Kairon maailmancup: Juho Mäkelä kuudes trapissa
27.1.2024 klo 17:08

Juho Mäkelä ampui hienosti Kairon maailmancupissa. (Kuva: Pekka Maunula)

Juho Mäkelä sijoittui miesten trapissa hienosti kuudenneksi, kun vuoden ensimmäinen maailmancup jatkui lauantaina Kairossa.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) vuoden ensimmäinen maailmancup jatkui lauantaina Egyptin Kairossa. Siellä kilpaillaan kivääri-, pistooli- ja haulikkolajeissa. Cupiin on ilmoittautunut 625 ampumaurheilijaa, jotka edustavat 66 maata.

Kairossa ammuttiin lauantaina miesten ja naisten trapin peruskilpailun toinen päivä eli peruskilpailun viimeiset 50/125 kiekkoa ja finaalit.

Juho Mäkelä (Orimattilan Seudun Urheiluampujat) teki peruskilpailussa tuloksen 119 (25+23+23+24+24), jolla hän pääsi finaaliuusintaan saman tuloksen tehneiden Tshekin Pavel Vanekin ja Kiinan Ying Qin kanssa. Jaossa oli yksi paikka kuuden finalistin joukkoon. Kun Mäkelä rikkoi uusinnassa seitsemän kiekkoa, Vanek kuusi ja Qi neljä, pääsi suomalainen hienosti finaaliin.

Tämä oli toinen kerta, kun Mäkelä ampui miesten maailmancupin finaalissa. Edellinen kerta oli vuoden 2022 toukokuussa Azerbaidzhanin Bakussa.

Kairon peruskisan ykkönen oli Turkin Tolga N Tuncer tuloksellaan 122.

Finaalissa Mäkelä rikkoi 16/25 kiekkoa ja sijoittui kuudenneksi. Sijoitus oli sama kuin Bakussa. Mäkelä oli tyytyväinen kilpailuunsa:

– Kisaan voi olla kyllä ihan tyytyväinen. Täällä ei ollut helppo ampua, sillä tuulinen ja vaihteleva keli toi kyllä omat haasteensa. Finaaliammunta vain oli turhan varovaista. Muuten voin hyvillä mielin jatkaa Marokkoon, kun nyt näki, että ammunta on hyvällä mallilla, Mäkelä sanoi.

Vuoden toinen maailmancup järjestetään Marokon Rabatissa 4.–13. helmikuuta. Rabatissa kilpaillaan vain haulikkolajeissa.

Kairon maailmancupin voitti lopulta Espanjan Alberto Hernandez, jonka finaalitulos oli 42/50. Toiseksi sijoittunut Italian Diego Valeri hävisi hänelle yhden kiekon. Tuncer sijoittui viidenneksi.

Eemil Pirttisalo (Ruotsalon Metsästysyhdistys) teki tuloksen 112 (20+19+25+23+25) ja sijoittui 54:nneksi. Jukka Laakson (OSU) tulos oli 110 (21+23+24+22+20), jolla hän oli kilpailussa 72:s.

Naisten trapissa Suomea edusti OSU:n kaksikko Noora Antikainen ja Satu Mäkelä-Nummela. Antikainen sijoittui 19:nneksi tuloksellaan 107 (19+21+23+21+23). Mäkelä-Nummelan tulos oli 90 (19+20+19+17+15), jolla tuli 42. sija.

Peruskilpailun kärjessä olivat 116 kiekkoa rikkoneet Italian Erica Sessa ja Turkin Rumeysa Kaya. Sessa ei päässyt finaaliin, koska hän oli niin sanottu RPO-ampuja (ranking points only). Finaaliuusintaan pääsi tuloksella 112.

Kazakstanin Mariya Dmitriyenko voitti finaalissa Espanjan Fatima Galvezin numeroin 40–39. Kaya oli neljäs.

Miesten ja naisten skeet alkaa maanantaina.

ISSF:n maailmancup (kivääri, pistooli, haulikko)
24.–31.1. Kairo, Egypti

Suomalaislajien tuloksia la 27.1.

Miesten trap, peruskilpailu (125 kiekkoa): 1) Tolga N Tuncer Turkki 122, 2) Diego Valeri Italia 121, 3) Alberto Fernandez Espanja 120/uusinta 3, 4) Oguzhan Tuzun Turkki 120/2, 5) Valerio Grazini Italia 120/0, 6) Juho Mäkelä Suomi 119/7, 7) Pavel Vanek Tshekki 119/6, 8) Ying Qi Kiina 119/4, 9) Logan Lucas Yhdysvallat 119 (RPO), 10) Jan Palacky Tshekki 119 (RPO), … 54) Eemil Pirttisalo 112, … 72 Jukka Laakso 110. 104 osanottajaa. (RPO=ranking points only)

Finaali: 1) Alberto Fernandez Espanja 42/50, 2) Valeri Diego Italia 41/50, 3) Oguzhan Tuzun Turkki 28/40, 4) Valerio Grazini Italia 25/35, 5) Tolga N Tuncer Turkki 19/30, 6) Juho Mäkelä Suomi 16/25.

Naisten trap, peruskilpailu (125 kiekkoa): 1) Erica Sessa Italia 116 (RPO), 2) Rumeysa Kaya Turkki 116, 3) Fatima Galvez Espanja 114/uusinta 4, 4) Sandra Bernal Puola 114/3, 5) Mariya Dmitriyenko Kazakstan 113, 6) Augusta Campos-Martyn Puerto Rico 112/5, 7) Alessandra Perilli San Marino 112/4, 8) Cuicui Wu Kiina 112/0, … 19) Noora Antikainen 107, … 42) Satu Mäkelä-Nummela 90. 46 osanottajaa. (RPO=ranking points only)

Finaali: 1) Mariya Dmitriyenko Kazakstan 40/50, 2) Fatima Galvez Espanja 39/50, 3) Alessandra Perilli San Marino 32/40, 4) Rumeysa Kaya Turkki 27/35, 5) Augusta Campos-Martyn Puerto Rico 21/30, 6) Sandra Bernal Puola 15/25.

Kairon maailmancupin kaikki tulokset ISSF:n verkkosivuilla.