Kipulääke tramadolin lisäys merkittävin muutos WADAn kiellettyjen aineiden ja menetelmien listalle
24.10.2023 klo 09:02
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Maailman antidopingtoimisto WADA on julkaissut ensi vuodenvaihteessa voimaan tulevat muutokset Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -listaan. Määrältään vähäisistä muutoksista tärkein on kipulääkkeenä käytetyn tramadolin lisääminen kiellettyjen aineiden listalle.

Tramadoli on ainoa Suomessa tällä hetkellä markkinoilla oleva lääkeaine, joka tulee uutena Maailman antidopingtoimisto WADAn Kiellettyjen aineiden ja menetelmien listalle 1.1.2024.

Kipulääkkeenä käytetty tramadoli kuuluu WADAn kiellettyjen aineiden listalla ryhmään S.7. Huumaavat kipulääkkeet. Lääkkeen käyttö on kielletty kilpailujen aikana. Tramadolia käytetään kipulääkkeenä pääsääntöisesti akuutin kivun lyhytaikaisessa hoidossa. Joissakin tutkimuksissa sen on todettu parantavan suoritusta kestävyyslajeissa, kuten pyöräilyssä. Kansainvälinen pyöräilyliitto kielsi tramadolin käytön kilpailujen aikana jo vuonna 2019, ja vuoden 2024 alusta lähtien lääke on siis kielletty myös muiden lajien kilpailuissa. Maailman antidopingtoimisto WADA ilmoittaa lähiaikoina varoajan tramadolin käytölle ennen kilpailuja.

Kielletyt aineet ja menetelmät 2024 -listalle ei lisätty uusia lääkeryhmiä, mutta moniin ryhmiin lisättiin uusia esimerkkiaineita. Näistä tärkein lisäys on myyntiluvattomiin lääkeaineisiin eli S.0.-ryhmään lisätty 2,4-dinitrofenoli (DNP), jota on käytetty 1930-luvulla Yhdysvalloissa laihdutuslääkkeenä. Se poistettiin markkinoilta myrkyllisyytensä vuoksi, mutta sitä on käytetty siitä huolimatta joissakin lajeissa rasvojen polttamiseen ja laihdutukseen. DNP on aiheuttanut jopa kuolemia, koska ero halutun laihduttavan annoksen ja kuolemaan johtavan annoksen välillä on pieni ja raja vaihtelee yksilöllisesti.

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK päivittää oman KAMU-palvelunsa vuoden 2024 alussa vastaamaan voimassa olevaa Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luetteloa. KAMUsta eli Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -lääkehausta urheilijat voivat tarkistaa, sisältääkö Suomessa myytävä lääkevalmiste kiellettyä lääkeainetta.

Urheilijan pitää tarkistaa aina käyttämiensä valmisteiden sallittavuus, koska hän on itse vastuussa siitä, mitä hänen elimistöstään löytyy mahdollisessa dopingtestissä. KAMU-lääkehaku kulkee kätevästi mukana, sillä se löytyy osoitteesta kamu.suek.fi ja on ladattavissa myös mobiilisovelluksena.

Lisää tietoa aiheesta: suek.fi