Olympiakarsinta: ”Ajatukset ovat lämpöisen puolella”
23.4.2024 klo 17:39
Lassi Palo
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomen trap-miehet kuvattuina Dohan harjoituksissa. (Kuva: Pekka Maunula)

Suomalaisten trap-ampujien paras sijoitus Dohan olympiakarsinnassa oli Mopsi Veromaan 38. sija. Satu Mäkelä-Nummela kuvasi fiilikset toteamalla, että ”ajatukset ovat lämpöisen puolella”. Syynä oli paitsi sää myös kehnosti sujunut ammunta.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) haulikkolajien olympiakarsintakilpailun ensimmäinen laji eli trap päättyi Qatarin Dohassa tiistaina, jolloin ammuttiin miesten ja naisten peruskilpailun viimeinen kierros (25/125 kiekkoa) ja finaalit.

Miesten trapissa olivat suomalaisista mukana Orimattilan Seudun Urheiluampujia edustavat Jukka Laakso ja Juho Mäkelä sekä Eemil Pirttisalo (Ruotsalon Metsästysyhdistys).

Mäkelä oli 59:s tuloksellaan 116 (24+22+23+23+24). Laakso teki saman tuloksen (23+23+23+24+23) ja sijoittui 62:nneksi. Mäkelää harmitti, koska toivottua tulosta ei Dohasta tullut:

– Ammunta kulki hyvin treeneissä ja kisassa myös, mutta jostain syystä kiekkoja jäi turhan paljon ehjiksi. Nyt täytyy vain unohtaa tämä kisa ja keskittyä seuraavaksi EM-kisoihin, hän sanoi.

Laakso ampui tasaisesti, mutta häneltä puuttui ”sellainen kiekko per sarja”, kuten hän totesi.

– Erityisiä ongelmia ei ollut missään vaiheessa, ja oli kerrankin riittävän lämmintä. Toivotaan, että Suomessa lumet sulaisivat äkkiä pois ja tulisi paremmat olosuhteet harjoitteluun. Laukauksia tarvitaan ennen EM-kisoja.

Pirttisalo sanoi, että hän ei voi olla tulokseensa tyytyväinen ja ”harmitus” on siksi kova.

– Olosuhteet olivat hyvät, ja kisa oli haastava. Ajoittain ammunta kulki hyvin, ja välillä tuli virheitä tehtyä. Tästä treenin kautta EM-kisoihin, hän summasi lyhyesti. Pirttisalon tulos oli 115 (25+22+24+22+22), jolla tuli 77. sija.

Dohassa on jaossa kaksi maapaikkaa Pariisiin kussakin olympialajissa. Suomella ei ole vielä trapissa maapaikkaa. Pariisin maapaikkoja voi vielä saavuttaa touko-kesäkuussa Italian Lonatossa järjestettävissä haulikkolajien EM-kilpailuissa. Siellä on jaossa yksi maapaikka per olympialaji.

Italian Mauro de Filippis teki peruskilpailun parhaan tuloksen 124. Tuloksella 121 pääsi finaaliuusintaan, jossa oli kaksitoista miestä. Jaossa oli kaksi paikkaa finaaliin. Ne saivat Slovenian Matjaz Lepen ja Espanjan Andres Garcia. Garcia, 20, voitti lopulta koko kilpailun, ja saavutti paikan Pariisiin. Toinen paikka meni kolmanneksi sijoittuneelle Turkin Oguzhan Tuzunille. Kisan kakkosella de Filippiksellä paikka oli jo aiemmin saavutettuna.

Kazakstanin Mariya Dmitriyenko piti naisten trapin kärkipaikkaa kaksi päivää, mutta joutui lopulta finaaliuusintaan viiden kilpakumppaninsa kanssa (118). Australian Penny Smith oli peruskilpailun ykkönen tuloksellaan 121. Portugalin Maria Coelho de Barros ja Slovakian Zuzana Rehak Stefecekova rikkoivat 119 kiekkoa.

Uusinnassa Dmitriyenko jäi seitsemänneksi ja putosi finaalista, mutta sai maapaikan Pariisiin, koska Ranskan Melanie Couzy oli ainoa finalisti, joka paikan voi saavuttaa. Näin ollen maapaikat menivät siis Ranskaan ja Kazakstaniin.

Naisten trapin voitti lopulta Rehak Stefecekova, joka on hallitseva olympiavoittaja Tokiosta (2021). Himmeämmät mitalit menivät Australiaan Laetisha Scanlanille ja Smithille.

Mopsi Veromaa (Sibbo Skyttegille) teki tuloksen 111 (23+24+22+23+19) ja sijoittui 38:nneksi. Satu Mäkelä-Nummelan (OSU) tulos oli 108 (21+23+24+21+19), jolla hän oli 46:s. Noora Antikainen (OSU) rikkoi 103 kiekkoa (22+21+20+20+20) sijoittui 65:nneksi.

