaan 943,4.

Karsinnan toisessa vaiheessa kukin kilpailija ampui 20 laukausta 20 minuutissa. Suomi sijoittui hienosti kolmanneksi ja eteni pronssimitaliotteluun, jossa vastaan asettui nelonen Saksa. Suomen tulos oli 622,7. Kempin tulos 209,9 oli karsinnan tämän vaiheen toiseksi paras. Rosenlewin pisteet olivat 207,2 ja Heiskasen 205,6.

Mitaliotteluissa lasketaan kunkin maan ampujien pisteet yhteen ja voitetusta laukauksesta saa kaksi pistettä. Tasatuloksesta saa yhden pisteen. Ensin 16 pistettä saavuttanut joukkue voittaa.

Saksa meni 4–0-johtoon, ja pian oltiin tasatilanteessa 8–8. Piste-erot olivat pieniä, pienimmillään vain 0,1 pistettä. Suomi siirtyi 12–10-johtoon, kun se teki 1,5 pistettä paremman tuloksen kuin Saksa. Saksalaiset voittivat kuitenkin kolme viimeistä laukausta 0,4, 1,6 ja 0,2 pisteen turvin. Saksa voitti pronssimitalit lopulta lukemin 16–12.

Suomalaiskolmikko in action.

– Olen ylpeä teistä! Oli tosi hyvää tekemistä, Ampumaurheiluliiton nuorten kiväärivalmentaja Joni Stenström sanoi tytöille heti kisan päätyttyä.

– Paransin edellisestä finaalistani. Olisi pitänyt vain saada parempia kymppejä, sunnuntaina henkilökohtaisessa kilpailussa seitsemänneksi sijoittunut Kemppi sanoi.

– Tämä oli uusi ja hieno kokemus – päästä mitaliotteluihin joukkueen kanssa. Kaksi ekaa laukaustani oli tosi huonoja, mutta sitten aloin saada kymppejä aikaiseksi, Heiskanen puolestaan sanoi.

– Oli kivaa! Alussa tuli vähän syke läpi, mutta se helpotti, kun pääsin kisassa vauhtiin, Rosenlew sanoi.

EM-Hamarissa ei ole keskiviikkona kilpailutapahtumia. Torstaina ammutaan liikkuvan maalin miesten ja naisten normaalijuoksujen kilpailut. Suomella on miesten kilpailussa täysi joukkue eli kolme urheilijaa: Krister Holmberg (Raseborgs Skyttar), Niklas Hyvärinen (Raseborgs Skyttar) ja Heikki Lähdekorpi (Satakunnan Ampujat).

Hamarin EM-kilpailuihin osallistuu kuusitoista suomalaista ampumaurheilijaa. Yhdeksän kilpailee kiväärissä, kaksi pistoolissa ja viisi liikkuvan maalin lajeissa. Kisoihin osallistuu kaikkiaan 488 ampumaurheilijaa, jotka edustavat 43 maata.

Norja on isännöinyt ilma-aseiden EM-kilpailuja aiemmin kolme kertaa: Oslossa vuonna 1980, Stavangerissa 1988 ja Meråkerissa 2010.

Ilma-aseiden EM-kilpailut
18.-28.3. Hamar, Norja

Suomalaislajien tuloksia ti 22.3.

Tyttöjen 10m ilmakivääri, joukkuekilpailu
Karsinta 1: 1) Unkari 943,4 (JEE), 2) Serbia 933,9, 3) Norja 933,7, 4) Saksa 932,5, 5) Suomi 931,3, 6) Italia 930,8, 7) Tanska 928,8, 8) Itävalta 928,2. 14 joukkuetta.
Karsinta 2: 1) Serbia 625,7, 2) Unkari 625,5, 3) Suomi 622,7, 4) Saksa 621,2, 5) Italia 620,4, 6) Norja 620,3, 7) Tanska 619,4, 8) Itävalta 617,4.

Pronssimitaliottelu: Saksa– Suomi 16–12
Kultamitaliottelu: Unkari – Serbia 16–10