Sporting

Sporting-rata.
Sporting-rata.

Sporting muistuttaa hieman golfia. Ammunta tapahtuu maastoon rakennetulla radalla, jossa on useita ampumarasteja. Rastit vaihtelevat eri radoilla ja eri ampumakerroilla. Jokaisella rastilla on eri tavalla ammuttavia kiekkoja, jotka jäljittelevät erilaisia metsästystilanteita. Toiset kiekot saattavat olla hyvin läheltä ammuttavia, toiset taas kauempaa. Kiekot voivat olla erivärisiä ja erikokoisia. Sporting-ammunnassa voidaan käyttää myös niin sanottua jäniskiekkoa, joka pomppii maata pitkin.

Sporting-ammunnassa voi kehittää itseään oppimalla “lukemaan” rastit ja kiekot. Sportingissa ammutaan yksittäiskiekkoja ja erilaisia kaksoiskiekkoja. Heittimiä on rastia kohden 2-5. Aseen saa ladata kahdella patruunalla, ja jokaista yksittäiskiekkoa saa ampua kaksi kertaa, osuma on samanarvoinen osuipa ensimmäisellä tai toisella. Vaihtelevaisuutensa ansiosta laji on erinomainen harjoitusmuoto metsästystä varten.

Sporting ei ole olympialaji, mutta MM- ja EM-kilpailuihin osallistuu vuosittain noin 800 ampujaa eri puolilta maailmaa. Suomessa ammutaan kaksi erilaista varsinaista sporting-lajia; englantilainen sporting ja kansainvälinen sporting (FITASC-sporting). Nämä eroavat hieman toisistaan.