100 päivää Pariisin olympialaisiin
17.4.2024 klo 16:57
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Juha Hirvi (vas.), Eetu Kallioinen ja Satu Mäkelä-Nummela Suomen kisa-asuissa. (Kuvat: Lassi Palo)

Olympiakomitea järjesti keskiviikkona Helsingissä 100 päivää kisoihin -tilaisuuden Urheassa. ”Sata laadukasta päivää Pariisiin”, lisäsi skeet-ampuja Eetu Kallioinen.

Suomen Olympiakomitea järjesti keskiviikkona perinteisen 100 päivää kisoihin -tilaisuuden Helsingissä sijaitsevassa Urheassa. Ensin oli mediatilaisuus, sitten urheilijahaastatteluja ja lopuksi kisa-asujen julkistaminen.

– Nyt on sopiva hetki alkaa nostattaa olympiatunnelmaa matkalla kohti Pariisia, tilaisuudessa todettiin.

Eetu Kallioinen haastateltavana.

Ampumaurheilua edustivat Juha Hirvi, Satu Mäkelä-Nummela ja Eetu Kallioinen. Hirvi valittiin Suomen olympiajoukkueen lipunkantajaksi Pekingin olympialaisiin. Hän teki Pekingissä suomalaista olympiahistoriaa ollessaan Kyra Kyrklundin kanssa ensimmäinen kuusiin kesäolympialaisiin osallistunut suomalaisurheilija. Mäkelä-Nummela on ollut mukana neljä kertaa, ja Kallioinen lähtee nyt toisiin olympialaisiinsa.

Kolmikkoa haastateltiin Urheassa, missä paikalla olivat urheilijoista myös muun muassa yleisurheilijat Wilma Murto, Aku Partanen ja Amanda Kotaja, judoka Martti Puumalainen sekä purjehtijat Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen.

Hirvi voitti vuonna 2000 Sydneyn olympialaisissa hopeaa, ja Mäkelä-Nummela on viimeisin suomalainen kesäolympialaisten kultamitalisti. Hän voitti naisten trapin Pekingissä 2008. Mäkelä-Nummela lähti heti OK:n tilaisuuden päätyttyä Helsinki-Vantaan lentokentälle, sillä hän matkustaa Qatarin Dohaan, missä alkaa sunnuntaina haulikkolajien viimeinen olympiakarsintakilpailu.

– Palasin viime sunnuntaina kotiin Italian-leiriltä. Fiilis ja pöhinä ovat hyvät, hän sanoi.

Mäkelä-Nummela on edustanut Suomea olympialaisissa neljä kertaa, mutta Pariisiin hänellä ei vielä paikkaa ole. Dohassa on jaossa kaksi maapaikkaa. Kallioinen sen sijaan nimettiin Suomen olympiajoukkueeseen jo joulukuussa. Hän sijoittui vuonna 2021 Tokiossa hienosti neljänneksi ensimmäisissä olympialaisissaan.

– Olympialaiset tulevat kohta. Jäljellä on sata päivää – ja totta kai laadukasta päivää, Kallioinen sanoi.

– Tämä on ollut hieno tilaisuus, olen tykännyt.

Tilaisuudessa julkistettiin Suomen olympiajoukkueen kisa-asut. Suomen olympiajoukkueen vaatetuksesta on vuodesta 2017 lähtien vastannut Luhta Sportswear Company. Pariisin olympialaisiin heinäkuussa Suomen joukkueen vaatettaa yrityksen merkeistä teknisiin ja lajikohtaisiin vaatteisiin, kenkiin ja asusteisiin erikoistunut Rukka. Joukkue pukeutuu Rukka-asuihin matkalla, avajaisissa, palkintojenjaossa, edustustilaisuuksissa ja vapaa-ajalla.

Malliston työstö aloitettiin syksyllä 2022 yhdessä Aalto-yliopiston kanssa järjestetyllä ideakilpailulla.

– Malliston ideaksi ja inspiraatioksi valikoitui ”valo ja varjo” – niiden vaihtelu ja merkitys. Suomessa valon määrä vaihtelee vuodenajoittain – keväällä päivä pitenee ja valon määrä lisääntyy kohti keskikesän yötöntä yötä. Urheilussa voitokkailla hetkillä iloitaan valokeilassa, mutta takana on valtava määrä kovaa työtä ja varjoisiakin hetkiä. Olympiamallistossa vaatteiden värit ovat vaaleita etu- ja tummempia selkäpuolella korostaen edestä tulevaa valoa sekä taakse syntyvää varjoa, Luhdan myyntipäällikkö Pasi Luumi kertoi.

Kallioinen esiintyi kisa-asuissa kolmen muun urheilijan kanssa tilaisuudessa esitetyllä videolla ja esitetyissä kuvissa. Kuvaus järjestettiin runsas kuukausi sitten.

– Se oli hauskaa! Ne olivat kivat pari tuntia, Kallioinen hymyili.

Suomen olympiajoukkueeseen on nimetty myös kivääriampuja Aleksi Leppä. Hän ei päässyt mukaan OK:n tilaisuuteen, koska on parhaillaan kilpailumatkalla Brasilian Rio de Janeirossa.