EM-Hamar: Suomi 7:s ilmakiväärin parikilpailussa, liikkuvalle maalille taas kaksi mitalia
26.3.2022 klo 17:11
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomen EM-mitalistit Aino Vaittinen ja Aaro Vuorimaa onnittelevat toisiaan. (Kuvat: Lassi Palo)

Suomen Aleksi Leppä ja Emmi Hyrkäs sijoittuivat hienosti seitsemänneksi ilmakiväärin parikilpailussa Norjan Hamarissa järjestettävissä ilma-aseiden EM-kilpailuissa. Liikkuvan maalin juniorit saivat taas kaksi mitalia, kun Aino Vaittinen oli toinen tyttöjen sekajuoksuissa ja Aaro Vuorimaa kolmas poikien ”sekareissa”.

Ilma-aseiden EM-kilpailuissa oli lauantaina toiseksi viimeinen kilpailupäivä. Norjan Hamarissa sijaitsevaan komeaan Viikinki-halliin rakennetuilla ampumaradoilla kilpaili tänään yksitoista suomalaista ampumaurheilijaa.

Suomi saavutti eilen Hamarin EM-kisojen kaksi ensimmäistä mitaliaan, jotka tulivat liikkuvan maalin lajeissa: Aino Vaittiselle hopeaa ja Aaro Vuorimaalle pronssia. Tänään liikkuvalle maalille tuli kaksi mitalia lisää, kun Vaittinen sai eilisen tavoin hopeaa ja Vuorimaa pronssia.

Ilmakiväärin parikilpailu

 

Suomi hienosti mukana ilmakiväärin parikisan semifinaalissa.

Suomen joukkueet 10m ilmakiväärin parikilpailussa olivat Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura) – Emmi Hyrkäs (Simpeleen Hahlo) ja Riku Koskela (Pohjois-Hämeen Ampujat) – Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura). Ilmakiväärin parikilpailu on olympialaji.

Suomi 1 (Leppä – Hyrkäs) teki karsinnassa tuloksen 628,7, jolla se sijoittui hienosti neljänneksi ja pääsi kahdeksan parhaan semifinaaleihin. Leppä tähtäsi 30 laukauksen kilpailussa 315,7 pistettä, joka oli karsinnan toiseksi paras henkilökohtainen tulos. Hyrkkään tulos oli 313,0 pistettä. Lepän edellä oli vain Bulgarian Anton Rizov 0,1 pistettä paremmalla tuloksella.

Karsinnan ykkönen oli Israel 629,6 pisteellään. Jatkopaikkaan vaadittiin 627,0 pistettä.

Suomi 2 (Koskela – Palo) teki 17. sijaan oikeuttaneen tuloksen 624,6. Koskelan pisteet olivat 313,2 ja Palon 311,4.

– Alku oli eilisen tavoin kankea. Tahti kuitenkin parani, ja sain paremman rentouden ammuntaani. Tulokseni oli nyt omaa tasoani, ja oli kiva ampua, Koskela sanoi.

Palo pettyi eiliseen henkilökohtaiseen kilpailuunsa, mutta tänään ammunta sujui paremmin:

– Nyt oli parempi fiilis. Ammuin kaksi ekaa sarjaa omalla tasollani, mutta viimeinen sarja harmittaa, hän summasi.

Marianne Palo ja Riku Koskela.

Suomi 1 ampui semifinaalissa Italian, Norjan ja Serbian kanssa. Suomi oli viiden laukauksen jälkeen neljäntenä ja toisena, kun kuusi laukausta oli ammuttu. Suomi nousi taas toiseksi, kun yhdeksän laukausta oli ammuttu. Viimeinen laukaus, ja tulostaululla näkyivät 9,0 Lepälle ja 10,5 Hyrkkäälle,

Suomi sijoittui semifinaalissaan neljänneksi 22 pisteellään. Lopullinen sijoitus oli seitsemäs. Israel voitti kultamitaliottelussa Serbian. Italia ja Sveitsi saivat pronssia.

