EM-skeet päättyi: Suomi miesten joukkuekilpailussa 11:s
11.9.2022 klo 16:08
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Ampumaurheiluliiton skeetin päävalmentaja Pietro Genga tarkkailee Suomen miesten suorituksia joukkuekilpailussa. (Kuvat: Lassi Palo)

Haulikkolajien EM-kilpailut päättyivät Suomen miesten 11. sijaan skeetin joukkuekilpailussa. ”Kisat menivät kaikilta huonosti”, he sanoivat kisaurakkansa päätyttyä.

Tommi Takanen.

Runsaan kahden viikon ajan jatkuneet haulikkolajien EM-päättyivät sunnuntaina Kyproksen Larnakassa. Viimeisenä päivänä ammuttiin miesten ja naisten skeetin joukkuekilpailut. Suomen miesten joukkueessa olivat Ala-Hämeen Ampujia edustavat Eetu Kallioinen ja Timi Vallioniemi sekä Lahden Ampumaseuran Tommi Takanen.

Peruskilpailussa jokainen urheilija ampui 75 kiekkoa eli kukin joukkue ampui kaikkiaan 225 kiekkoa. Peruskilpailun kaksi parasta joukkuetta pääsi kultamitaliotteluun, ja kolmonen ja nelonen menivät pronssimitaliotteluun.

Suomalaiset olivat silminnähden pettyneitä suorituksiinsa toisen kierroksen jälkeen, kun tulostaululle kirjattiin tulokset 24, 23, ja 22. Ennen viimeistä kierrosta Suomi oli neljän kiekon päässä neljännestä sijasta (Ruotsi). Viimeiset 75 kiekkoa ja Suomen lopputulos oli 207, jolla se sijoittui 11:nneksi. Pronssiotteluun mentiin tuloksella 216.

Eetu Kallioinen.

Kaikkien suomalaisten tulos oli 69. Takasen sarjat olivat 23+24+22, Vallioniemen 25+23+21 ja Kallioisen 23+22+24. Takanen summasi oman kisaurakkansa näin: ”Kaksi sysihuonoa kierrosta, muuten huonoja. Taidot eivät olleet nyt sillä tasolla kuin olisin toivonut niiden olevan.”

Vallioniemi oli samoilla linjoilla Takasen kanssa:

– Yhtä pummia lukuun ottamatta kaikki olivat B-kiekkoja. Nyt ainakin tiedän, mitä kotona pitää treenata, hän sanoi.

Kolmikko istui pitkään kisan jälkeen radan katsomossa ja mietti hetkeä aiemmin päättyneitä EM-kisoja. He laskivat, että Suomen viisi miestä – kolmikon lisäksi RPO-ampujat Lari Pesonen ja Sami Aaltonen – ampui EM-Larnakassa yhteensä 37 kierrosta, joista vain kuusi oli täysiä (25).

– Se on surkea suoritus, Kallioinen sanoi ja jatkoi:

– Me kaikki ammuimme perustasoomme nähden huonosti. Jos ei menesty, syy löytyy aina peilistä. Sitä faktaa ei pääse karkuun.

Pitkä kausi on vielä kesken, sillä yhdet arvokisat ön vielä jäljellä: haulikkoammunnan MM-kilpailut Kroatian Osijekissa 19.9.–12.10.

Timi Vallioniemi.

– Kisoihin on vielä kuukausi aikaa. Nyt on saatava ”paketti” kasaan. Meillä on Italiassa syyskuun lopussa viikon leiri valmentaja Pietro Gengan kanssa. Se on tärkeä leiri, Kallioinen, Takanen ja Vallioniemi sanoivat.

Miesten kultamitaliotteluun pääsivät Italia (221) ja Kreikka (218). Italia oli uusinnan jälkeen parempi 12–9. Pronssiottelussa kohtasivat tuloksen 216 tehneet Kypros ja Ranska. Myös kolmas sija ratkesi vasta uusinnan jälkeen. Ranska oli siinä parempi 12–11.

Suomi saavutti Larnakan EM-kilpailuista kaksi mitalia: naisten trapin joukkuekilpailun hopeaa (Noora Antikainen, Sara Nummela ja Mopsi Veromaa) ja junioreiden skeetin parikilpailun pronssia (Oskari Lehtimäki ja Nea Vallioniemi). Ukko-Pekka Mäkinen oli neljäs poikien skeetissä.

Italia oli EM-kilpailujen mitalitaulukon ylivoimainen ykkönen 18 mitalillaan (10 kultaa, 4 hopeaa, 4 pronssia). Iso-Britannia oli toinen yhdellätoista mitalillaan (5+1+5).  Tshekki oli tilaston kolmonen (3+2+1). Suomi sijoittui mitalitilastossa jaetulle kahdeksannelle sijalle Ruotsin ja Kreikan kanssa. Kaikkiaan viisitoista maata sai EM-mitaleja.

Suomi saavutti lisäksi kaksi maapaikkaa ensi vuonna Puolan Krakovassa järjestettäviin Euroopan kisoihin. Paikan saavuttivat Teemu Ruutana miesten trapissa ja Marjut Heinonen naisten skeetissä.

EM-kilpailuissa jaossa olleet olympiamaapaikat Pariisin olympialaisiin 2024:

Trap
Miehet: Jiri Liptak (Tshekki), Rickard Levin-Andresson (Ruotsi)
Naiset: Lucy Hall (Iso-Britannia), Silvana Stanco (Italia)

Skeet
Miehet: Jakub Tomecek (Tshekki), Luigi Lodde (Italia)
Naiset: Amber Hill (Iso-Britannia), Nadine Messerschmidt (Saksa)

Haulikkolajien EM-kilpailut (skeet, trap)
24.8.–12.9. Larnaka, Kypros

Tuloksia su 11.9.

Skeet, miesten joukkuekilpailu
Peruskilpailu 225 kiekkoa: 1) Italia 221, 2) Kreikka 218, 3) Kypros 216/uusinta 11, 4) Ranska 216/1+7, 5) Ruotsi 215, … 11) Suomi 207. 16 joukkuetta.

Kultamitaliottelu: Italia – Kreikka 5–5, uusinta 12–9
Pronssimitaliottelu: Ranska – Kypros 5–5, uusinta 12–11

Kaikki tulokset ISSF:n verkkosivuilla.

// Artikkelia muokattu klo 19.00: päivitetty mitaliottelujen tulokset ja lisätty tieto mitalitilastosta. //