IS: Olympiavoittaja Väinö Markkanen on kuollut
6.7.2022 klo 07:28
Heidi Lehikoinen
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Ilta-Sanomat kertoi tiistaina, että pistooliammunnan olympiavoittaja Väinö Markkanen on kuollut. Väinö Markkanen (9.5.1929 – 10.6.2022) menehtyi Lohjalla viikko saamansa sydänkohtauksen jälkeen 93-vuotiaana.

Paltamossa syntynyt rajaylikersantti Väinö Markkanen voitti vapaapistoolin olympiakultaa Tokion
olympialaisissa vuonna 1964, kisaennätystä sivuavalla tuloksella 560 pistettä, mikä oli kolme pistettä
parempi kuin hopealle sijoittuneen USA:n Frank Greenin tulos.

Tokion olympialaiset muistetaan suomalaisten täysonnistumisesta pistoolilajeissa. Päivää Väinö
Markkasen olympiakullan jälkeen Pentti Linnosvuo ampui olympiapistoolissa kultamitalin.
Kuusivuotiaana orvoksi jäänyt Väinö Markkanen kertoi saaneensa kipinän ampumiseen villinlännen
romaaneista. Varusmiespalveluksen jälkeen hän päätyi hakemaan töihin Suomussalmen
rajavartiokomppaniaan ja pääsi töihin Raatteen vartiolle. Suomussalmella alkanut ampumaharrastus nousi kukoistukseen Markkasen saatua siirron Immolaan ja vuonna 1958 hän voitti ensimmäiset Suomen mestaruutensa sotilaskiväärillä.

Väinö Markkanen oli erityisesti vapaapistoolin taitaja. Siinä hän saavutti olympiakullan lisäksi EM-
pronssia vuonna 1969 vapaapistoolin joukkuekilpailussa ja MM-pronssia vuonna 1974 isopistoolin joukkuekilpailussa. Isopistoolissa hänen paras saavutuksensa henkilökohtaisessa kilpailussa arvokisoissa oli vuonna 1970 viides sija MM-kilpailuissa. Kansainvälisen sotilasurheiluliiton maailmanmestaruuden hän voitti kolmasti ja Suomen mestaruuksia hän saavutti 21 kappaletta.
Markkasen ampumaurheilu-ura tuli päätökseensä hänen jäätyään eläkkeelle rajavartiolaitoksesta vuonna 1975.

Eläkepäiviään hän vietti vaimonsa kanssa Lohjalla. Väinö Markkanen palkittiin opetusministeriön Pro Urheilu -tunnustuksella vuonna 2000. Suomalainen ampumaurheiluväki suree olympiavoittajaa ja toivottaa Väinö Markkasen omaisille voimia suuren surun keskellä.

Teksti: Mika Vuolle
Kuva: Wikipedia / Suomen Kuvalehti 43/1964 page 24