Aleksi Leppä palkittiin vuoden sotilasurheilijana
11.1.2023 klo 15:04
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Vuoden sotilasurheilija Aleksi Leppä kuvattuna Säätytalossa. (Kuva: Lassi Palo)

Aleksi Leppä palkittiin keskiviikkona Puolustusvoimien vuoden 2022 sotilasurheilijana. ”Tämä on hieno kunnia”, Leppä hymyili Säätytalossa järjestetyssä tilaisuudessa.

Puolustusvoimat järjesti keskiviikkona Helsingissä Säätytalolla vuoden 2022 sotilasurheilijoiden palkitsemistilaisuuden. Tilaisuudessa palkittiin viime vuoden aikana menestyneitä sotilasurheilijoita ja joukko-osastoja. Vastaava tilaisuus järjestettiin edellisen kerran vuoden 2020 tammikuussa eli juuri ennen koronapandemian alkamista.

Ampumaurheilu oli tilaisuudessa näyttävästi esillä, sillä vuoden parhaana sotilasurheilijana palkittiin kivääriampuja Aleksi Leppä. Hän työskentelee liikunta-aliupseerina Puolustusvoimien Urheilukoulussa Helsingissä.

Leppä, 28, saavutti Egyptin MM-kilpailuissa lokakuussa kaksi hopeamitalia: 300m kiväärissä ja 300m kiväärin parikilpailussa Henna Viljasen kanssa. Hän sijoittui kolmanneksi 50m pienoiskiväärin asentokilpailussa Bakun maailmancupissa kesäkuussa. Leppä kuului Suomen joukkueisiin, jotka sijoittuivat neljänneksi MM-Egyptissä ja ilma-aseiden EM-kilpailuissa Norjan Hamarissa. Wroclawin EM-kisojen pienoiskiväärin makuun kisassa Leppä oli 12:s.

– Listaa voisi jatkaa pidempäänkin, mutta todetaan lopuksi, että Aleksi ampui kaiken muun lisäksi useita Suomen ennätyksiä, Urheilukoulun valmennuspäällikkö Jari Karinkanta sanoi.

Leppä oli silminnähden tyytyväinen valintaansa:

– On hienoa tulla valituksi vuoden sotilasurheilijaksi. Se oli hieno kausi, mutta ei niitä saavutuksia oikein ajattele. Kun ne kuulee tuolla tavalla lueteltuina, niin onhan sitä ihan hyvin menestystä tullut, hän sanoi.

Tilaisuuden juontajana toiminut Karinkanta kysyi Lepältä myös Pariisin olympialaisista, jotka järjestetään jo puolentoista vuoden kuluttua.

– Pariisi on tavoitteeni. Se on jo saavutus päästä olympialaisiin. On sanottu, että on helpompaa olla olympialaisten finaalissa kuin päästä itse kisoihin, Leppä vastasi.

– Olympialaiset ovat tavoite, joita lähden nyt tavoittelemaan ja teen töitä niiden eteen. Kauden päätavoitteeni ovat niissä kisoissa, joissa olympiamaapaikkoja jaetaan. Kauteni rakentuu niiden kisojen ympärille, Leppä sanoi tilaisuuden päätyttyä.

Seuraava mahdollisuus saavuttaa paikkoja Pariisin olympialaisiin on ilma-aseiden EM-kilpailuissa, jotka järjestetään Tallinnassa 5.–15. maaliskuuta.

Puolustusvoimat muisti vastaavassa tilaisuudessa Leppää erityismaininnalla vuonna 2018, kun hän voitti kaksi 300m kiväärin maailmanmestaruutta Etelä-Korean Changwonissa.

Kansainvälisen sotilasurheiluliiton (CISM) arvomerkit myönnettiin Jorma Jäntille ja Kari Pennaselle.