Ohjurina kansainvälinen vaatimustaso – kesälajit olympiadin huipennukseen yli viiden miljoonan euron tehostamistuen siivittämänä
5.12.2023 klo 16:03
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö on julkaissut kesälajien tehostamistukipäätökset vuodelle 2024. Kaikkiaan huippu-urheilun tehostamistukea jaettiin kesälajeille 4 223 000 euroa, ja asiantuntijatoiminnan tuki mukaan lukien summa kasvaa yli viiteen miljoonaan euroon.

Kesälajien poikkeuksellisesti kolmivuotinen olympiadi huipentuu tulevana kesänä Ranskan Pariisissa, jossa järjestetään olympialaiset 26.7.–11.8. ja paralympialaiset 28.8.–8.9. Kun olympialaisten avajaisiin on aikaa alle kahdeksan kuukautta, menestysnäkymä Pariisiin on ollut merkittävin ohjaava tekijä, kun huippu-urheiluyksikkö on päättänyt huippu-urheilun tehostamistuista kesälajeille vuodelle 2024.

– Meillä on kesäolympialajeissa viisi urheilijaa, jotka ovat vakiinnuttaneet paikkansa maailman huipulla, viidestä kymmeneen urheilijaa, jotka ovat iskuetäisyydellä mitalitasolle ja vielä parikymmentä muuta urheilijaa, jotka ovat osoittaneet yltävänsä huipulle tai sen välittömään tuntumaan parhaana päivänään, Huippu-urheiluyksikön laji- ja kisaohjelmaa johtava Leena Paavolainen taustoittaa.

– Kun tuohon lisätään vielä potentiaaliset paralympiamenestyjät, meillä on kasassa joukko, jonka toiminta- ja harjoitteluedellytykset olemme halunneet turvata optimaalisesti vuodelle 2024. Nyt tehtyjen tukipäätösten suurin ohjaava ajatus on ollut kansainväliseen vaatimustasoon vastaaminen ja sitä kautta se, että kärkiurheilijoidemme ei tarvitse taloudellisten seikkojen takia tehdä mitään kompromisseja.

Kansainväliseen vaatimustasoon vastaaminen vaatii räätälöityjä ratkaisuja. Pariisi-painotus näkyy myös priorisoinneissa lajikohtaisten tukipäätösten sisällä, mutta niiden päälle Huippu-urheiluyksikkö teki 82 000 eurolla erityistukiratkaisuja.

– Mira Potkosen valmentautumisprosessi menestykseen Tokiossa oli rohkaiseva esimerkki siitä, millaista jokapäiväisen tekemisen laatua ja yhteisresursointia olympiamitalin saavuttaminen kesäolympialajeissa vaatii. Samanlaista ajattelua noudattaen resurssia alettiin jo tavallista lyhyemmän olympiadin alkumetreillä priorisoida Pariisin kärkipotentiaaliin, ja vuosien 2022–2023 menestys on osoittanut kesälajeissa, että sillä on ollut vaikuttavuutta, sillä vahvan mitalipotentiaalin urheilijoita on saatu lisää.

– Erot maailman kärjessä syntyvät lajissa kuin lajissa niin pienistä asioista, että kerta kaikkiaan ei ole varaa antaa tasoitusta yhdessäkään asiassa, johon pystymme vaikuttamaan, Pariisin olympiajoukkueen johtajana ensi kesänä toimiva Paavolainen linjaa.

Kaikkiaan huippu-urheilun tehostamistukia jaettiin 4 223 000 euroa. Lisäksi tehdyt tukipäätökset ohjaavat asiantuntijuuden tukea lajien huippu-urheilutoimintaan noin miljoonan euron edestä, joten tuki lajeille kohoaa yli viiden miljoonan euron arvoiseksi.

Kärkilajien tukiohjelmassa jatkavat purjehdus ja parayleisurheilu. Investointilajien tukiohjelmassa on 20 lajia, joista neljä on paralympialajeja.

