MM-Osijek: Suomelle hopeaa poikien skeetin joukkuekilpailussa – ”Ukko on melkoinen kovanaama!”
5.10.2022 klo 18:18

Suomen skeet-pojat upeasti MM-hopealla. (Kuvat: Jorma Korhonen)

Suomi saavutti neljännen mitalinsa haulikkolajien MM-kilpailuissa, kun pojat saivat hopeaa skeetin joukkuekilpailussa. Ukko-Pekka Mäkisen taistelu sai näin hienon palkinnon.

Oskari Lehtimäki (vas.), Ukko-Pekka Mäkinen ja Eino Peltomäki.

Kroatian Osijekissa järjestettävissä haulikkolajien MM-kilpailuissa ammuttiin keskiviikkona poikien ja tyttöjen skeetin joukkuekilpailut. Suomen joukkue poikien skeetin kilpailussa oli Oskari Lehtimäki (Honkajoen Seudun Ampujat), Eino Peltomäki (Ala-Hämeen Ampujat) ja Ukko-Pekka Mäkinen (Tornionseudun Ampujat).

Peruskilpailussa jokainen urheilija ampui 75 kiekkoa eli kukin joukkue ampui kaikkiaan 225 kiekkoa. Peruskilpailun kaksi parasta joukkuetta pääsi kultamitaliotteluun, ja kolmonen ja nelonen menivät pronssimitaliotteluun.

Suomen peruskilpailun tulos oli 208, jolla se sijoittui peruskilpailussa toiseksi. Ykkönen oli Yhdysvallat, jonka tulos oli 209. Pronssiotteluun pääsivät tuloksen 204 tehneet Intia ja Tshekki.

Lehtimäki rikkoi 73 kiekkoa (24+25+24). Peltomäen tulos oli 66 (23++21+22) ja henkilökohtaisessa kilpailussa viidenneksi sijoittuneen Mäkisen 69 (23+23+23).

Ihan helpolla paikka ”kultamatsiin” ei tullut, sillä Ampumaurheiluliiton skeetin nuorten valmentaja Jorma Korhonen kertoi, että Mäkisen ase rikkoontui ensimmäisen kierroksen jälkeen. Mäkinen, 20, ampui toisen kierroksen Lehtimäen aseella ja kolmannen Eetu Kallioisen aseella.

– Melkoinen kovanaama! Kultamatsiin mennään Eetun aseella, Korhonen sanoi ennen kultamitaliottelun alkua.

Yhdysvallat meni kultamitaliottelussa 2–0-johtoon, kun se vei ensimmäiset kaksitoista kiekkoa osumin 10–9. Seuraava kierros, ja Yhdysvallat johti jo 4–0, kun se vei osumat nimiinsä 12–9. Amerikkalaiset ampuivat varmasti ja kirjasivat seuraavalla kierroksella 11/12 osumaa. Mestaruus ratkesi Yhdysvalloille, kun Suomi ”pummasi” kaksi kiekkoa ensimmäisistä neljästä eikä sillä ollut enää mahdollisuutta tavoittaa Yhdysvaltoja.

Mäkisen mukaan MM-mitali tuntuu hyvältä.

– Joo, oma ase hajosi toisella kierroksella ykköskivelle. Kyllähän se jännitti toisten aseilla ampua, mutta hyvinhän se näytti menevän, Mäkinen myhäili ja totesi, että ”jenkkipojat oli kunnossa”.

Lehtimäki sanoi, että ”mitali maistuu hyvältä”:

– Eikä hopea ei ole häpeä. Tänään ammunta kulki erinomaisesti ja oli hyvä fiilis koko kisan ajan. Yhdysvallat oli kyllä kova niin kuin aina.

Peltomäkeä vähän harmitti joukkueen puolesta:

– Oma suoritukseni sakkasi koko päivän. Mutta se on semmoista se elämänmeno, hän sanoi.

Tämä oli siis Suomen neljäs mitali Osijekin MM-kilpailuissa. Suomen naiset saavuttivat trapissa MM-joukkuehopeaa. Juho Mäkelä ja Sara Nummela saivat pronssia junioreiden trapin parikilpailussa. Mäkelä sai poikien trapissa pronssia

Osijekissa ei ole torstaina kilpailutapahtumia. Miesten ja naisten skeet alkaa perjantaina. Henkilökohtaiset kilpailut ammutaan kolmipäiväisinä, joten sunnuntaina selviää, ketkä voittavat maailmanmestaruudet ja ketkä kahdeksan (neljä miestä ja neljä naista) saavuttavat maapaikan Pariisin olympialaisiin 2024.

Haulikon MM-kilpailut (skeet, trap)
19.9.–12.10., Osijek, Kroatia

Tuloksia ke 5.10.

Skeetin joukkuekilpailu, pojat
Peruskilpailu 225 kiekkoa: 1) Yhdysvallat 209, 2) Suomi 208, 3) Intia 204/uusinta 11, Tshekki 204/10. 10 joukkuetta.

Kultamitaliottelu: Yhdysvallat – Suomi 6–0
Pronssimitaliottelu: Intia – Tshekki 6–2

Kaikki tulokset ISSF:n verkkosivuilla.

// Artikkelia muokattu klo 19.05: lisätty mitalikuvat. Klo 19.30: lisätty suomalaisurheilijoiden kommentit. //