Suomelle 13 mitalia haulikkopracticalin MM-kilpailuista
11.12.2023 klo 10:57
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomalaiset kokoontuivat itsenäisyyspäivänä ryhmäkuvaan: Jani Niskanen (vas.), Sami Hautamäki, Jari Filla, Teijo Lehtonen, Emil Filla, Raine Peltokoski, Mika Riste, Antti Piri, Esa Laine, Jarkko Laukia, Sampo Mattila, Anne Hautamäki, Jani Kössi, Mikael Kaislaranta, Nina Bergström ja Tony Pasanen. Kuvasta puuttuvat Kimmo Välivainio, Jaakko Viitala, Pasi Viitala, Kim Leppänen, Juha Lukkarila ja Mikael Ekberg.

Suomalaiset practical-ampujat menestyivät upeasti haulikkopracticalin MM-kilpailuissa, jotka päättyivät viikonloppuna Thaimaassa.

Teksti: Nina Bergström ja Lassi Palo

Haulikkopracticalin MM-kilpailut (Shotgun World Shoot) päättyivät hienoon suomalaismenestykseen Thaimaan Pattayalla. Suomalaiset ampujat näyttivät jälleen kerran kuinka ammutaan nopeasti ja tarkasti, sillä kotiin vietäväksi tuli kunnioittava määrä MM-mitaleja: kahdeksan kultaa, neljä hopeaa ja yksi pronssi.

Suomea edusti 21 urheiluampujaa. Kilpailuun oli ilmoittautunut yli 600 ampujaa ympäri maailmaa ja huippuampujistaan tunnettuna maana Suomen ampujat pärjäsivät erinomaisesti. Haulikossa kisataan neljässä eri asetyypin sarjassa Modified, Standard, Standard Manual ja Open. Suomalaiset ampujat osallistuivat kaikkiin muihin sarjoihin paitsi Open-sarjaan.

Modified-sarjan voittajaksi nousi Raine Peltokoski (VS-VA). Samalla hän myös voitti Modified Senior -sarjan kultaa. Modified-sarjan kakkossija ja Modified Senioreiden hopean saavutti Sami Hautamäki (POP). Joukkuekilpailussa Suomi nousi ylivoimaiseksi voittajaksi. Joukkueeseen kuului Peltokosken ja Hautamäen lisäksi Esa Laine (VS-VA) ja juniorampuja Emil Filla (VS-VA).

Emil Filla kävi myös toinen kerran lavalla, kun hän isänsä Jari Fillan (VS-VA) kanssa voitti Family Team -kilpailun kultaa. Family Teamissa kilpailee yksi junior ja hänen vanhempansa, joten erinomainen saavutus!

Standard-sarjan hopeamitali meni Jani Kössille (TIPSC). Standard Senior -sarjan kultaa saavutti Jarkko Laukia (KeuSA) ja Mika Riste (SSG) sai pronssia. Tiimin osalta tuli toinen kultamitali Suomeen. Joukkueeseen kuuluivat Kössin ja Laukian lisäksi Kim Leppänen (SSG) sekä Antti Piri (POP).

Standard sarjassa oli myös Senior-joukkue, ja tässäkin saavutettiin kultaa. Joukkueen jäsenet olvat Jani Niskanen (SSG), Mika Riste (SSG), Mikael Kaislaranta (HVA) sekä Teijo Lehtonen.

Standard Manual -sarjassa Jaakko Viitala (NoSA) nousi ykköseksi. Hopeajoukkueessa kilpailivat Viitalan lisäksi Juha Lukkarila (KOUA), Kimmo Välivainio (VS-VA) ja Pasi Viitala (KOUA).

Jaakko Viitala on nyt kaksinkertainen maailmanmestari IPSC Shotgun Standard Manualissa.

– Se oli ehkä vaikein kilpailu minulle tähän mennessä, ja uskon, että monet eurooppalaiset pitivät sitä myös erittäin haastavana. Olen ylpeä siitä, kuinka monta mitalia suomalaiset ampujat pystyivät Thaimaassa saavuttamaan, Viitala kommentoi Facebookissaan.

Viitala sanoi olevansa erittäin iloinen nähdessään, että erityisesti Standard Manual -divisioona on ottanut valtavan harppauksen vuoden 2018 World Shootin jälkeen.

– Varusteet ja ampumaurheilijat ovat parempia kuin koskaan. Olen yrittänyt parhaani mukaan olla mukana kehittämässä lajia eteenpäin. Tiimimme työskenteli hyvin yhdessä ja saavutimme joukkuehopeaa. Kiitos kaverit, kaikki tekivät parhaansa, Viitala kiitti.

Varsinaisen MM-kisan jälkeen ammuttiin Shoot Off -kilpailu, jossa kahdeksan parasta ampujaa jokaisesta sarjasta kilpailivat keskenään nopeuden osalta. Shoot Offissa voitot tulivat Suomeen kolmessa sarjassa; Standard Senior Mikael Kaislaranta, Modified Raine Peltokoski ja Modified Senior Sami Hautamäki.

Ruutikankaan uudessa ampumaurheilukeskuksessa ratkotaan ensi vuoden elokuussa kivääripracticalin MM-tittelit. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa järjestetään practical-ammunnan MM-kilpailut. Ruutikankaalle odotetaan noin 575 ampumaurheilijaa, jotka edustavat 25 maata.

Kivääripracticalin MM-kilpailujen ampumapäivät ovat 4.–9. elokuuta. Palkintojenjako järjestetään Oulu-hallissa lauantaina 10. elokuuta. Esikilpailut järjestetään 30.7.–1.8.

Shotgun World Shoot
4.–9.12. Pattaya, Thaimaa

Suomalaisten mitalit

Modified
Yleinen kulta ja Senior kulta: Raine Peltokoski
Yleinen hopea ja Senior hopea: Sami Hautamäki
Joukkuekulta: Emil Filla, Esa Laine, Raine Peltokoski, Sami Hautamäki

Standard
Yleinen hopea: Jani Kössi
Senior kulta: Jarkko Laukia
Senior pronssi: Mika Riste
Joukkuekulta: Jani Kössi, Antti Piri, Jarkko Laukia, Kim Leppänen
Senior joukkuekulta: Mika Riste, Nakki Niskanen, Mikael Kaislaranta, Teijo Lehtonen

Standard manual
Yleinen kulta: Jaakko Viitala
Joukkuehopea: Juha Lukkarila, Kimmo Välivainio, Jaakko Viitala, Pasi Viitala
Family Team kulta: Emil Filla, Jari Filla