– Vaikka lähdemme olympiavuoteen, toinen silmä katsoo koko ajan tulevaisuuteen. Seuraavaa olympiadia rakennetaan jo kovaa vauhtia. Esimerkkinä yleisurheilu, joka muodostanee jopa puolet ensi kesän olympiajoukkueesta, mutta samaan aikaan laji saavutti peräti 14 nuorten EM-mitalia kesällä 2023. Meidän on yhteistyössä lajiliittojen kanssa huolehdittava riittävän ajoissa myös näiden nuorten matkasta kohti Los Angelesia 2028 ja Brisbanea 2032, Paavolainen huomauttaa.

Tehostamistuet pitävät sisällään myös 115 000 euroa Pariisin viimeistelyleireihin. Olympiavalmennuskeskus Helsingissä järjestetään heinäkuussa 2024 monilajinen valmistautumisleiri, mutta viimeistelyssä tehdään myös lajikohtaisia ratkaisuja. Tukea myönnettiin muun muassa koripallolle Espanjassa pelattavaan olympiakarsintaturnaukseen valmistautumiseen.

Tiistaina julkaistuissa tehostamistukipäätöksissä yksilötukea osoitettiin 85 yksilölajien urheilijalle sekä suoraa joukkuetukea seitsemälle joukkueelle. Valmentajia tukipäätösten piirissä on 118, ja valmentajien työtä tuetaan yhteensä 1 612 240 eurolla.

– Lisäksi olemme varautuneet budjetissa siihen, että yksittäisillä tehostamistukien ulkopuolella olevilla urheilijoilla on mahdollisuus saavuttaa paikka Pariisin olympialaisiin tai paralympialaisiin. Jos ja toivottavasti kun näin käy, näille urheilijoille myönnetään tuki välittömästi paikan varmistuttua, Paavolainen kertoo.

Ensimmäiset valinnat Pariisin paralympialaisiin tehtiin jo sunnuntaina 3. joulukuuta. Ensimmäiset olympiavalinnat tehdään tiistaina 12. joulukuuta. Huippu-urheilun tukikokonaisuutta täydentävät opetus- ja kulttuuriministeriön jakamat urheilija-apurahat, joista päätös on tulossa alkuvuodesta 2024.

Investointilajien tukiohjelma

Ampumaurheilu

Tehostamistuen kokonaissumma: 195 000 e

Tuen kohdentuminen:
– Yksilötuki: Noora Antikainen, Marjut Heinonen, Eetu Kallioinen, Aleksi Leppä, Satu Mäkelä-Nummela
– Skeetin maajoukkueohjelman tuki kohdentuen urheilijoihin (Heinosen ja Kallioisen lisäksi): Lari Pesonen, Tommi Takanen, Timi Vallioniemi
-Trapin maajoukkueohjelman tuki kohdentuen urheilijoihin (Antikaisen ja Mäkelä-Nummelan lisäksi): Jukka Laakso, Juho Mäkelä, Eemil Pirttisalo, Mopsi Veromaa
– Kiväärilajien maajoukkueohjelman tuki Turun valmennuskeskuksen ohjelmaan (Team 2028)
– Olympiavalmentajatuki: Pietro Genga, John Leighton-Dyson
– NOV-palkkatuki: Joni Stenström
– Asiantuntijaohjelma: psyykkinen valmennus, fyysinen valmennus, lihashuolto, oto-valmennus
– Asiantuntijuuden tuki/KIHU: tekniikkaseurannan tuki ja valmennuksen sparraus, haulikon tekniikka-analysoinnin kehittäminen (videoanalyysi) ja käyttöönottaminen, fyysisten ominaisuuksien testaamisen kehittäminen, psyykkinen valmennus
– Asiantuntijuuden tuki/TSUA: valmennuksen sparraus, psyykkinen valmennus, fysiikkavalmennus, urheilufysioterapia, urheiluravitsemus, testaustoiminnan kehittäminen

Ampumaurheilu (para)

Tehostamistuen kokonaissumma: 18 000 e

Tuen kohdentuminen:
– Yksilötuki: Jarkko Mylly
– Maajoukkueohjelman tuki kohdentuen urheilijoihin (Myllyn lisäksi): Sari Posio, Niina Seppälä
– Paralympiavalmentajatuki: Timo Vaitiniemi
– Asiantuntijuuden tuki/KIHU: testaus, psyykkisen valmennuksen tuki

Lähde : OK: tiedote 5.12.