– Alku oli vaikea ja oli vähän hermostunut fiilis. Sitten ammuntani lähti rullaamaan. Se ei ollut parasta mahdollista, mutta olosuhteisiin nähden ihan hyvää. Viimeinen laukaus harmittaa, koska se lähti puoli sekuntia myöhässä. Tällaista tämä välillä on, Leppä sanoi.

– Peruskisani oli hyvä. Sain myös sen rullaamaan hankalan alun jälkeen. Olen löytänyt rentouden ja rauhallisuuden, joka toimii hyvin ja mahdollistaa taistelun finaalipaikoista. Ilmakivääri on ollut nyt hyvää, ja olen saanut sen kulkemaan.

Hyrkäs puolestaan sanoi, että häntä jännitti, koska hän oli mukana nyt ensimmäisen ”näin isossa finaalissa”.

– Sain hyvää kokemusta, mikä on hienoa, koska kyseessä on olympialaji. Ekat laukaukset menivät ysiin, mutta sitten tekeminen alkoi pikkuhiljaa parantua ja kymppejä alkoi tulla. Olisi ollut toki parempi, jos olisi alusta lähtien kulkenut paremmin, hän mietti.

Ilmapistoolin parikilpailu

Ella Hakalan ja Joonas Kallion päivä menikin harjoituskilpailun merkeissä.

Suomi koki pettymyksen ennen EM-parikilpailun alkua, sillä Euroopan ampumaurheiluliitto (ESC) ei antanut Suomen kilpailla virallisesti parikilpailussa. Joonas Kallio (Suomussalmen Urheiluampujat) ja Ella Hakala (Isonkyrön (Metsästys- ja Ampumaseura) saivat ampua muiden mukana, mutta Suomen tulosta (552) ei noteerattu tulosluettelossa. Kallion tulos oli 282 ja Hakalan 270.

Ampumaurheiluliiton pistoolilajien päävalmentajan John Leighton-Dysonin mukaan syynä epäämiseen oli se, että Hakala on juniori-ikäinen ja kilpaili EM-kisoissa tyttöjen henkilökohtaisessa kilpailussa. Hakala, 17, sai osallistua Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) maailmancupin parikilpailuun kolme viikkoa sitten Kallion kanssa, mutta ei nyt ESC:n EM-kilpailussa.

Hakala ja Kallio sijoittuivat 13:nneksi Kairon maailmancupin parikilpailussa maaliskuun alussa. Tuolloin heidän tuloksensa oli 569 (Hakala 285, Kallio 284).

– Yritin kaikkeni, mutta ei voi mitään, Leighton-Dyson harmitteli.

Liikkuva maali, sekajuoksut

Aaro Vuorimaalle pronssia…

Liikkuvassa maalissa kilpailtiin tänään kaikissa sarjoissa sekajuoksuissa. Suomalaisista miesampujista suoriutui parhaiten Raseborgs Skyttar -seuraa edustava Krister Holmberg, joka sijoittui seitsemänneksi. Hänen tuloksensa oli 373 (191+182). Saman seuran Niklas Hyvärinen oli kahdeksas, kun hän teki tuloksen 371 (189+182). Heikki Lähdekorpi (Satakunnan Ampujat) oli yhdeksäs tuloksellaan 369 (190+179).

EM-kultamitalin voitti Ruotsin Emil Martinsson tuloksellaan 386. Pronssimitalista uusittiin tuloksella 379.

Poikien normaalijuoksuissa perjantaina EM-pronssia napannut Aaro Vuorimaa (Lapuan Seudun Ampujat) oli taas kolmas. Hän tähtäsi 372 (189+183) pistettä. Ruotsin Mats Eliasson vei hopean kolme pistettä paremmalla tuloksella. Armenian Gor Khachatryan voitti toisen kultamitalinsa 383 pisteellään.

– Ei ollut tänään minun päiväni. Ekat kaksikymmentä laukausta olivat hyvää tekemistä. Lopussa oli pieni notkahdus, mutta en antanut sen häiritä. Toisen puolikkaan ensimmäiset kymmenen laukausta olivat hyviä, mutta sitten tuli nopeista tosi vaikeita. Muutama kasi peräkkäin pudottaa paljon pisteitä. Jännitykselläkin oli osansa tässä kisassa, Vuorimaa sanoi.