Suomalaiset olivat ymmärrettävästi pettyneitä kilpailun jälkeen. Kuten Antikainen totesi, kisatuloksesta ”varmasti näkee, että fiilis ei ole kovin hyvä”. Mäkelä-Nummela oli sanoissaan hivenen räväkämpi:

– Ajatukset ovat lämpöisen puolella säästä ja myös kehnosti menneestä ammunnasta johtuen. Liian paljon tuli siellä aallon pohjalla nuohottua, kun olisi parempi surffata harjalla. Bakun maailmancupista haetaan parempaa kohti EM-kisoja. Muuta ei voi kuin ampumalla parantaa, hän totesi.

Antikainen harmitteli, että ”kaikki mahdolliset ja mahdottomat vaikeudet” tulivat samaan kisaan ja lopputulos oli tasainen ja huono.

– Juuri ennen tänne lähtöä oli täydellinen leiri Italiassa, täällä hyvät muutamat treenisarjat pohjalle ja kisassa sitten en saanut mitään ulos. Omat odotukset olivat tosi korkealla ja tunnelataus suuri tähän kisaan. Siinä saattoivat myös olla ne minun sudenkuoppani. Nyt on pakko saada pää nollattua ennen seuraavia kisoja eli Bakun maailmacupia ja EM-kisoja.

Veromaa viittasi myös kilpailua edeltäneeseen Italian-leiriin, joka antoi hänelle uskoa parempaan.

– Kyllähän se harmittaa lopettaa kisa huonosti. Täällä alkoi harjoituksissa pieni alamäki, joka sitten jäi vähän päälle myös kisoihin, eikä huippusarjoja enää näkynyt. Radat ja lämpötila kyllä olivat kohdillaan. Pientä jännitystäkin saatiin, kun matkalaukku jäi matkan varrelle ja ystävien avulla päästiin vetämään epäviralliset treenit kunnialla läpi ennen kuin saatiin laukku tänne asti.

Veromaa oli kilpaillut tänä vuonna aiemmin vain Kyproksella.

– Oli mukava kilpailla lisää. Onneksi EM-kisoihin on vielä edes hitusen aikaa ja kisojakin ennen niitä, niin jospa tässä vielä löytäisi sen osumisen takaisin, hän pohti.

Skeet alkaa Dohassa perjantaina ja päättyy sunnuntaina. Suomea edustavat Lari Pesonen (Ilomantsin Erämiehet), Tommi Takanen (Lahden Ampumaseura) ja Timi Vallioniemi (Ala-Hämeen Ampujat). Pariisiin olympialaisiin on jo valittu Eetu Kallioinen (Ala-Hämeen Ampujat).

ISSF:n olympiakarsintakilpailu (skeet ja trap)
19.–28.4. Doha, Qatar

Tuloksia ti 23.4.

Miesten trap, peruskilpailu (125 kiekkoa): 1) Mauro de Filippis Italia 124, 2) Gianluca Chetcuti Malta 122/uusinta 3, 3) Oguzhan Tuzun Turkki 122/2, 4) Arian Kumi Albania 122/0, 5) Matjaz Lepen Slovenia 121/16, 6) Andres Garcia Espanja 121/15, 7) Mohammad Beyranvand Iran 121/10, 8) Armelim Rodrigues Portugali 121/6, 9) William Hinton Yhdysvallat 121/5, 10) Giovanni Pellielo Italia 121/3, 11) Matthew Coward-Holley Iso-Britannia 121/2, 12) Clement Bourgue Ranska 121/1, 13) Jan Palacky Tshekki 121/0, 14) Domingo Lorenzo Dominikaaninen tasavalta 121/0, 15) Naser Meqlad Kuwait 121/0, 16) Massimo Fabbrizi Italia 121/0, … 59) Juho Mäkelä 116, … 62) Jukka Laakso 116, … 77) Eemil Pirttisalo 115. 140 osanottajaa.

Finaali: 1) Andres Garcia Espanja 46/50, 2) Mauro de Filippis Italia 45/50, 3) Oguzhan Tuzun Turkki 35/40, 4) Gianluca Chetcuti Malta 29/35, 5) Matjaz Lepen Slovenia 24/30, 6) Arian Kumi Albania 15/25. Pariisin olympiamaapaikat Garcialle ja Tuzunile.

Naisten trap, peruskilpailu (125 kiekkoa): 1) Penny Smith Australia 121, 2) Maria Coelho de Barros Portugali 119/2, 3) Zuzana Rehak Stefecekova Slovakia 119/1, 4) Melanie Couzy Ranska 118/10, 5) Laetisha Scanlan Australia 118/9, 6) Adriana Ruano Oliva Guatemala 118/5, 7) Mariya Dmitriyenko Kazakstan 118/3, 8) Safiye Temizdemir Turkki 118/2, 9) Fatima Galvez Espanja 118/2, … 38) Mopsi Veromaa 111, … 46) Satu Mäkelä-Nummela 108, … 65) Noora Antikainen 103. 79 osanottajaa.

Finaali: 1) Zuzana Rehak Stefecekova Slovakia 46/50, 2) Laetisha Scanlan Australia 42/50, 3) Penny Smith Australia 32/40, 4) Adriana Ruano Oliva Guatemala 28/35, 5) Maria Coelho de Barros Portugali 22/30, 6) Melanie Couzy Ranska 15/25. Pariisin olympiamaapaikat Couzylle ja seitsemänneksi sijoittuneelle Dmitriyenkolle.

Kaikki tulokset ISSF:n verkkosivuilla.