Aino Vaittinen (Hämeenlinnan Ampumaseura) kilpailee ensimmäistä kertaa kansainvälisissä arvokilpailuissa. Eilinen arvokisadebyytti onnistui mallikkaasti, sillä hän sai ËM-hopeaa tyttöjen normaalijuoksuissa. Tänään tuli samanvärinen mitali, kun hän teki tuloksen 353 (169+184). Armenian Gohar Harutyunyan sai taas EM-kultaa (378), ja Norjan Emilie Sorlie oli kolmas (278).

… ja Aino Vaittiselle hopeaa.

– Sekareiden ensimmäinen puolikas meni aivan penkin alle, ja harmitti ihan suunnattomasti. Toiselle ”puokille” keräsin sisua, ja se menikin paremmin. Harmittaa toki edelleen, kun mahdollisuus olisi ollut parempaan, Vaittinen sanoi.

10m ilma-aseiden EM-kilpailut
18.-28.3. Hamar, Norja

Suomalaislajien tuloksia la 26.3.

Parikilpailu 10m ilmakivääri
Karsinta: 1) Israel 629,6, 2) Serbia 1 629, 3) Unkari 1 629,0, 4) Suomi 1 628,7, 5) Bulgaria 627,4, 6) Italia 1 627,2, 7) Sveitsi 2 627,1, 8) Norja 2 627,0, … 17) Suomi 2 624,6. 34 joukkuetta.

Semifinaali: 1) Israel 48, 2) Sveitsi 2 42, 3) Unkari 1 39,5, 4) Bulgaria 20,5.
Semifinaali: 2) Serbia 1 48,5, 2) Italia 1 37, 3) Norja 2 36,5, 4) Suomi 1 22.

Kultamitaliottelu: Israel – Serbia 17–11

Miesten 10m liikkuva maali, sekajuoksut 40 ls: 1) Emil Martinsson Ruotsi 386, 2) Jesper Nyberg Ruotsi 379/uusinta 17+18, 3) Bedrich Jonas Tshekki 379/17+16, … 7) Krister Holmberg 373, 8) Niklas Hyvärinen 371, 9) Heikki Lähdekorpi 369. 11 osanottajaa.

Poikien 10m liikkuva maali, sekajuoksut 40 ls: 1) Gor Khachatryan Armenia 383, 2) Mats Eliasson Ruotsi 375, 3) Aaro Vuorimaa Suomi 372, 4) Max Martinsson Ruotsi 350. 4 osanottajaa.

Tyttöjen 10m liikkuva maali, sekajuoksut 40 ls: 1) Gohar Harutyunyan Armenia 378, 2) Aino Vaittinen Suomi 353, 3) Emilie Sorlie Norja 278. 3 osanottajaa.

Viimeisen päivän EM-ohjelma

Su 27.3.
10.05-10.35 Ilmapistooli/joukkuekilpailun karsinta 1. erä, miehet ja naiset
11.05-11.35 Ilmapistooli/joukkuekilpailun karsinta 2. erä, miehet ja naiset
12.35-13.25 Finaali: ilmapistooli/joukkuekilpailu, naiset
14.05-14.55 Finaali: ilmapistooli/joukkuekilpailu, miehet

12.05-12.35 Ilmakivääri/joukkuekilpailun karsinta 1. erä, miehet
12.55-13.25 Ilmakivääri/joukkuekilpailun karsinta 2. erä, miehet
15.35-16.25 Finaali: ilmakivääri/joukkuekilpailu, miehet

13.35-14.05 Ilmakivääri/joukkuekilpailun karsinta 1. erä, naiset
14.25-14.55 Ilmakivääri/joukkuekilpailun karsinta 2. erä, naiset
17.05-16.55 Finaali: ilmakivääri/joukkuekilpailu, naiset

10.00-11.15 Liikkuva maali/parikilpailu
12.00-13.15 Mitaliottelut: liikkuva maali/parikilpailu

Kaikki EM-kilpailujen tulokset Siuksen sivuilla. Lisää kuvia Ampumaurheiluliiton Facebookissa ja Instagramissa!